Mától hivatalos: a Fidesz nagyra értékeli, ha valaki lop, csal és hazudik

  • narancs.hu
  • 2017. október 28.

Narancsblog

Persze ehhez kérnek néhány szavazatot, de Farkas Flórián ezt is elintézi.

Nagy biztonsági készültség mellett érkezett meg szombaton Farkas Flórián a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség szolnoki tisztújító kongresszusára, a tiszaligeti Városi Sportcsarnokba. A romaügyekért felelős miniszterelnöki biztostól nem lehetett kérdezni, a kongresszusra pedig nem engedték be csak azokat, akik rajta voltak a listán. A RomNet főszerkesztője, Hidvégi-Balogh Attila arról számolt be, hogy az eseményre buszokkal szállították azokat, akik később megerősítették Farkas Flóriánt a szövetség élén. Az újságírónak sikerült bejutnia, közölt is egy rövid videót Farkas beszédéről. A roma vezető egyebek közt az mondta, hogy jöhetnek a gárdisták, „kiabálhat liberális és hangoskodhat szocialista, tudjuk, mire szövetkeztünk, a cigányság alkotórésze a nemzetnek, a cigányság sorsa össze van kötve a nemzet sorsával”. És sajnos Farkas Flóriánéval is – ezt már mi tesszük hozzá –, akinek nyilvánvalóan többet ér a saját boldogulása, mint a nehéz sorsúaké.

A becsületes vezető

A becsületes vezető

Fotó: MTI

A Fidesz az egyetlen párt, amely felvállalja Farkas Flóriánt

A Lungo Drom szombat délutáni közleménye azt írta, Farkas Flórián elnök beszédében kiemelte a májusban Kövér László, a Fidesz-választmány elnökével aláírt megállapodás fontosságát, amely egy hosszú, 16 éve tartó szövetség megerősítését jelenti. Mint mondta, a Fidesz az egyetlen párt, amely felvállalta a cigányság ügyét. Kiemelte, a Lungo Dromnak óriási a lehetősége és óriási a felelőssége is. A kormány elkötelezte magát és rendkívüli erőfeszítéseket tesz 2010 óta a hátrányos helyzetben lévők, így különösen a hazai cigányság társadalmi felzárkózása érdekében. A Lungo Drom ebben partner, és felelősséget vállal a magyarországi cigányság egészéért.

A Magyar Távirati Iroda tájékoztatása szerint a kongresszusra elment az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán is, és ha már ott volt, aláírt ő is egy megállapodást a Lungo Drommal. Hogy ebben a megállapodásban mi van, arról egyelőre nem tudni sokat, bár a miniszter arca elég kifejező volt, amikor letették elé a dokumentumokat.

Aláírja

Aláírja

Fotó: MTI

Ebben az egészben az a szörnyű, hogy pont az a Balog Zoltán írt alá együttműködést Farkas Flóriánnal, akinek a legtöbb problémát okozza Orbán romaügyi miniszterelnöki biztosa, hiszen az Országos Roma Önkormányzat programjait a tárca felügyeli. Ennek következtében a miniszter pontosan tudhatja, hogy mennyit loptak és csaltak el Farkas Flóriánék csak a több milliárd forint költségvetésű Híd a munka világába c. projektből, és még számos, elvileg a romák felzárkóztatását célzó programból.

Balog Zoltán mintha egy másik Farkas Flóriánról beszélt volna

De van még ennél is lejjebb, Balog Zoltán egészen elképesztően nyilatkozott Farkas Flóriánról. Szerinte a roma vezető az, aki szabálytalanság esetén eljár, vizsgálatot indít, ha kell, feljelentést is tesz, mert „tiszta kézzel lehet csak részt venni” a roma politikában. Balog Zoltán szerint sokkal jobb ma a romák helyzete, mint 2010-ben volt, a problémák sokkal kisebbek.

Az, hogy Farkas Flórián és köre most bármennyit sikkaszthat, egyelőre nem kerülnek börtönbe – több nyomozás is folyamatban van a zűrös ügyek miatt –, de még a NER-en kívülre se, annak köszönhető, hogy a közvélemény-kutatásokat toronymagasan vezető Fidesznél még így is rettegnek, lesz-e elég szavazatuk jövő tavasszal. Ezért simán bevállalják a szövetséget a csalással vádolt roma vezetővel. Közben pedig ők papolnak arról, hogy az ellenzék lepaktált a sátánnal.

„Azzal fenyegetnek, hogy eltörik a kezem, elgázolnak”

A Fidesz továbbra is számít Farkas Flóriánra – jóllehet az Orbán Viktor által kinevezett miniszterelnöki biztos tele van zűrös ügyekkel, s a múltja sem makulátlan. A Lungo Drom vezéréről és a befolyása alatt álló Országos Roma Önkormányzatról a Farkas ügyeit évek óta nyomozó újságíróval beszélgettünk.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.