Kitartó tömeg nézett farkasszemet a felsorakozott rendőrökkel

  • narancs.hu
  • 2018. december 17.

Nagytotál

Hétfőn este is folytatódott a tüntetés, amely már nem is annyira az ellenzék által csak rabszolgatörvénynek titulált túlóra törvény ellen szól, sokkal inkább a köztévé van össztűz alatt.

Az MTVA székházánál politikusok és szakszervezeti vezetők szólaltak fel, beszélt többek között a tévé székházából a biztonsági őrök által erővel eltávolított Hadházy Ákos és Szél Bernadett, az MSZP elnöke, Tóth Bertalan, a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ugyanakkor a felvonulók zászlajaiból kivehető, hogy a Jobbik szimpatizánsai is jelen voltak.

false

A tüntetés hivatalosan valamivel fél 8 előtt véget ért, de a demonstrálók ma sem mentek haza, követelik a tegnap megfogalmazott öt pont beolvasását, amit az MTVA megtagad, sőt, az állami cég vezérigazgatója ma egyenesen azt állította, hogy az ellenzéki országgyűlési képviselők visszaélve a jogaikkal zaklatták a munkatársait.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A tiltakozók a demonstráció visszatérő elemét is prezentálták. A telefonok lámpáit bekapcsolva mutatták meg a tömeg méretét a Kunigunda utcában.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

De feltűnt a tüntetések védjegyévé vált, Simicska Lajostól kölcsönzött jelmondat rövidítése is: O1G, azaz "Orbán egy g...!"

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Mivel a székház melletti Kunigunda utca viszonylag szűk, a tömegben sűrűn álltak az emberek és az utcán relatíve hosszan elnyúlt a sor, nehéz volt megbecsülni a tüntetés nagyságát – jelentették a Narancs.hu helyszínen lévő tudósítói. Kollégáink 3 és 5 ezer közé teszik a demonstrálók számát, ami tekintve, hogy a Kunigunda utca a város szélén van, és hogy ma is hideg van, szép számnak mondható.

A szervezők egyébként forró teát biztosítanak a tiltakozóknak, illetve több ponton is kisebb összegért csoki és süti kapható. Voltak, akik annyira fáztak, hogy kisebb tábortüzet raktak a füves területen.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A felszólalásokat követően többet a nyáron fideszesített Hír Tv-be akartak átmenni – aminek székháza szintén a kerületben van –, mire a tömeg másik része azt skandálta, hogy maradjanak. Mások a Mediaworks Bécsi úti székháza elé mentek. Ez az a cég, amely több megyei lap mellett a Népszabadságot is birtokolta, majd mielőtt a bécsi tulajdonos eladta volna Mészáros Lőrincnek, bezárta a nagy múltú napilapot 2016 októberében.

Tudósítóink szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki ma is, sorfalat állnak.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Amint arról beszámoltunk, ellenzéki képviselők a tegnapi tüntetés után bejutottak az MTVA épületébe, ahol azt szerették volna elérni, hogy beolvassák az öt pontjukat. Közben Hadházy Ákossal, Szél Bernadettel és Varju Zoltánnal szemben a biztonságiak erővel léptek fel.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Az MTVA nem hozta le az öt pontot, eddig csak egy közleményben reagált az eseményekre, mindösszesen annyit közöltek: az ellenzéki képviselők viselkedése fenyegetést jelentett a köztévé dolgozóira, ezért feljelentést tesznek.

Neked ajánljuk