Ilyen a vasszigorral hajléktalanított Budapest

  • narancs.hu
  • 2018. október 16.

Nagytotál

Eltűntek a hajléktalanok a fővárosi közterületekről. De hova lettek?

Varászütésre szinte teljesen kiürültek az aluljárók, a forgalmas közterek Budapesten: a Narancs.hu kedden kora reggel sehol nem talált már hajléktalanokat, viszont posztoló, fel-alá sétálgató rendőröket igen.

Itt még pár napja hajléktalanok feküdtek

Itt még pár napja hajléktalanok feküdtek

Fotó: Németh Dániel

Tény, hogy a hatóságok által az elmúlt napokban kiszivárogtatott nagyszabású razzia – amihez a hírek szerint a külső kerületekből, vidékről rendeltek be rendőröket – elmaradt ugyan, de az elmúlt napokban rendszeres volt a hajléktalanok vegzálása.

Négy rendőr igazoltat egy hajléktalant

Négy rendőr igazoltat egy hajléktalant

 

Igaz, a hírek arról szóltak, hogy tömegével szállítják majd be az utcán élőket a fertőtlenítőkbe, majd a szállásokra, a hatóság emberei pedig a következő napokban is razziázni fognak, hogy semmiképpen ne tudjanak visszatérni a közterekre.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Mint ismeretes, hétfőn lépett hatályba az új rendelet, ami lényegében betiltotta a közterületen való életvitelszerű tartózkodást. A legdurvább esetben elzárás lehet a következménye, ha valakit rajtakapnak.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Úgy fest, az információk időközben – a hajléktalanellátó szervezeteket, civileken keresztül – az érintettekhez is eljutottak, esetleg belefutottak maguk is egy-egy igazoltatásba, így már hétfőre eltűnt a nagy többségük, de kedd reggel – amikor a hírek szerint a razziára sor kerülhetett volna – már azokban az aluljárókban sem találtunk senkit, ahol korábban nagy számban húzták meg magukat a hajléktalanok. (Az egyik olvasónk készített is egy képet - fentebb látható - hogy négy rendőr igazoltatott egy padon ülő idős hajléktalan férfit, de a nagyszabású razzia valóban elmaradt.)

false

 

Fotó: Németh Dániel

Üres volt a Keleti pályaudvar környéke, a Blaha, az Astoria és a Nyugati aluljárója is. Munkatársaink több civil szervezetet is megkerestek, hogy mi történhetett, hova húzódtak vissza a hajléktalanok, rövidesen beszámolunk a válaszokról.

Ez a vastörvény:

Aki megsérti a hétfőn hatályba lépett jogszabályokat, és a hatósági felszólítás ellenére sem távozik az adott helyszínről, az szabálysértést követ el. Ráadásul a szankcionálás is szigorodik. Eddig, ha egy hajléktalant elkaptak, akkor közmunkát szabtak ki rá, ha ezt nem vállalta, akkor pénzbírsággal sújthatták. Továbbá azokra, akik háromszor vétettek a törvény ellen fél éven belül, elzárás várt.Mostantól viszont már nem válthatja ki a közmunkát pénzbírsággal: aki nem akarja munkával leróni a büntetését, az mehet egyből a dutyiba.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A Fidesz az elmúlt években többször próbálta kiszorítani a hajléktalanokat a közterekről, de a különféle rendeleteket a Kúria és az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette. Végül az újabb kétharmadot eredményező árpilisi választás után a kormánypárt módosította az Alaptörvényt, így az AB már nem tud akadályt gördíteni a Fidesz és a KDNP útjába.

false

 

Fotó: Németh Dániel

 

Figyelmébe ajánljuk