Az egyetem helyteleníti, hogy a BME kancellárja a diáklányok teherbe ejtésére ajánlkozott

  • narancsblog
  • 2015. december 18.

Narancsblog

Az Orbán Viktor által kinevezett egyetemi helytartók közül többen távoztak már botrányos körülmények között. Nem Barta-Eke Gyula az első, aki szexista tahóként viselkedik.

"A BME rektora, összes dékánja és rektorhelyettese elhatárolódik az egyetem kancellárjának a »Főzz együtt a kancellárral« című műsorban elhangzott, nőkre vonatkozó lealacsonyító, elfogadhatatlan kijelentéseitől" - áll a Budapesti Műszaki Egyetem tegnapi közleményében. Ezzel az alábbi jelenetre reagáltak, amelyben Barta-Eke Gyula kancellár a főzőműsor közönségét alkotó egyetemi hallgatóknak "viccesen" felajánlja, hogy teherbe ejti őket adáson kívül, ha akarják.

Az idén januártól szolgálatba álló kancellárokat sokan a kormány helytartóinak tekintik. Orbán Viktor saját bevallása szerint a többségüket már azelőtt kiválasztotta, hogy a pályázatokat kiírták volna - ezek után nem meglepő, hogy az azóta eltelt igen rövid idő alatt is többeknek kellett távozniuk vagy visszakozniuk.

Középen a reklámarc

Középen a reklámarc

Fotó: MTI

A Zeneakadémia kancellárjának az egyetemi vezetéssel voltak konfliktusai, az ellenük felhozott vádjait együtt cáfolták a diákok és az oktatók, mielőtt májusban leváltották. A Színház- és Filmművészeti Egyetem élére először a korrupciós ügyektől hangos Zugló volt polgármesterét, Papcsák Ferencet akarta kinevezni a miniszterelnök, de az egyetem ellenállt. Ezután Vidnyánszky színházi szervezete, az Magyar Teátrumi Társaság titkárának felesége próbálkozott, de végül a minisztérium visszavonta a pályázatát, mert annyira nyilvánvaló volt alkalmatlansága és az egyetem vezetése megint kiállt magáért. Devecz Miklós, a szegedi egyetem kancellárja korábban egy amerikai kamuegyetemen szerzett végzettséget tüntetett fel életrajzában doktori fokozatként, de így is kinevezték. Aztán megeresztett egy szexista és menekültellenes posztot a Facebookon, majd ezt röhejes módon letagadta, míg végül benyújtotta lemondását, amit a minisztérium el is fogadott. Barta-Eke Gyula korábban Ózd fideszes alpolgármestere volt, majd egy állami cég vezetőjeként sikerült parádés közbeszerzést kiírnia. A fenti főzőműsor beharangozójában nevetve meséli, mennyire nem akarták az egyetemen, hogy kancellár legyen. Most meg spermadonornak jelentkezik.

Ez a sok jóember, mint a 29 egyetemi és főiskolai kancellár mindegyike, havi 1,5 és 2,2 millió forint között keres, illetve jobb esetben csak keresett.

Mindennek több tanulsága van. Egyrészt kiderült, hogy a kancellári rendszer nem csak kormányzati beavatkozás az egyetemek életébe, nem csak az autonómiájuk megsértése, hanem megalázó is: el kell tűrniük, hogy ilyen emberek vezessék őket, és azt is, hogy miattuk közröhej tárgyává válnak. A második tanulság, hogy ezt nagyrészt szó nélkül tűrik is, pedig látható, hogy a bátorság eredményekkel járhat. Az is látványos, bár új információnak nem mondanánk, hogy a Fidesz káderállománya siralmas. Végül pedig azt mutatja meg a kancellári rendszer megvalósítása, hogy mit gondol Magyarország kormánya a felsőoktatásról, mennyit ér nekik az egyetemek becsülete. És az a rossz hírünk van, hogy ha ez így marad, hamarosan a társadalom egyre nagyobb része fogja ugyanezt gondolni.

Figyelmébe ajánljuk