Tragédiák sora a Merényiben – Szerencsére nincs felelős

  • narancs.hu
  • 2015. november 1.

Narancsblog

Ismét tragédia történt a Merényi Gusztáv Kórház zárt osztályán – egy héten belül a második kerül nyilvánosságra. Azt mondják, erről is Gyurcsány tehet.

Nyáron hatalmas botrány lett abból a jelentésből, amit az alapvető jogok biztosa írt azután, hogy felhatalmazott munkatársai „2015. február 26-án hajnali 5 órás kezdéssel, előzetes bejelentés nélkül látogatták meg” a Merényi Gusztáv Kórházat.  A jelentésében a borzalmas körülmények részletezése mellett ezt olvashattuk: „Álláspontom szerint, az ESzSzK Merényi Gusztáv Kórház telephelyen található Pszichiátriai Osztály zárt részlegén a tárgyi feltételek olyan mértékű hiányosságokat mutatnak, melyek egyértelműen visszásságot eredményeznek az Alaptörvény III. cikk (1) bekezdésében foglalt embertelen, megalázó bánásmód tilalmával összefüggésben.”

false

 

Fotó: MTI

Az anyag nyilvánosságra kerülése után Ónodi-Szűcs Zoltán, a kórházfenntartó hivatal akkori főigazgatója azt nyilatkozta a Népszabadságnak, hogy „a fenntartó kész azonnal pénzt előteremteni a körülmények rendezésére”, a lap információi szerint a legszükségesebb munkákra mintegy 30-40 millió forintra lett volna szükség.

Nos, azóta Ónodi-Szűcsből egészségügyért felelős államtitkár lett, a Merényiben pedig minden maradt a régiben. Ám ahhoz, hogy ez kiderüljön, meg kellett halnia egy 86 éves betegnek: október 26-án hajnalban az egyik hatvanas éveiben járó szobatársa váratlanul halálra verte az ágyából kiszerelt ráccsal. Az Index riportjából azt is megtudhattuk, hogy „az Emmi szeptemberben válaszolt az ombudsmannak, és azonnali lépésként döntést hoztak 40 millió forint felújítási/beruházási célokra” satöbbi, de azt „még nem tudni, hogy egyáltalán átutalták-e már a pénzt”. Az is lehet tehát, hogy nem utalták át.

Az ügyben egyelőre sem Ónodi-Szűcs, sem Balog Zoltán nem nyilatkozott. A riportból csupán annyi derült ki, hogy „az Emmi Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerint a kormány fontos célja a pszichiátriai betegek ellátásának fejlesztése. Főleg azért, mert Gyurcsányék 2007-ben bezárták az OPNI-t. »Ennek a rossz döntésnek a következményei sajnos a mai napig érezhetőek« – írták az Indexnek.”

És mit írnak legközelebb?

Főleg azután, hogy tegnap – ugyanabból a szobából, ahol pár napja megölték a 86 éves beteget – egy férfi kiugrott az ablakon és súlyosan megsérült. Menekülni próbált, állítólag. Erre is azt mondják majd, hogy Gyurcsány a hibás?

Simán. Mert ahhoz, hogy mit gondolnak a betegekről, elég csak felidézni a Fidesz-frakció nyári közleményét, ezt írták: „Az egészségesebb Magyarországhoz egészségesebb polgárok kellenek. A polgári kormányzásban az egészség érték, ezért minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a magyar családokban minél több édesanya, édesapa, nagyszülő és gyermek tudjon egészségben élni. A korai halálozást és a tragikus népegészségügyi állapotokat az egészségesebb életmóddal, a dohányzás visszaszorításával, az egészségesebb élelmiszerekkel, a mindennapi testneveléssel és sportolással, a népbetegségek megelőzésével és mielőbbi diagnosztizálásával tudjuk csökkenteni.”

Szóval, ki beszélt itt bármikor is kórházakról?

Figyelmébe ajánljuk