Orbán Viktor egyes szám első személyre váltva intézi intelmeit az oktalan magyarokhoz

  • narancs. hu
  • 2016. december 24.

Narancsblog

Ha Orbániában élsz, élj úgy, mint egy Orbán.

Magyarország miniszterelnöke a 888-nál tett vizitje után ismét csodálatos interjúval örvendeztette meg olvasótáborát. A Veszprémi Napló online kiadásánál megjelent szöveget persze nyugodtan mondhatta volna Kádár János is, hisz másról sem nagyon szól, mint a haldokló nyugatról, s a mellette sebesvonatként elhúzó Magyarországról. Az interjú legérdekesebb része viszont az, amikor a fejedelmi többesből kilépve, a józan paraszti egyes szám első személyre ragadtatja magát a vezető. Mert minek is köszönhetjük mi ezt a sebesvonati tempót? Hát csak annak, hogy

„óvatos duhaj vagyok, konzervatív módon tervezek”.

Mondta ezt aznap, amikor kiderült, hogy 3,25 milliárdba csak a dolgozószobája kerül majd a budai várban.

A sajtó kedvence persze az volt, amikor azt mesélte, hogy „azért is jut pénz nyugdíjemelésre, családtámogatásra, gyerekek ingyenes tankönyvére, mert nem tűröm, hogy ellopják a pénzt”.

false

 

Fotó: MTI/PAP-Stanislaw Rozpedzik

Mások – tette hozzá Hofi Géza, s csippentenie sem kellett a szemével, mert a Mikroszkóp Színpad közönsége így is értett mindent, s csapkodta a térdét. E vicc még egy hónap múlva is könnyeket csalt a magyarok szemébe, amikor decens késéssel leadta a Rádiókabaré.

De a mi kedvencünk akkor sem ez, hanem az, amikor a szónok felér a csúcsra, tudniillik, ennek az egyes szám első személyű világlátásnak és világmagyarázatnak a csúcsára – épp a legjobbkor, az utolsó mondatban, ami pedig így hangzik:

„Azt kívánom mindenkinek, hogy olyan szeretetteljes körben tölthesse az ünnepet, mint ahogy én teszem azt minden évben a saját családommal.”

Ó, hát igyekezni fogunk nyilván, s azért is hálásak vagyunk, hogy nem azt kívánta, hogy mindenki ünnepeljen úgy, mint Mészáros Lőrinc vagy Habony Árpád. De azért itt kicsit túl lett tolva mégis a sok egyes szám, hisz ilyenkor, december végén többféle ünnep is van Magyarországon. De Orbán azt mondja: „az ünnepet”, azt az egyet, az övét. S ez elég sokat elárul arról, hogyan is gondolja ő a magyar életet.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?