Miről beszélget Habony Árpád szippantós videójának megtekintése után Fekete György és Balog Zoltán?

  • narancsblog
  • 2015. december 9.

Narancsblog

Mi is voltunk fiatalok, a modern könnyűzenének megvan a maga helye, a cirkuszművészet pedig egyenesen prioritás itt nálunk az akadémián. Az alulöltözött hölgyek bizonyára művészi céllal voltak ott, értem én, és tényleg nem vádaskodni akarok, miniszter úr, ugye tudod, csak ahogy néztem azt a videót, hát tényleg olyan zaklatottnak tűnik a tanácsadó úr... Persze hogy nem kokainozik, mert azt csak a sajtó terjeszti, és nagyon kérlek, ne vedd ezt kritikának, de azon a videón olyanok vannak, hogy például a pezsgőt egy kád jégben szervírozzák, és abban benne ül egy meztelen nő… Igen, tudom, Isten útjai kifürkészhetetlenek, térjünk is vissza az óvodásoknak szervezett Wass Albert Gyöngéd Lelke Szépkiejtési Verseny zsűrijének összetételére…

A pohár fenekére néznek

A pohár fenekére néznek

Fotó: MTI

És ő is a fenekére nézett

És ő is a fenekére néz

 

De nem csak Fekete György és Balog Zoltán között tudunk elképzelni hasonló beszélgetést, szívesen belenéznénk például a kormányfő régi barátai, Kövér és Áder, vagy a díszkatolikus Semjén és Harrach, vagy a szakmaiságára olyannyira büszke Trócsányi és Varga miniszterek fejébe. Belehallgatnánk a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Professzorok Batthyány Köre egy-egy ülésébe, volt-e olykor egy kis zavart csend, amikor valaki kimondta Habony Árpád nevét. Vagy nem is mondta ki semmi, csak munkálkodtak szorgosan Az idők jelei című vitairaton, amelyről a bemutatón a miniszterelnök úr maga is azt mondta, hogy akár tíz évig értékálló lehet, és irányt mutat a kormányzáshoz. Próbálkozunk, de tényleg nem könnyű elképzelni, mi lehet egy derék püspök, egy elkötelezett egyetemi professzor, egy hazaszeretetben megőszült népi író vagy egy Orbán Viktor fényképét a feszület mellé akasztó nyugdíjas fejében, amikor számot vet azzal, hogy a jobboldali politikai közösség vezérlő csillaga az a férfi, aki az ibizai mulatóban készült videón látható. Aki leüti és hasba rúgja az autóját feltartó házaspárt. Akinek nőügyeit a Blikk teregeti, akit piperkőcsége miatt csúfol a média. Akit le kell tagadni, aki eltitkolt forrásból jut pénzhez, de sokkal többhöz, mint közülük bárki. Nem lehet könnyű elkönyvelni magukban, hogy tanácskozhatnak és konzultálgathatnak ők hosszan nemzeti hagyományokról, keresztény értékekről, sorskérdésekről, hungarikumokról és Márai Sándorról, mindez nem számít, mert a végén úgyis jön Habony Árpád, és azt mondja, hogy rezsicsökkentés.

A másik oldal beszélgetéseit sokkal könnyebb elképzelni. Nem kell ahhoz nagy beleérző képesség, hogy kitaláljuk, mit gondolhat a félmilliós öltönyében húszezres szusija fölé hajoló Szijjártó, Rogán, Lázár, Vajna, Tiborcz, Habony és a többi ezekről a kenetteljes, öreg balfaszokról. A kormány agyának mondott Századvég egyik vezetője, bizonyos G. Fodor Gábor pont e lapnak adott interjúban üzente meg nekik év elején, hol a helyük. Szépen, tagoltan mondta, hogy mindenki megértse: elmehettek a picsába. Látszólag csak a polgári Magyarországot minősítette politikai terméknek Habony Árpád jobbkeze, de valójában nyilvánossá tette azt a kibékíthetetlen ellentétet, amely a régimódi fideszesek és a fiatal technokraták között feszül. G. Fodor természetesen igazat mondott, de nemcsak a Fidesz szavazói, hanem a párt vezetői és középkáderei közül is sokakat megrázott a beismerés.

A legszentebb értékek kampányfogásnak minősítése olyan indulatokat váltott ki, hogy Balog Zoltán példátlan lépésre szánta el magát: a kamerák előtt kérte számon Orbán Viktoron tanácsadója kijelentését. A miniszterelnök válaszában mindkét oldalt megfeddte és csendre intette. Neki ez a helyzet pont megfelel: az egymást megvető hatalmi csoportok mind az ő kegyeiért vetélkednek.

Figyelmébe ajánljuk