„Ez az ifjabb Lomnici nevű senkiházi” – A megbántott Schiffer Andrásból kitört a dúvad

  • narancsblog
  • 2017. január 6.

Narancsblog

Újabb szánalmas politikai kocsmabunyó: ütésváltás őfelsége tányérnyalói és ellenzéke között.

Címszereplőnk, „ez az ifjabb Lomnici nevű senkiházi” bemegy a „fideszszolgálati” tévébe, s azt találja mondani, hogy az LMP „feltehetően komoly Soros pénzekben részesülő” párt. Hah! A történet eddig szokványos, kiszámítható és csak nagyon mérsékelten vicces, mondjuk annyiban, amennyire nevezett alapjáraton is nevetséges figura. De hát őneki szegénynek (feltehetően az övéi előtt is ismeretes kihívásai miatt) csak a CÖF-nél jutott pozíció, ami valamivel a Puskás akadémiai szertárosság alatt van, ott pedig az járja, hogyha azt mondják neki, hogy „csibész, fogd meg!”, akkor sorosoznia kell. Látta, hogy csúnya bácsi, hát sorosozott, ahogy megtanulta. Mi ebben az érdekes?

Hát, csak az, ahogy az LMP reagált. Mert nem legyintett, hogy „bolond lyukból bolond szél fú”, vagy hogy „az ilyen lövedékek elszállnak a talpunk alatt”, hanem egyből a te kurva anyádat: de a komplett jelenlegi és múltbéli és majdani párvezetéstől, vagy szebben mondva, az egész ökoszisztémától.

Először Sallai Róbert Benedek, a fenntartható fejlődés legfőbb őrének fordult ki a gálája a Facebookon. „Van ez az édesapja nevével visszaélő, azzal jól boldoguló, fájdalmasan középszerű ifj. Lomnici, a CÖF komisszárja (…) Aljas kis tetű karaktergyilkosságaikat megszoktuk (…) Keresse már Orbán Viktoron meg a bandáján a Soros-pénzeket (ott tőlünk ellentétben van mit), és szakadjon le a demagóg hülyeségeiről!” A szarkeverőt éppenséggel kifelejtette, de ezt írjuk felindultsága számlájára.

Ahogy emelkedett a hangulat, Schiffer András örökös tag egy szolidabb komcsizásba csomagolt senkiházizással tromfolt Sallaira. „Ez az ifjabb Lomnici nevű senkiházi a fideszszolgálati csatornán feltehetően komoly Soros-pénzekben részesülő LMP-ről delirál. Jó. Akkor rögzítsük, hogy a CÖF mindkét vezetője MSZMP-tag volt. Nem feltehetően, hanem igazából.”

Ide tényleg már csak egy finom nő hiányzott, szerencsére nem sokáig. Mert Szél Bernadett is odatette magát rendesen: „majd akkor szóljanak be nekünk ezek az elvetemültek, ha (sok egyéb mellett) kijöttek Putyin minden testrészéből.”

Ah, már szinte elkezdtük várni erre a CÖF fentebb stíljükről ismert nagyvadainak, fene tudja, Bayernek vagy Széles Gábornak, esetleg szegény jó Bencsik Andrásnak a dörgedelmeit, de az atv.hu cikke szerint csak egy közleményecskére futotta – nagyon maguk alatt lehetnek, a régi szép időkben már rég kiszállt volna a békemenet. A közleményükben persze olyanokat írnak, hogy Szél Bernadett egy asszonyság lenne, a párt meg a Hupikék törpikék – hol van már a lázas ifjúság? Öregszenek, melegszenek a CÖF régi sólymai, így múlik el a világ dicsősége, már az LMP is lemossa őket, ha egy jó kis faluvégi sorosozásra, komcsizásra kell kiállni.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.