A jobboldali antiszemitizmus nyílt vállalása – Tarlós teljesíti be a Jobbik álmát

  • narancsblog
  • 2013.08.30 15:08

Narancsblog

Nem messze a Kossuth téri metróállomástól, 2012. november végén egy Gyöngyösi nevű képviselő úgy vélte, eljött az ideje, hogy „felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

A Magyar Köztársaság Országgyűlésében tett jobbikos kijelentés egyből tüntetést hívott életre, melyen maga Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is felment a Bajnai Gordont és Mesterházy Attilát is megtartó színpadra, hogy nyomban és haladéktalanul elítélje a fasizmust, meg minden csúnya dolgot. „Ezt nem engedjük!” – hangoztatta többször is Rogán. Akkori blogunkban ennek kapcsán meg is írtuk, hogy ez bizony meleg szart sem ért a belvárosi polgármester részéről, csupán olcsó képmutatásról van szó: „áttételesen visszaigazolni a gyűlölet politikáját lehet, paramilitáris szervezeteket tűrni lehet, solymosieszterezés belefér, a zsidók listázása már nem fér bele. Burkoltan lehet, nyíltan nem. Ezt üzente Rogán Antal a színpadról, nem mást” – írtuk anno.

Tegnap este azonban még ezt a (egyébként amúgy is csak látszólag létező) határt is átléptük.

Tarlós István, a főváros Fidesz támogatású polgármestere képes volt azt mondani az egyik házi televíziójában, a HírTV-ben egy neki címzett DK-s kritika kapcsán, hogy az „egy dolog, hogy nekik (mármint a DK-soknak – a szerk.), ha fölcsapják időnként a Bibliát, miért mindig az Ószövetségnél nyílik kizárólag ki, de most erről nem akarok semmit se mondani”.

Csattan a mosoly!

Csattan a mosoly!

Fotó: MTI


Azaz ott tartunk 2013 késő nyarán, hogy a budapesti főpolgármester politikai ellenfeleiről nyilvántartja, hogy ki zsidó, és ki nem az. Hiszen, mi értelme lett volna ennek az Ószövetség-dumának ebben a kényelmes jobboldali közegben, ahol a csillogó karórát viselő kérdező riporter épp az a Krakkó Ákos, aki Rogán „antifasiszta” fellépése idején a Fidesz-frakció sajtófőnöke volt – most pedig ugyanő (immár újra független, az antifasizmust magasról letojó újságíróként) átsiklik a teljesen nyilvánvaló zsidózás felett, sőt, következő kérdésével – elvégre most se kapja a fizetését a Fidesztől olyan nagyon messziről – alá is nyal Tarlósnak egy rövidke, ám annál őszintébb pillanatra megmutatva a jobboldali udvari média nyomorúságos állapotát. (Videó itt.)

Megjegyzésével Tarlós meghaladta a jobboldali szalonzsidózás eddig tartó időszakát, mert megmutatta, hogy immár nyíltan, a tévében is le lehet zsidózni bárkit és bárkiket – leminősítő kritikaként felhasználva a zsidó identitást. Magyarán alig egy év alatt beteljesült Gyöngyösi Márton álma! Tessék, forduljon csak ezek után Tarlóshoz, hogyha a zsidó képviselőkre kíváncsi, a főpolgármester akár fejből, akár listáról lediktálja neki a neveket, amint azt bokros teendői megengedik.

Ez azért új – mégsem bír igazi hírértékkel.

Nem, hiszen az idegenszívű bankárkormány, a támogatott Horthy-, Nyírő-, Wass-, Tormay-kultusz is csak ennek az eddig rejtett, mostantól azonban már nyíltan is zsidózó Orbán-kurzusnak az aljas  fordulatai és romlott kellékei, melynek csak szánalmas és átlátszó mentegetése lehet egy Rogán-féle kamukiállás vagy a Kubatov-féle álszigor a Csatáry-molinó kapcsán (ez utóbbit egyébként épp a Fradi-vezér pártjának bátorító retorikája hívta többek közt életre). Igaz, egyvalamiért mégis köszönet illeti Tarlós HírtTV-ben előadott vallomását: most már nem lehet letagadni, hogy a jobboldalon ne tartanák számon mások származását. Ezzel pedig korábbi gyanúnk csak tovább erősödik, nevezetesen az, hogy a rendszerváltás utáni jobboldali tömböt a ráöntött álkeresztény giccs és (a legutóbb a Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó Heti Válaszban demonstrált) homofóbia mellett csupán két dolog tartja össze, de az nagyon. A komcsizás és az antiszemitizmus. Ami lényegében egy és ugyanaz.

A főpolgármester válasza

Tarlós István közleményben reagált írásunkra, melyet természetesen közlünk:

"Nevetségesnek és szánalmas próbálkozásnak tartom az Ószövetségről tegnap, a HÍR TV-ben általam mondottak nagyon is erőltetett félremagyarázását.

Természetesen a kommentekhez kapcsolt szándékról szó sem volt, az ilyen kommentálások csakis a keresztény Biblia és a keresztény liturgia ismeretének teljes hiányán alapulnak.

Tarlós István

főpolgármester"

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.