"Nem fogunk elmenni, ha kell, akkor napokig, hetekig itt leszünk, amíg nem teljesítik a követeléseinket"

  • narancs.hu
  • 2018. december 17.

Belpol

Politikusok és szakszervezeti vezetők szerint az ellenállást folytatni kell. „Fogjunk össze, és legyen sztrájk!"

Hétfőn este folytatódik a kormányellenes tüntetéssorozat az MTVA Kunigunda utcában székházánál. Itt fejeződött be vasárnap a tiltakozás, amely során ellenzéki képviselők bementek és bent is maradtak. Voltak a képviselők között, akiket erőszakkal dobtak ki, a bent maradottakat pedig rendőrök szólítottak fel távozásra.

A felszólalást Hadházy kezdte, mondván őt dobták ki először a köztévéből. Elmondta, amikor legutóbb a köztévé előtt tüntetett, akkor 3,5 percben foglalkoztak vele a híradóban. Bemondták, hogy kevesen tüntettek, majd a beszámoló további részében őt járatták le.

1956-ban is csőcselékezték a tüntetőket, egészen addig, amíg el nem foglalták a rádiót – emlékeztetett Hadházy.

Hadházy szerint a legelképesztőbb hazugság az, hogy keresztényellenesek. Ennek cáfolatára elmondta a Hiszekegyet.

A politikus hangsúlyozta, hogy a hatalom lelkébe tapostak, és ez fáj nekik, félnek.

Hadházy szerint az aljas, lejárató kormánypropaganda a legfontosabb bástyája a hatalomnak. Nem elfoglalni kell az MTVA-t, de elindult egy folyamat, amivel kikényszeríthetik, hogy leálljon a kormányzati propaganda.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Tóth Bertalan MSZP-elnök a tüntetésen azt mondta, hogy múlt szerdán még nem gondolták volna, hogy az ellenzék együtt tud működni, és van értelme országgyűlési képviselőnek lenni.

Szégyennek nevezte, hogy a parlament a munkások jogait semmibe véve jogellenesen fogadta el a "rabszolgatörvényt".

Az MSZP-s politikus elmondta, a harmadik kétharmad után dilemmát jelentett, hogy mit tudnak tenni ellenzéki képviselőként, sok ember apátiába süllyedt, ők is érezték, hogy ez így nem mehet tovább.

De most megérezték, hogy egységben az erő, ezt az ellenállást pedig folytatni kell.

Szabó Tímea a közmédia vezetésének, Orbán Viktornak és Pintér Sándornak üzent: hiába nem engedik be őket, nem engedik, hogy beolvashassák a követeléseket. "Nem fogunk elmenni, ha kell, akkor napokig, hetekig itt leszünk, amíg nem teljesítik a követeléseket."

A Párbeszéd politikusa szerinte ilyen jogtiprás az elmúlt harminc évben nem történt, hogy fizikailag bántalmaznak, letepernek országgyűlési képviselőket.

Szabó Tímea szerint Orbán hallgat, nem mer kiállni eléjük, hogy bevallja, hazudott. Szerinte ha Orbán nem áll ki, akkor nyíltan felvállalja, hogy rálépett a diktatúra útjára. "Szégyellje magát Orbán Viktor, és Pintér Sándor. Pintér Sándornak le kell mondania!" Majd azt kérte mindenkitől, hogy vegyenek részt együtt az ellenállásban.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Szél Bernadett szerint szintet lépett az erőszak rendszere, tegnap valami megváltozott. A politikus elmondta, hogy álmában sem gondolta volna tegnap, hogy ma "smasszerek fogják kidobni" a köztévé épületéből.

Szél megköszönte a tüntetőknek a hősies kitartást, hogy tegnap (is) éjszakába nyúlóan várták őket a mínuszokban.

A képviselő szerint az volt az a pont, amikor átléptünk egy vörös vonalat, amikor rájött, hogy a köztévé épületében nem a rendőrség az úr. "Négyfajta egyenruhát tudtunk beazonosítani, és tele voltak fegyverrel".

Van egy ember, aki mindenért felel, ami ebben az országban zajlik – mondta Szél, aki szerint Orbán felel azért, hogy parlamenti képviselőket "ütnek-vernek" egy közintézményben.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

„Itt elkezdődött valami, és büszke vagyok, hogy ennek a közösségnek a része lehetek"  – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Elmondása szerint 2010 óta a NER bizonyította, hogy keresztülgázol az embereken, semmibe veszi a véleményüket, a szemükbe röhög.

Ez a rendszer nem képes tárgyalni, nem képes kompromisszumot kötni – hangsúlyozta Fekete-Győr. "Orbán Viktor csak az erő nyelvéből ért. Amit ti mutattatok az elmúlt egy hétben az erő volt, nyolc év után." A Momentum politikusa szerint felismerték a parlamenti ellenzéki pártok vezetőivel, az utcán lévő emberek is, hogy közösen kell erőt mutatni.

Beszédét követően a MTVA székház előtt összegyűlt tömeg vele együtt hangosan, közösen ismételte el a tüntetők öt pontos követelését.

„Ha Áder aláírja a rabszolgatörvényt, akkor elindul a sztrájkok szervezése" – mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Bejelentésére hangos „bajszos szar" skandálás volt a válasz.

Székely szerint nemcsak a pártoknak kell összefogniuk, hanem a munkahelyeken is össze kell fogni, mert általános sztrájkot csak egyszerre lehet csinálni. „Fogjunk össze, és legyen sztrájk!"

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A tüntetés végéhez közeledve a demonstrációk visszatérő elemét is prezentálták a tiltakozók. A telefonok lámpáit bekapcsolva mutatták meg a tömeg méretét a Kunigunda utcában.

A tüntetés hivatalosan valamivel fél 8 előtt véget ért, ezt Horváth András egykori NAV-ellenőr, a demonstráció szervezője jelentette be. Azt kérte a tömegtől, ne bántsák a rendőröket.

Figyelmébe ajánljuk