Az új ellenség – Kövér László bemegy a házadba

  • narancs.hu
  • 2013. december 24.

Narancsblog

Ha Kövér László valakiből ellenséget kreál – márpedig elég egyértelműen foglalt állást a gaz közös képviselők ellen –, akkor az valóban ellenség lesz. Mi következik ebből?

„Minden épeszű ember tudja, a rezsicsökkentéssel személyesen is jól jár. Nehéz bebizonyítani ennek ellenkezőjét, bár a szolgáltatók próbálták eltitkolni ezt a számlákon, a közös képviselők jelentős része pedig lenyelte a csökkentést a közös költségben” – nyilatkozta Kövér László a tegnapi Magyar Hírlapban.

Szemünk se rebbenne a házelnök újabb fennkölt megnyilvánulását olvasva – mondott ő ennél cifrábbakat is. Csakhogy Kövér most nemcsak a galád cápákat, a szolgáltatókat veszi elő, hanem a kishalakat, a közös képviselőket – akikre mégis csak könnyebb vadászni. Kövér szerint „lenyelték a rezsicsökkentést”, ami elsőre nettó hülyeségnek tűnik – mi köze van a közös képviselőnek például a privát gázszámlánkhoz? Ha meg mégsem hülyeség, akkor csakis arról lehet szó, hogy Tiborc járhatott nála – a társasházi közgyűlések jellegzetes alakja, aki kizárólag azt hangoztatja, hogy márpedig ő nem fizet –, s panaszolt be valami ügyeskedőt. „Utcán előnkbe bukkanik, mivelhogy / A tartozás mindjárt eszünkbe jut” – mondhatta a nép egyszerű fia, és innen már tényleg csak egy ugrás, pláne Kövér Lászlónál, hogy ha egy közös képviselő lop, csal, hazudik, akkor a többi sem lehet különb.

A közös képviselőt a társasházi közösség választja meg, s ha elégedetlenek vele, ha úgy vélik, „lenyelte a rezsicsökkentést”, ez már csak ilyen, leválthatják – úgy hittük, ez aligha igényel házelnöki közbelépést. Eddig legalábbis nem igényelt. Hogy továbbra is ez lesz a koreográfia, arra azért nem vennénk mérget. Ha ugyanis Kövér László valakiből ellenséget kreál – márpedig elég egyértelműen foglalt állást a gaz közös képviselők ellen –, akkor az valóban ellenség lesz. Mi következik ebből? Például az, hogy a Rogán Antal nevével fémjelzett, nemrég megkezdett harmadik rezsicsökkentési csomag új elemmel bővülhet. Mit is mondott Orbán Viktor az újabb rezsicsökkentés nyitányakor? Rogán Antal keresi a lehetőségeket. Efelől semmi kétségünk. De mi van, ha mégsem lehet továbbpumpolni a közműcégeket? Mi van, ha előáll azzal, „Magyarország összes közös képviselőjének címezve”, hogy akkor holnaptól tessenek a közös költséget csökkenteni? És utána ugyanolyan tájékoztatást adni, ahogy a nagy közművek. Arial betűtípussal, hogy Németh Szilárd is el tudja olvasni. Ahány ház, annyi rezsicsökkentés! – jól hangzik, nemde?

Nos, ez lenne csak az igazi őrület, de ha meg akarják csinálni, meg is csinálják. Valójában nem azért, hogy kevesebb legyen a közös költség, érdekli is az őket, hanem például azért, hogy ne érje meg közös képviselőnek lenni. Húzzanak el a fenébe az összes közös képviselők, mert akkor megint lesz valami, amit újra lehet osztani – állami hátszéllel a házkezelés is lehet olyan jó üzlet, mint a nemzeti dohánybolt. Ráadásul innen már csak egy ugrás a régi, jó házmesterrendszer lakónyilvántartással, az összes ajtót nyitó kulcsköteggel, feljelentések körmölésével.

Ne legyenek illúzióink! Ha Kövér László a közös képviselők jelentős részét letolvajozza, az a biztos jele annak, hogy nagy tervei vannak.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.