Főszerkesztőket persze továbbra is lehet kirugdalni, csak strapás, bízzuk a sajtó beszántását inkább a Magyar Postára

  • narancs.hu
  • 2016. december 29.

Narancsblog

Azt hinnénk, az a dolguk, hogy kézbesítsenek, csak hát derogál.

Ilyen dumát utoljára tán Ionesco valamelyik darabjában olvastunk: „a napilapvolumen jelentős csökkenése indokolttá tette a kora reggeli kézbesítésben érintett településkör felülvizsgálatát”, pedig ezt a Magyar Posta írta. Mielőtt különösebben elragadtatnánk magunkat, s tanácsokkal szolgálnánk arra nézvést, hogy hová dugják a volumenjüket, próbáljuk meg lefordítani a közlést. Az a helyzet, csuprok, hogy ahhoz már kevesen fizettek elő napilapokra, hogy emberszámba vegyünk titeket, majd megkapjátok valamikor délután, akkor is ugyanaz lesz benne. S örüljetek, ha a postás nem csak egy értesítést dob be, hogy napilapod érkezett, fáradj be érte holnap a postahivatalba, de szedd a lábad, mert ha nem jössz érte, visszaküldjük.

false

 

Fotó: MTI

A január 1-től esedékes leállás egyelőre 19 települést érint, olyanokat, mint Ajka, Balassagyarmat, Balatonfüred, Budakeszi, Érd, Esztergom, Mezőkövesd vagy éppenséggel Tapolca. Ha beválik, a Magyar Posta nyilván en bloc beszünteti az egész fölösleges vircsaftot, és reggelente nem vesződik tovább az egyre csak apadó volumenjeivel.

A dolog kereken, magyarán annyit jelent, hogy az érintett helyeken tökéletesen értelmetlen pénzkidobás lesz januártól előfizetni az újságokra. Nem is fognak előfizetni, miért tennék?

A Magyar Posta egy máig monopolhelyzetben lévő állami monstrum. Amit tesz, nem véletlenül teszi, s amikor mérlegeli, hogy mit tegyen, nemcsak a napilapvolument veszi figyelembe, hanem számos egyéb dolgot is, adott esetben akár politikai természetű dolgokat. A Magyar Posta minden cselekedete során a magyar államot képviseli, s a magyar állam szándékai szerint cselekszik. Ilyenformán persze most nem kéne annyira meglepődnünk, hiszen a magyar állam funkcióit pillanatnyilag gyakorló garnitúra napi rendszerességgel demonstrálja, hogy a sajtót az ellenségének tekinti – még a sajátját is, amit pedig közpénzmilliárdok felperzselésével barkácsolt össze magának. S most megint odacsaptak egyet ennek az ellenségnek. Pontosabban annak az igazi főellenségnek, amelyiknek csak afféle zsoldosokból verbuvált segédcsapata a sajtó; a tájékozódni kívánó embert próbálják végleg megfosztani a lehetőségeitől. S higgyük csak el nyugodtan: sikerrel. Hisz a most pórul jártak közt számosan lehetnek olyanok, akik nem tudnak úgy válaszolni erre a szemétségre, hogy jól van, rohadékok, akkor reggel felkelek, s lemegyek az újságoshoz megvenni valamelyik még meg nem szüntetett, ki nem herélt, be nem tagosított lapot. Zömmel nyilván az öregek járnak majd így, az előfizetők derékhada. Akik nem interneteznek. Mert hiába vagy velünk, tata, ha tájékozódni akarsz afelől, hogyan is mennek itt a dolgok, akkor ellenünk vagy, s megkapod a magadét (ami persze nem a reggeli lapod).

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.