"Olvasói levelek" - Pánik: huszonhárom neve volt

  • .
  • 2008. november 6.

Olvasói levelek

Magyar Narancs, 2008. szeptember 11. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2008.
október 9.

Kénytelen vagyok reagálni dr. Bokor László olvasói levelére, melyben kifogásolja, hogy pszichiátriai tevékenységemből hiányzik a pszichoterápia. Erre vélhetőleg az adhatott okot, hogy a lapban megjelent írásban szupportív pszichoterápia, ill. asszertív pszichoterápia helyett szupportív, ill. asszertív pszichiátria szerepelt. A Nobel-díjas Erik Kandel munkásságát magam is ismerem, elfogadom, példának értékelem.

Ami az ideggyógyászati és a hasi pánikot illeti, elsőként a világon én írtam le: magyar nyelven a Pszichiátria Hungarica 1992. februári számában (VII. évf. I. szám, 99-106. o.), de már 1991-ben "Neurological (celebral) and abdominal forms of panic disorder and their differential diagnosis" címen Firenzében (V. Biol. Világkongresszuson), később Rio de Janeiróban (IX. Pszich. Világkongresszus, 1993), majd Washingtonban (XIX. CINP Kongreszszus, 1994) előadtam. 1996-ban Sun Cityben (IX. Orvosi Jog és Etika Világkongresszus) szintén előadtam, valamint könyvben is megjelent.

Dr. Bokor László olvasói levele egyetlen pontján sem jóhiszemű, hiszen a szupportív és asszertív jelző a nemzetközi irodalomban a pszichoterápiára vonatkozik (és nem a pszichiátriára). Ez utóbbi lehet szerkesztői, illetőleg nyomdai hiba. Sajnos az olvasói levél elfogult és nem kellőképpen tájékozott.

Tisztelettel:

Dr. Gábor S. Pál

A jelzett kifejezések felcseréléséért minden érintett elnézését kérjük!

A szerk.

Figyelmébe ajánljuk