Az a baj, hogy Szijjártó talán tényleg elhiszi, amit az amerikai nagykövetnek válaszolt

  • narancsblog
  • 2015. október 29.

Narancsblog

Lehet röhögni azon, hogy a kormány és vidéke a legvadabb összeesküvés-elméleteket szajkózza, de ha tényleg elhiszik ezeket az őrültséget, azért mindannyian meg fogunk fizetni.

Akik eddig nem követték szorosan a kormánypárti kommunikációt, talán nem is értették, miről beszél Szijjártó külügyminiszter, amikor Colleen Bell nagykövet hosszan sorolt, tételes kritikai észrevételeit ennyivel intézte el mai nyilatkozatában: „Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket.” A közmédia és a fideszes propaganda fogyasztói azonban értik a célzást, nem véletlen, hogy a ma reggeli Híradó teljes adása alatt piros kiemelésben szerepelt ez a mondat.

false

Nehéz lenne pontosan megfogalmazni ennek az állításnak az értelmét. A kormányzati retorika szerint a bevándorlás alapjaiban fenyegeti az európai civilizációt. Miért állna ez érdekében Amerikának? Miért akarná gyengíteni saját szövetségeseit? Pontosan hova akarja küldeni a bevándorlókat, melyik országba, és miért pont oda? Hogyan kapcsolódik ehhez a nagykövet bírálata? És végső soron milyen titkos célt szolgál mindez?

„Valaki biztos”

A lényeg éppen ez a homályosság és titokzatosság, a rejtett összefüggések és a háttérhatalmi machinációk érzékeltetése, amely minden összeesküvés-elmélet alapmechanizmusa. Ezeknek kibontását a szélsőjobb portálok és a fideszes média eldugottabb szegleteiben tanyázó szaniszlók évek óta folyamatosan, napi szinten végzik. Amikor egy fideszes politikus elkezdi az összeesküvés-elméletekre való hivatkozást és utalgatást, nyugodtan támaszkodhat erre a hátországra.

Természetesen korábban is előfordult, hogy a jobboldali politika élvonala állt bele nagyon súlyos konteókba, és bár talán kevesen emlékeznek rá, de ezek között a bevándorlás mögött álló külföldi hatalmak sem számítanak új elemnek. A Political Capital elemzője például 2009 nyarán így lajstromozta az aktuális jobboldali elméleteket: „A 2006-os őszi erőszakos zavargásokat a kormány szervezte, hogy megszilárdítsa saját politikai pozícióját. A kormány és külföldi-belföldi szövetségesei tudatosan rombolják az oktatási rendszert, hogy hatékonyabban manipulálhassák a választók akaratát. Egyes nemzetközi csoportok tudatosan árasztják el bevándorlókkal az országot és sorvasztják el a magyarságot családellenes intézkedésekkel. Az egészségügyi reform valójában nem más, mint tudatos népirtás, és a falvak ellehetetlenítése szándékos, irányított folyamat.”

Azt azonban nyugodtan tekinthetjük új elemnek, hogy a magyar kormány egészen nyíltan összeesküvés-elméletekkel magyarázza legfontosabb lépéseit. Nem csak arra gondolhatunk itt, hogy a menekülteket segítő civileket azért nem támogatta a kormány, mert azok Soros György érdekeit szolgálják, hanem a magyar külpolitika két legfontosabb emberének nyilatkozataira is. Szijjártó Pétertől például megtudtuk (a Figyelőnek adott interjúból, az Index összefoglalásában), hogy nem szívesen vesz részt összeesküvés-elméletek gyártásában, de „tendenciózus médiakampány folyik Magyarország ellen”, és a jelenlegi folyamatok ellentétesek Európa érdekeivel, kezdve az ukrajnai háborúval, az Iszlám Állam térnyerésén át egészen „a népvándorlásig”. Azt nem tudjuk, hogy ezeket a folyamatokat ki irányítja, de a tárcavezetőt idézve: „valaki biztos”.

Az árnyék: hatalom

Az árnyék: hatalom

Fotó: MTI

Ide tartozik Orbán Viktor Tv2-nek adott interjúja (lásd itt a 26. perctől). Ebben arra a kérdésre, hogy mi állhat a menekültválság hátterében, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy ez nagyon bonyolult kérdés, nem is átlátható, de az biztos, hogy több összetevő áll a háttérben. Ezek pedig a következők lennének Orbán szerint: egy meg nem nevezett, homályos „politikai szándék”, amely talán („szerintem” – mondja Orbán) el akarja űzni otthonukból a menekülteket, és amely talán ezért fizet is nekik; az erre rászerveződő embercsempész hálózat és „a Soros György által finanszírozott” civil szervezetek. Magyarország miniszterelnöke tehát egy igazi, tőről metszett összeesküvés-elmélettel magyarázza Európa legfontosabb politikai és társadalmi problémáját. Ennél nehéz mélyebbre süllyedni, de ne legyenek kétségeink: sikerülni fog.

Frei Tamás is megmondta!

A következő, egyáltalán nem lényegtelen és nem is egyértelmű kérdés, hogy vajon hideg politikai számításból manipulálnak ilyesmikkel az ország vezetői, vagy tényleg ennyire hülyék. Szó se róla, megnyugtatóbb lenne az előbbiben hinni, bár a félelem és a gyűlölet cinikus gerjesztése magában is megbocsáthatatlan, tragikus. De sajnos számos jel utal arra, hogy legalább részben tényleg így gondolkodnak – és ez még veszélyesebb.

Sorolhatnánk az eseteket, amikor kormánypárti politikusok rögtön nemzetközi összeesküvést sejtettek meg, gyakorlatilag minden bokor mögött. Legutóbb Fazekas miniszter magyarázta azzal a WHO húsügyi kinyilatkoztatását, hogy „a közlés mögött valamely gazdasági, kereskedelmi lobbi húzódhat meg”. De ezek a nyilvánosságnak szánt üzenetek. Beszédesebbek az olyan történetek, mint amikor néhány évvel ezelőtt egy vezető fideszes politikus megvárta, hogy munkatársunk kikapcsolja a diktafont, majd lelkesen megkérdezte, hogy ha félretesszük a bullshitet, akkor azért abban megegyezhetünk, ugye, hogy az EU támadásai mögött valójában az áll, hogy a magyar alkotmány korlátozza a melegek jogait, a brüsszeli bürokraták többsége viszont „homokos”.

De a legjobb az lesz, ha megnézünk két vallomást ugyanabban a fontos témában. Az egyik Orbán beszéde a Bibó kollégiumban, ahol halál komolyan előadta, hogy a 2011 végi, államcsődközeli helyzet a nemzetközi pénzügyi körök összehangolt támadásának következménye volt. Aztán citálhatjuk Matolcsy volt kabinetfőnökét, aki emlékirataiban idézte fel, hogy a gazdasági miniszter 2011 novemberében egy éjszaka alatt elolvasta Frei Tamás antikapitalista konteóktól hemzsegő ponyvaregényét, majd az amerikai bankárok összeesküvése miatt bekövetkező pénzügyi összeomlásról szóló részeket átküldte megfontolásra Orbán Viktornak.

Ezen a színvonalon folyik a kormányzás ma Magyarországon. Nincs kedvünk azon viccelődni, vajon mi lesz a következő összeesküvés-elmélet.

Figyelmébe ajánljuk