"Üzleti ügyekkel nem foglalkozom" – ismételgette Orbán a korrupció kapcsán

  • narancs.hu
  • 2019. január 10.

Narancsblog

A miniszterelnöki kormányinfó az igazmondásnak ezen a szintjén zajlott végig.

A hír24 információja szerint a Klubrádió, a Magyar Hang, az Azonnali, a Mérce, a Direkt36 és az Alfahír nem vehetett részt az eseményen, őket helyhiányra hivatkozva utasították el, de a lakájmédián kívül voltak igazi újságírók is a teremben. Kérdezhetett Orbántól többek között például az Index, a Népszava, az RTL Klub és a 444 is, és szóhoz jutottak külföldi médiumok.

A 444 kérdésére, hogy "mostanra milliárdos lett a veje, Tiborcz István, az apja, Orbán Győző, a szomszédja, Mészáros Lőrinc, a volt kollégiumi szobatársa, Simicska Lajos és Garancsi István is" a
miniszterelnök rezzenéstelen arccal azt mondta, hogy ő

"üzleti ügyekkel nem foglalkozik"

de mint hozzátette, a korrupciónak nincs elfogadható szintje, a kormánynak ezért a zéró toleranciát kell alkalmazniuk. (Az, hogy a kormány üzleti ügyekkel nem foglalkozik, mantraszerűen végigvonult a délelőttön,)

A sorosozással tarkított miniszterelnöki kormányinfó az igazmondásnak ezen a szintjén zajlott.

Orbán szerint például jó barátja, Manfred Weber azért szavazta meg a Sargentini-jelentést, mert szegényt CEU-ügyben jól megvezették,  hiszen "a CEU honlapján ma is jól látszik, hogy az egyetem Magyarországon működik".

A médiahelyzetet  úgy látja, hogy ma hazánkban kormányellenes médiatöbbség van, ő – mármint Orbán Viktor – minden áldott nap ellenszélben dolgozik. Ezt arra a kérdésre válaszolta a miniszterelnök, hogy miért kellett nemzetgazdasági szempontból fontosnak nyilvánítani 500 kormánypárti médiatermék egybevonását.

És hogy miért nem ad interjút kormánykritikus médiumoknak?

Nos, mélyen emberi okokból: rosszindulatú újságírókkal nem akar "bikaviadalt vívni".

A bikaviadalt nem kedvelő miniszterelnök – mint elmondta – figyel az ellene tüntetőkre is, pedig azok undok dolgokat vágnak a fejéhez – itt talán az O1G népszerűségére is gondolhatott.

Túlóratörvény? Azon nem terveznek változtatni.

Soros Györgyről többek közt azt mondta, hogy "a mi honfitársunk, de nem értünk egyet", és kifejtette, hogy azok csak ártanak, akik a Soros ellenes támadásokban antiszemitizmust vélnek felfedezni. Egyébként szerinte pontosan 63 olyan szervezet van Magyarországon, amelyeket Soros György finanszíroz,

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?