Valaki leszólhatott Rogánnak, hogy nem lesz itt több helikopterezés

  • narancs.hu
  • 2021. február 16.

Narancsblog

A miniszter tíz nap késéssel cáfolta azt, amit azonnal is cáfolhatott volna, ha igaz, amit mond, és annyira érdekli őt a magánélet védelme.

Február elején, Rogán Antal vagyonnyilatkozatából nemcsak az derült ki, hogy jelentősen növekedtek megtakarításai, de az is, hogy megházasodott. Azt viszont csak egy február 2-án megjelent újságcikkből derült ki, hogy azt a miniszter már nem árulta el, hogy az új felesége, illetve családtagjai közvetlenül a házasság előtt kölcsönszerződést kötöttek a Budapest Bankkal, és az adásvétel tárgya nem más, mint 1022 hektárnyi borsodi termőföld. Nos, mindez jócskán nagybirtoknak tekinthető, nagyjából akkora, mint Budapest I., V., VI. és VII. kerülete egyben.

A bevásárlás egy tavaly novemberben kötött, nyilvános adásvételi szerződésből derült ki, mely szerint

az 1,66 milliárdos vételárból Rogán Barbaráéknak csak 83,5 millió forint önerőt kell felmutatniuk,

ami még a méltányosnál is méltányosabb, hiszen olyasmi nem gyakran fordul elő – pláne ekkora összegnél –, hogy a minimális önrésszel rendelkezzenek a hitelért folyamodók. Amúgy a hír kapcsán szó volt arról is, hogy Rogán új felesége regisztrált földművesként szerepel az adás-vételben, noha regisztrált földműves nem lehet akárki – a jogosítvány agrárdiplomához, mezőgazdasági szakmunkás- vagy aranykalászos OKJ-vizsgához kötött –, pár évvel ezelőtt még Mészáros Lőrincnek is le kellett vizsgáznia  .

A botrányos eset kapcsán csak Rogán szólalt meg, de csak azért, hogy felmondja a szokásos leckét: „A feleségem nem kíván közszereplő lenni és

élni kívánunk a joggal, ami a magánélet védelméről szóló törvény alapján

mindkettőnket megillet”, és hozzátette azt is, hogy „bármilyen, a magánéletükre vonatkozó információ jogosulatlan közlése esetén bírósághoz fordul.”

Ezt követően helyszíni riportok, ellenzéki tiltakozások és mémek is nagy számban jelentek meg az ügylet kapcsán, Rogán azonban egészen péntekig – majd’ tíz nappal a bírósággal ijesztgetése után – állt csak elő azzal a meglepő kijelentéssel, hogy felesége nem kapott hitelt és semmilyen föld nem került a tulajdonába. „Ráadásul a jövőben sem szeretne földtulajdonos lenni” – közölte a Magyar Nemzettel Rogán Antal, ahogy azt is, hogy „a megjelent hamis cikkek kapcsán a család megtette a szükséges jogi lépéseket, ami természetesen nem megy egyik napról a másikra”. A miniszter elmondta azt is, a nem létező ügyletet „a baloldali újságírók is világosan láthatták, ennek ellenére a nyilvánosságot félrevezetve tényként kezelték a hírt”.

Noha biztosak lehetünk abban, hogy Rogán ezúttal nem a levegőbe beszélt, de ha így van, miért várt ennyi ideig, hogy kihúzza a nyulat a cilinderből? A földvásárlással kapcsolatos állítása ugyanis annyira evidens, hogy azt – elvileg – már a hír megjelenése napján, február 2-án is tudnia kellett, és már csak azért is el kellett volna mondania, hogy

elejét vegye a további találgatásoknak, felesége elmémesítésének, és annak is, hogy a szerkesztőségek riportereket küldjenek a helyszínre,

tovább piszkálva a „magánélet védelmét”. Vagyis nehezen tudunk olyan logikus magyarázatot elképzelni, hogy Rogánnak miért kellett másfél hét ahhoz, hogy előálljon e magabiztos, ámde némileg váratlan bejelentéssel.

Ha csak azt nem, hogy a hír megjelenése után valaki leszólhatott, hogy itt nem lesz még egy helikopterezés, és ennyi ideig tartott a kormány propagandaosztályának brainstormingja, mire kiötlöttek valami épkézláb magyarázatot. Pontosabban: mivel ilyet nem sikerült kitalálniuk – mivel nincs ilyen –,

inkább visszaszívták (szívatták) az egész földvásárlást.

Most meg úgy tesznek mintha az egészet csak a gonosz baloldal találta volna ki. Ezzel csak az a gond, hogy még a Magyar Nemzet is azt írja „a sokat idézett szerződésről”, hogy az „soha nem ment teljesülésbe” – vagyis azt, hogy nem létezett a sokat idézett adásvételi szerződés, még ők sem merték leírni. Ezek után viszont nem tűnik különösen életszerűnek, hogy egy ilyen milliárdos szerződést – amelyen fekete-fehéren ott áll a későbbi Rogánné aláírása mellett az is, hogy „a vevők a teljes vételárból fennmaradó 1.580.981.600 Ft-os vételárrészt utolsó vételárrészként a Budapest Bank Zrt.-től igényelt termőföld vásárlási kölcsönből kívánják megfizetni” –, tényleg csak azért írták meg és írták alá, hogy hónapokkal később szívathassák az ún. baloldali sajtót.

Figyelmébe ajánljuk