Narancsblog

Anyává teszlek! – A Fidesz abortuszpolitikájáról

szerző
narancsblog
publikálva
2013. febr. 20., 13:09
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Balog Zoltán és minisztériuma úgy látta, túlságosan önállóak a magyar nők, ideje hát tenni valamit.

Azokról az ízléstelen, abortuszellenes plakátokról, amelyekkel múlt héten az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről 25 millió forinttal megsegített Ágota Alapítvány kiplakátozta a fővárost, még csak gondolkodnia sem kellett senkinek, a jól fejlett magzattal és nagy, vörös betűs felirattal („…de inkább adj örökbe, HADD ÉLJEK!”) ékesített posztert csak elő kellett rángatni a kormány ilyen célra fenntartott, dohos szagú raktárából. Ha emlékszünk, 2011 tavaszán már megjárták a várost ugyanezek a plakátok a KDNP-s szociális államtitkár, Soltész Miklós jóvoltából, aki akkoriban sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a magyar társadalom még nem tart ott az evolúciós fejlődésben, hogy betiltsa az abortuszt. A dolog szépséghibája az volt, hogy a 110 milliós programot legnagyobbrészt olyan uniós pénzből finanszírozták, amit egyáltalán nem ilyesmire, hanem esélyegyenlőségi célokra kapott az ország – amint erre Viviane Reding, a jelenlegi magyar kormány által olyannyira gyűlölt igazságügyi EU-biztos szíveskedett is gyorsan rámutatni. A plakátok akkor végül lekerültek az utcáról, de ha az uralkodó párt egy tagja valamit a fejébe vesz, nem fog csak úgy lemondani róla.

A nevelőszülői programot vezető Ágota Alapítványt távolról sem csupán társadalmi felelősségtudatból szereti annyira az Emmi. Kothencz János alapító a neten elérhető, részletes önéletrajzából kiderül, hogy 2001–2002 között Harrach Péter (KDNP) javaslatára ő kapta meg Szeged város ifjúságreferensi posztját, 2010-ben pedig a Fidesz jelöltjeként indult az önkormányzati választásokon. Az persze nem kérdés, hogy az állami gondozásban lévő gyerekekért is dolgozó alapítvány hasznos munkát is végez – vezetője azonban nem az a férfi, aki nemet mondhatna egy határozott kormánykérésre, legyen az bármily vállalhatatlan is; és hát 25 millió, az 25 millió.

Ezek a plakátok persze nem az első jelei annak, hogy a Fidesz–KDNP soraiban sokan képtelenek elfogadni azt, amit minden felmérés szerint a magyar társadalom nagyobbik része már rég megértett. Lehet persze, hogy nem mindenki gondolja azt, amit mi: hogy az abortusz (nem a művelet maga; a lehetőség) határozottan jó dolog, amire büszkének kell lenni, hiszen a döntésképesség, az autonómia és nem utolsósorban a női egyenjogúság szimbóluma. Azt azonban csak egy szűk kisebbség vitatja, hogy a legális abortusz minden civilizált közösségben szükséges jelenség. Ennek a minoritásnak felettébb kártékony KDNP-s tagjai tavaly elérték, hogy a fertőzésveszélyt szinte nullára csökkentő abortusztablettát végül mégse vezessék be nálunk, amivel (az Index tudósítása szerint) nagyban hozzájárultak az osztrák abortuszturizmus fellendítéséhez. Persze azt az 500 eurót, amibe a beavatkozás Ausztriában kerül, kevesen tudják kifizetni, így a bevált gyakorlat szerint megint elsősorban a leginkább elesettek életét sikerült a döntéshozóknak megkeseríteni.

A kormányerő nőképe, amely ezekből az esetekből összeáll, egészen elkeserítő. Hol felelőtlen csitriknek nézik az ilyen vagy olyan okból terhességmegszakítást kérő nőket, akik, ha baj van, legföljebb két Facebook-bejegyzés és a Cosmopolitan átlapozása után bedobnak egy pirulát (miközben minden orvosi beszámoló szerint az abortusztabletta használata korántsem valami fájdalommentes, félvállról vehető beavatkozás, így nem meglepő, hogy a WHO statisztikái szerint azokban az országokban, ahol a tabletta elérhető, nem nőtt az abortuszok száma), hol pedig aljas, amorális lényeknek, gyerekgyilkosoknak. Ha ez utóbbi publicisztikai túlzásnak tűnik, vegyük figyelembe, hogy Magyarországon 12 hetes korig lehet a terhességmegszakítást elvégezni, a visszatért plakátokon viszont ennél jóval idősebb magzat látható. Azok pedig, akik a bűntudatkeltés helyett a felvilágosítást és a fogamzásgátló szerek árának csökkentését tartanák (ésszerűen) helyesnek, beszélhetnének akár a falnak is.

Mindennek tudatában kellene becsszóra elhinnünk, hogy a magzati élet fogantatástól számított védelmének belefoglalása az Orbán-alkotmányba semmi más, csupán szép, derűs, szimbolikus gesztus.

szerző
narancsblog
publikálva
2013. febr. 20., 13:09
kommentek
4
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  Aehrenthal
  2013. február 22., péntek 02:29
  A 12. hét, mint határidő nem egészen pontos: 1992. évi 38. tv. a magzati élet védelméről
  (2) A terhesség az (1) bekezdésben foglalt feltételek esetén a 18. hetéig szakítható meg, ha az állapotos nő

  a) korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen;

  b) terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a terhessége az (1) bekezdésben foglalt időtartamot.

  (3) A terhesség a 20. hetéig — a diagnosztikus eljárás elhúzódása esetén 24. hetéig — szakítható meg, ha a magzat genetikai, teratológiai ártalmának valószínűsége az 50%-ot eléri.

  (4) A terhesség az időtartamától függetlenül szakítható meg

  a) az állapotos nő életét veszélyeztető egészségi ok miatt, illetve

  b) a magzatnál a szülés utáni élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség fennállása esetén.
 2. 3
  dollár
  2013. február 21., csütörtök 22:19
  Én már egyszer itt kidühöngtem magam, amikor a rohadt, vaskalapos szentfazekak elmeszelték az abortusz-tablettát.
  Gondolom, 400 plakát kiragasztása közel sem kerül 25 millába; szóval lehet, hogy most nem a megfogant élet iránti példa nélküli kormányzati szeretetről van szó, csak sima osztogatásról.
 3. 2
  Andy Mage
  2013. február 20., szerda 16:51
  A neoratkoizmus nem új a Fidesz-KDNP egylet környékén
  http://endresy.blogspot.hu/2012/09/nemzeti-eletvedelem-neoratkoizmus.html

  miközben Hoffmann a szűznemzést oktatná inkább.
  http://endresy.blogspot.hu/2012/12/parthenogenetikus-hoffmann-norma.html
 4. 1
  lhi
  2013. február 20., szerda 15:07
  Ha már katolikusok és abortusz: http://szekularisfigyelo.blog.hu/2013/02/12/egy_kozulunk_katolikus_eu_peticio_eletmento_abortusz_legfeljebb_gazdagoknak#c19026439

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog