Vigyázz, gyerek, bebuzít a Netflix!

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 17.

Narancsblog

Egy újabb hiábavaló harc a világ ellen…

Tanulságos cikk jelent meg augusztus 7-én a Mandiner honlapján Egyelőre a füstje nagyobb "a homofóbtörvénynekcímmel, amely az egy évvel ezelőtt született ún. pedofiltörvény médiavonatkozásainak járt utána, melyek szerint „tilos tizennyolc éven aluliak számára (…) olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely    (…) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

Nos, a cikkből egyértelműen az derül ki, hogy nálunk végképp nem kell attól tartani, amivel megannyi politkus riogat Orbán Viktorral az élen, hogy a „meleglobbi” a liberális médiával karöltve próbálja a kiskorúakat nemváltásra buzdítani, és ennek érdekében semmitől sem riad vissza. A Mandiner megkeresésére ugyanis az illetékes hivatal,

a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egyetlen olyan esetet sem talált a törvény hatályba lépése óta, amely miatt eljárást kellett volna indítaniuk.

Mindez azért is örvendetes, mert buzgó feljelentőkből eleinte nem volt hiány, ráadásul a kormányközeli hatóságról sem feltételeznénk, hogy ne venné komolyan feladatát, vagyis ne próbálná meg tűzzel-vassal megakadályozni, hogy veszélyes tartalmak kerüljenek a magyar gyerekek elé.

Az NMHH tájékoztatása szerint egy év alatt 96 lakossági panasz érkezett, jellemző azonban, hogy a feljelentések java – 84 – fél évvel a törvény hatályba lépése után kelt, míg 2022-ben eddig csak tizenkettőt kaptak. Persze az is előfordult, hogy a műsor szolgáltatója kért a hatóságtól korhatáros besorolást, megelőzvén az esetleges problémákat; így vált a korábban 12+-os besorolású, két nő házasságáról szóló Jenny esküvője című limonádé kizárólag felnőtteknek ajánlott műsorszámmá. Az NMHH indoklása szerint egész pontosan azért, mert a „jelenetek alapján Jenny az egyetlen, aki boldog és őszinte párkapcsolatban él, az őt körülvevő heteroszexuális emberek kapcsolata kiüresedett, hazugságra épülő és boldogtalan, így Jenny kapcsolata a hagyományos modell fölé emelkedik”.

A hatóság ezen indoklása természetesen nemcsak korhatári besorolásként, de a pedofiltörvény ostobaságát és abszurditását jelképező önleleplezésként is értelmezhető, a bejelentések számának drasztikus csökkenésese pedig jól mutatja az „érdeklődés hiányát”.

Azt, hogy a közönséget csak ideig-óráig lehetett mozgósítani efféle műbalhékkal.

Mégis úgy tűnik, hogy az Orbán Viktor meghirdette harcot nem lehet ennyivel elintézni. Legalábbis erre utal, a Mandiner ezen a héten már nem a homofób törvény „nagyobb füstjéről” cikkezik, hanem egy bizonyos csókról, amely a Jurassic World: Krétakori tábor című sorozatban csattan el. „A rajzfilmsorozat egyébként dinoszauruszokkal teli szigetre vetődött gyerekek kalandjairól szól – de nem hiányozhatott egy LMBTQ-szál sem belőle” – írja a Mandiner egy szemfüles olvasóra hivatkozva, aki kiszúrta, hogy „a mese egyik lány főszereplője szerelmet vallott egy másik lánynak, a vallomás pedig csókkal zárult”, és mivel a sorozat csupán 7+-os besorolású, az NMHH is értesítve lett.

A baj csak az, hogy a Jurassic Worldöt nem az RTL Klub vagy más hazai televíziós csatorna adja, hanem a Netflix, vagyis egy nemzetközi streaming szolgáltató, mely kívül esik a médiahatóság felségterületén, s nem is magyar törvények vonatkoznak rá a korhatárokat illetően. Mindezt jól mutatja, hogy a hatóság legfeljebb azt tudta tanácsolni a Mandiner olvasóinak, hogy használják a Netflix szülői felügyeleti beállításait, amelyekkel a korhatár-besorolást be lehet állítani és műsorokat lehet blokkolni – bárhol a világon.

Ez azonban ismét csak önleleplezés, és a pedofiltörvény feleslegességét mutatja,

hiszen szülői felügyeleti beállítás minden tévékészüléken van, vagyis a magyar televíziós tartalmakkal hasonlóan tudnának eljárni a szülők. Legalábbis akkor, ha nem helyettük akarnák megmondani, hogy mi az, amire a gyereküknek szüksége van, vagy épp nincs.

Természetesen olyan nem fordulhat elő, hogy bárki is elismerné a hatalom oldaláról, hogy nemcsak ostoba, de teljesen hiábavaló is volt a botrányos törvényt keresztülverni. Ezért inkább készüljünk arra, hogy hamarosan egy újabb hiábavaló harc veszi kezdetét a világ ellen.

Arra ugyanis nem vennénk mérget, hogy a kormány részéről, a Jurassic-csókkal indokolva nem lesznek-e különféle próbálkozások immár a streaming-szolgálatók megregulázására, ami végeredményben az internet korlátozásának első lépese is lehetne, vagyis a határ a csillagos ég. Mindenesetre ismeretlen „civilek” már aláírásgyűjtésbe kezdtek azzal jelszóval, hogy „Fejezze be a Netflix a hétéveseink agymosását!”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk