A jobboldali antiszemitizmus nyílt vállalása – Tarlós teljesíti be a Jobbik álmát

  • narancsblog
  • 2013. augusztus 30.

Narancsblog

Nem messze a Kossuth téri metróállomástól, 2012. november végén egy Gyöngyösi nevű képviselő úgy vélte, eljött az ideje, hogy „felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

A Magyar Köztársaság Országgyűlésében tett jobbikos kijelentés egyből tüntetést hívott életre, melyen maga Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is felment a Bajnai Gordont és Mesterházy Attilát is megtartó színpadra, hogy nyomban és haladéktalanul elítélje a fasizmust, meg minden csúnya dolgot. „Ezt nem engedjük!” – hangoztatta többször is Rogán. Akkori blogunkban ennek kapcsán meg is írtuk, hogy ez bizony meleg szart sem ért a belvárosi polgármester részéről, csupán olcsó képmutatásról van szó: „áttételesen visszaigazolni a gyűlölet politikáját lehet, paramilitáris szervezeteket tűrni lehet, solymosieszterezés belefér, a zsidók listázása már nem fér bele. Burkoltan lehet, nyíltan nem. Ezt üzente Rogán Antal a színpadról, nem mást” – írtuk anno.

Tegnap este azonban még ezt a (egyébként amúgy is csak látszólag létező) határt is átléptük.

Tarlós István, a főváros Fidesz támogatású polgármestere képes volt azt mondani az egyik házi televíziójában, a HírTV-ben egy neki címzett DK-s kritika kapcsán, hogy az „egy dolog, hogy nekik (mármint a DK-soknak – a szerk.), ha fölcsapják időnként a Bibliát, miért mindig az Ószövetségnél nyílik kizárólag ki, de most erről nem akarok semmit se mondani”.

Csattan a mosoly!

Csattan a mosoly!

Fotó: MTI


Azaz ott tartunk 2013 késő nyarán, hogy a budapesti főpolgármester politikai ellenfeleiről nyilvántartja, hogy ki zsidó, és ki nem az. Hiszen, mi értelme lett volna ennek az Ószövetség-dumának ebben a kényelmes jobboldali közegben, ahol a csillogó karórát viselő kérdező riporter épp az a Krakkó Ákos, aki Rogán „antifasiszta” fellépése idején a Fidesz-frakció sajtófőnöke volt – most pedig ugyanő (immár újra független, az antifasizmust magasról letojó újságíróként) átsiklik a teljesen nyilvánvaló zsidózás felett, sőt, következő kérdésével – elvégre most se kapja a fizetését a Fidesztől olyan nagyon messziről – alá is nyal Tarlósnak egy rövidke, ám annál őszintébb pillanatra megmutatva a jobboldali udvari média nyomorúságos állapotát. (Videó itt.)

Megjegyzésével Tarlós meghaladta a jobboldali szalonzsidózás eddig tartó időszakát, mert megmutatta, hogy immár nyíltan, a tévében is le lehet zsidózni bárkit és bárkiket – leminősítő kritikaként felhasználva a zsidó identitást. Magyarán alig egy év alatt beteljesült Gyöngyösi Márton álma! Tessék, forduljon csak ezek után Tarlóshoz, hogyha a zsidó képviselőkre kíváncsi, a főpolgármester akár fejből, akár listáról lediktálja neki a neveket, amint azt bokros teendői megengedik.

Ez azért új – mégsem bír igazi hírértékkel.

Nem, hiszen az idegenszívű bankárkormány, a támogatott Horthy-, Nyírő-, Wass-, Tormay-kultusz is csak ennek az eddig rejtett, mostantól azonban már nyíltan is zsidózó Orbán-kurzusnak az aljas  fordulatai és romlott kellékei, melynek csak szánalmas és átlátszó mentegetése lehet egy Rogán-féle kamukiállás vagy a Kubatov-féle álszigor a Csatáry-molinó kapcsán (ez utóbbit egyébként épp a Fradi-vezér pártjának bátorító retorikája hívta többek közt életre). Igaz, egyvalamiért mégis köszönet illeti Tarlós HírtTV-ben előadott vallomását: most már nem lehet letagadni, hogy a jobboldalon ne tartanák számon mások származását. Ezzel pedig korábbi gyanúnk csak tovább erősödik, nevezetesen az, hogy a rendszerváltás utáni jobboldali tömböt a ráöntött álkeresztény giccs és (a legutóbb a Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Heti Válaszban demonstrált) homofóbia mellett csupán két dolog tartja össze, de az nagyon. A komcsizás és az antiszemitizmus. Ami lényegében egy és ugyanaz.

A főpolgármester válasza

Tarlós István közleményben reagált írásunkra, melyet természetesen közlünk:

"Nevetségesnek és szánalmas próbálkozásnak tartom az Ószövetségről tegnap, a HÍR TV-ben általam mondottak nagyon is erőltetett félremagyarázását.

Természetesen a kommentekhez kapcsolt szándékról szó sem volt, az ilyen kommentálások csakis a keresztény Biblia és a keresztény liturgia ismeretének teljes hiányán alapulnak.

Tarlós István

főpolgármester"

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.