Orbán Viktor, a Nap Micimackóba ojtott bikája

  • - palosm -
  • 2019.01.10 18:10

Narancsblog

A miniszterelnök kicsit elragadtatta magát élete talán első sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök mai maratoni sajtótájékoztatóján elmondott hazugságokat nyilván sok helyen fogják cáfolni, elemezni, értelmezni a maradék független sajtóban. Ellenszélben is.

Mi inkább egy jelentéktelennek tűnő apróságon indulunk el, Orbán egyik csípőből belökött hasonlata ütötte meg a fülünket. Azt mondja ugyanis a magyar miniszterelnök: ahogy reggel felkel a nap, felkelek.

Orbán teljes termeszéteséggel állítja párhuzamaba magát a Nappal, mintegy mellékesen. A sajtótájékoztató során egyéb öndefiníciós retorikai fogásai is voltak: például magát bikaviadalon szereplő bikaként láttata.

De nézzük az egész mondatot, érdemes.

Nincs bennem harag, nem rázom az öklömet, egész egyszerűen, mint ahogy reggel felkel a nap, én is fölkelek, és azt látom hogy a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni.“

Micsoda dallama, ritmusa van ennek a mondatnak, a két-háromszavas egységek, a vallomásos kezdés, ököl, ellenszél és napfelkelte! Nem ironizálunk.

Donald Trumpot sem véletlenül tekintik egyesek költőnek a tökéletesen felépített kétmondatos tweetjei miatt, amik rendre egyszavas érzelemkifejezéssel érnek véget. Felháborító!

Figyeljük meg azt is, milyen jó popdalszöveg lenne ebből a mondatból — bár a dolgozni helyett ebben az esetben Orbán másik kedvenc igéje kívánkozna ide: a harcolni. A tárgyalt mondatban persze éppen a haragnélküliség indító vallomása miatt kell a dolgozni a szokásos harcolni helyett.

Ezen a ponton engedjük gondolataink tarka pillangóit elvadulni, és vegyük számba hőseinket, akik élektük napi ritmusát bizony nem máshoz igazítják, mint szeles naprendszerünk szerényen, de kitartóan pöffeszkedő középponjához: a Naphoz.

Ott van mindjárt József Attila és az ő kertésze, aki olyan nyugodt arccal maradna kívül a világ pusztulásán, mint Koncz Zsuzsa.

"Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal."

Aztán már halljuk is Micimackó lelkes, mégis tétován előadott, ugyanakkor eléggé meggyőző riposztját.

"Hajnalodik, kiugrom az ágyból
A barátom már vár reám!
Én kedvelem őt, nagyon kedvelem őt,
Hisz ő mackó, Mici a mackó.
Ha mézre néz, bolydul a méhsereg!

Mackó, ő az a fickó,
Hűbele, bumm, bele, mindig van ötlete!

Kijövünk ővele,
Nem dühös senkire,
Nem riad meg semmitől."

Édes az élet, ha sok a barát, sőt, ha együtt repkedhetünk igaz (kötél)barátainkkal és a napsugarak csiklandozására ébredhetünk! Vegyük észre, sem Orbán, sem Micimackó nem dühös, nem haragos.

De fordítsunk egyet a szituáción.

Ugyanis vannak olyan hősök is, akik ugyanúgy ellenszélben „dolgoznak“, és ugyanúgy mély összekötettésben élnek a jó öreg Nappal.

Csak éppen akkor kelnek fel, amikor az lemegy.

Értelemszerűen ők azok, akik soha nem találkoznak a kertészekkel és Micimackóval, hiszen váltják egymást.

Például Pajor Tamásról, a Neuroticról és a rákendrollról beszélünk most, ami nem egy tánc.

"Mikor a nap lemegy, én felkelek
Felcsörgetem a partnerem
És kinyújtom a kezem a lány után
És azt üvöltöm az utcán
Hogy a rock'n'roll az nem egy tánc
A rock'n'roll az nem egy tánc"

Az antiorbáni napciklus híve Curtis is, aki szintén napnyugtakor kel, de mégsem ezt tartja fontosnak közölni a világ többi részével.

Hanem azt, hogy napkeltekor megy aludni. Nézzük, pontosabban hallgassuk a Felkel a Nap című számot, hogy is néz ki ez az ellentétes dinamika.

"Asztalon a konyakos pohár félig töltve
A Hennessy-s üveg lassan kiürülve
A füstöt nézem ami felszáll a szivarból
Chibat szívok nem a füvet divatból
Szimatból vágom,ki használja a kólát
és nyáron a Rosehoz kamázom a szódát
ezt a strófát mint szülinapi tortát
kergetem a formát mint oroszlán a csordát
és a kordát meg tanítom kártyázni
a klárika meg a zenémre fogja seggét rázni
ez nem mázli,mert én vagyok a tanár
egy újpesti csatár aki rappben is le darál
mondjuk pár fasz nem tudja még a helyét
de Toth Csabi testvérem majd betöri a fejét
szóval rappes,rólam szépen beszélj
minden városban van spanom ez nektek a veszély!

Ismét felkel a nap és közli tényként
redőnyön a sugarak színpadi fényként
én meg csak lesek ki, látom az ég kék
Sok ember most kel én meg aludni térnék!"

Itt már majdnem az orbáni lelkesedést látjuk működni: dolgozni kell azon, hogy ne pusztuljunk el a világgal együtt. Ráadásul hősünk magára oroszlánként hivatkozik, amit nyugodtan értelmezhetünk az orbáni retorika inherenes alkalmazásaként.

Mondjuk ki e sorokat újra, és azonnal meg fogjuk hallani az összecsengést:

„ez nem mázli, mert én vagyok a tanár
egy újpesti csatár aki rappben is le darál
mondjuk pár fasz nem tudja még a helyét
de Toth Csabi testvérem majd betöri a fejét“

Világos.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.