Tartalom

Narancs XX. évf. 45. szám (2008-11-06)

Olvasói levelek
Publicisztika

Publicisztika

Sem messiás, sem démon - Vallás és politika viszonyáról

Néhány lapszámmal ezelőtt e hasábokon Ballay Szilvia református teológus cikket írt "Orbán nyelve és a vallásos formák" (Befut az üresbe, Magyar Narancs, 2008. október 2.) alcímmel. A szerző leszögezi, hogy a hazai jobboldaliság napjainkban sokkal inkább vallásfenomenológiai kategóriákkal írható le, mint politikaiakkal. Kifejti továbbá, hogy a jobboldali politika "vallásos mázat" kapott, ami az adott vallást "sokkal kínosabban érinti", mint a politikát. Felveti továbbá, hogy egyház és állam szétválasztása stiláris kérdés is, ily módon különösen visszatetsző jelenség, ha egy politikus - mondjuk így az egyszerűség kedvéért - papol. Prőhle Gergely

Publicisztika

Nagy Imre ismeretlen élete

Kedves Magyar Narancs! Kende Péterrel ellentétben magam jótettnek tartom a Nagy Imre múltját kiválóan bemutató sorozatot. Ha Kende kétségbe vonja szerzőjük tisztánlátását és hozzáértését, akkor, mondjuk, tanárképző főiskolai tanáraim tisztánlátását és hozzáértését is kétségbe vonja, ti.

Publicisztika

Válasz Kende Péternek

"Nem mindegy-e, hogy mivel foglalkozott húsz-, harminc- vagy negyvenéves korában, hogy milyen diplomákkal rendelkezett vagy nem rendelkezett, hogy milyen jó vagy rossz szolgálatokat tett ekkor és akkor, ha pályaívét abból a szempontból nézzük, hogy a magyar nép 1956. októberi felkelése csak azért válhatott nemzeti felszabadító forradalommá, egyszersmind világrengető eseménnyé, mert volt az országnak és kommunista pártjának egy Nagy Imréje, aki ott állt, ahol állt" - teszi fel olvasói levelében a történészi szájból különösen pikáns szónoki kérdést Kende Péter. Nem mindegy. Tisztelettel Bán Zoltán András .

Publicisztika

Rendőri munka

A hétvégén Nagycsécsen Molotov-koktélt hajítottak és lövéseket adtak le éjszaka két házra a cigánytelepen. Két ember meghalt. Többet nem tudunk.

Publicisztika

Nagy Imre ismeretlen élete

Nagy Imre ismeretlen élete Magyar Narancs, 2008. október 9., 16., 23. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2008.

Publicisztika

Kormányzati munka

A dunaszerdahelyi rendőrattak úgy kellett a szlovák és magyar szélsőségeseknek, mint egy falat kenyér. A konfliktus akár tovább is terjedhet, kifelé és befelé. A róla formálódó "szlovák" és "magyar" történetek ("a magyar fasiszták el akarják venni országunkat, és a magyar kisebbség velük fúj egy követ", illetve "a fasiszta szlovák állam rendőrei ártatlan magyarokat vernek, csak mert azok kifejezésre juttatták nemzeti stb.") átjárják a szlovák és a magyar közvéleményt. Eljutnak a két ország távoli zugaiba is, és gennyesedni kezdenek, mint valami kivakart, sose gyógyuló seb. És terjedhet a konfliktus felfelé, a politika és a hatalom világába is.

Publicisztika

Jó a szamár - Az amerikai elnökválasztásról

Mi még nem tudjuk, amit olvasóink már igen. De hétfő éjjel nagyon úgy tűnik, Obama szorosan vagy elsöprően, de győzni fog, a Demokrata Párt pedig tarol az elnökválasztással párhuzamosan zajló kongresszusi választásokon. Ha nem történik csoda, az előbbi már bekövetkezett, mire ezt olvassák; olyan csoda meg nem történhetett, hogy az utóbbi ne következett volna be. Győri Gábor

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Beavatási szertartásaink IV. (Frontális találkozások)

Egy beavatási szertartás akkor igazi, akkor hatásos, ha fájdalmas. A primitív népek mindig fontosnak tartották, hogy testi-lelki szenvedéseket okozzanak a felnőttségbe beavatandó gyereknek. Tudni akarták, hogy készen áll-e már a természettel való frontális találkozásra. Ezért aztán szokás volt például kiverni az egyik fogát, tüzes hamuban meghempergetni, felhasogatni a testét, vagy napokig magára hagyni a sötét erdőben. Mi, civilizáltak viszont arra kötelezzük, hogy gyermekléte jó részét társaival együtt, zárt helyiségekben, zárt alakzatban, mozdulatlanul ülve töltse. Milyen frontális találkozásra akarjuk felkészíteni ily módon?

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

A rosszkedv előnyei

A kreacionizmus elleni kedvenc érvem nem az evolúciós elmélet mellett talált számtalan tudományos bizonyíték, és nem is az a tény, hogy 1996-ban II. János Pál Darwin elméletét a katolikus dogmákkal összeegyeztethetőnek nyilvánította. Azóta az evolúciós érveket nyugodtan meghagyhatom a Pápai Tudományos Akadémia tudósainak. Az ő szájukból ez a fajta érvelés sokkal hitelesebben hangzik, mint az enyémből, vagy pláne a mélyen ateista hitű Richard Dawkinséból, és ők az utóbbi időben becsülettel, nagyon élesen neki is mentek a kreacionista tanoknak.

Külpol

Külpol

Ítélet 19 év után a temesvári sortűz ügyében - Stanculescu és Panculescu

A romániai legfelsőbb bíróság a napokban tizenöt-tizenöt év börtönre ítélte azt a két tábornokot, akik Ceausescu parancsára 1989 decemberében a tömegbe lövettek Temesváron. Az egyikük, a nyolcvanéves Stanculescu a hatalmát átmentő funkcionárius jellegzetes figurája. Pár nappal a mészárlás után már az új kormányzatot képviselte a diktátort halálra ítélő katonai bíróságban, ma az ország egyik leggazdagabb embere. Parászka Boróka

Külpol

Újabb kongói válság - Gyújtópont

Ritkán fordul elő, hogy a nemzetközi diplomácia olyan hatalmas lendülettel veti bele magát egy afrikai konfliktus kezelésébe, ahogy ez az október második felében fellángolt észak-kivui harcok esetében történt. Alig egy héttel azután, hogy a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmére (CNDP) fantázianevű felkelők nagy lendülettel megkezdték az előrenyomulást, az ENSZ Biztonsági Tanácsa máris dörgedelmes határozatban sürgette az ellenségeskedések beszüntetését. A brit és a francia külügyminiszter a múlt hét végén a helyszínre látogatott, majd az utóbbi, Bernard Kouchner erőteljesen sürgette, hogy bővítsék ki a kongói ENSZ-erők, a MONUC cselekvési hatósugarát, lehetővé téve számukra a támadó akciókat is. Ezután pedig Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár jelezte, hogy ő maga is napokon belül a helyszínre látogat.

Külpol

Virágzó afgán drogipar - Mákterítő

Az ENSZ globális drogtérképe szerint Amerika a "kokain rabja", Afrikában a cannabis különböző származékai dominálnak, Eurázsia lakói pedig leginkább az ópiumot vagy az abból előállított heroint fogyasztják. Az itt elszívott ópium és befecskendezett heroin alapanyagának, az ópiummáknak a döntő többségét már évek óta egyetlen országban, Afganisztánban termesztik. A NATO-csapatok orra előtt. Márkusz László

Belpol

Belpol

Szén-dioxid-kereskedelem - Mérget vehetnek rá

Lengyelország, Csehország és Magyarország meghatározó pozícióra számíthat a szén-dioxid-kibocsátás piacán a következő években. Nemcsak komoly mennyiségű kibocsátási kvótát értékesíthetnek, hanem a nemzetközi egyezmények napirenden lévő átalakításánál, kibővítésénél is kulcsszerepük lehet.

Belpol

Erzsébetvárosi ingatlanügyek - Jó rálátás

A zsidó negyed önkormányzati épületeinek eladása miatt több mint két évvel ezelőtt tett feljelentést négy szervezet. A nyomozás első látványos eredményeként a Központi Nyomozó Főügyészség előzetes letartóztatásba helyezte az ügy egyik szereplőjét, Nagy Györgyöt. A többiek igyekeznek eltüntetni a nyomokat - és a házakat. Sípos Anett

Belpol

"Az öntudat több, mint a félelem"

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi

Melyek az identitás alkotóelemei, mit jelent a kettős kötődés, lehetséges-e a soára teológiai magyarázatot találni, melyek Európa zsidó-keresztény pillérei - a vallásban gyökerező tradíciók kötőerejéről, a sokszínű zsidó lét összetevőiről az országos főrabbiságtól néhány éve visszavonult, ám a hazai közéletben, a zsidó-keresztény párbeszédben továbbra is jelentős szerepet játszó Schweitzer Józseffel beszélgettünk.

Zene

Zene

verzió+ - Hideg hullámhosszon

"Hagyjatok már, nincs időm ilyesmikre. Egyébként is miről akartok meggyőzni?" - vágja a kamerába Cornel Burtica volt miniszterelnök-helyettes, mikor bejátszanak neki néhány 1977-es felvételt.

Zene

verzió+ - A guberáló

Két híradóbejátszás keretezi a jordániai kisember portréját: az egyikben a hírhedt al-Káida-vezér, Al-Zarkaui intéz dörgő szónoklatot híveihez és ellenségeihez, a másikban George W. Bush jelenti be, hogy sikerült likvidálni a körözött terroristát.

Zene

tánc - LABIRINTUS

Ha a hagyományőrző Magyar Állami Népi Együttessel el lehet készíteni egy ilyen kortárs darabot (művészeti vezető: Mihályi Gábor), akkor jó országban élek, köszönöm, jól választottam. Szeretem azt nézni, amikor a folk önmaga keserű paródiájává alakul, majd átlényegül szemet kápráztatóan, miközben a Bronx dobosait idéző birkapásztor a másik lábára csap.

Zene

Film - Vászonszenvedély - Isabel Coixet: Elégia

Ki szereti az adaptációkat? Mindenkinek megvan a mű a fejében, megvannak a szereplők, a színek, de még a szagok is. Ha a rendező mást gondol, csalódott vagyok. Persze mindig van, aki nem adja fel; Volker Schlöndorff adaptációk serege (volt, amivel egészen az Oscar-díjig jutott) után írta nemrég megjelent önéletrajzában - 17 év távlatából -, hogy például a Homo Faber élete legnehezebb, legreménytelenebb, végeredményében pedig katasztrofális vállalkozása volt... Szabó Ágnes

Zene

Könyv - Egérfogós rejtvény - Németh István: Az élet csalfa tükrei. Holland életképfestészet Rembrandt korában

A "szórakoztató kultúrtörténeti kalandozás" Hollandia aranykorát érinti, azt az időszakot, amelyről szinte mindenkinek az alcímben is említett Rembrandt és társai, Vermeer vagy Frans Hals neve jut eszébe. Németh nem e festőóriásokra, hanem a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának németalföldi anyagára fókuszál - történetesen egy olyan gyűjteményre, melyben felülreprezentáltak a másodvonalbeli kismesterek. Dékei Kriszta

Zene

Film - A költő női - John Maybury: A szerelem határai

Újat aligha mondunk azzal, hogy a híres emberek alsógatyában történő ábrázolása jóval vonzóbb szombat esti program, mint munkásságuk bármily beható elemzése. Rossz költő, jó költő - a mozgókép számára mélységesen közömbös kategóriák ezek: a filmgyári büfében Szabolcska Mihály és Ady Endre egyenlő eséllyel indul az örökkévalóság meghódítására. - köves -

Zene

színház - SARAH RUHL TISZTA VICC

című darabja lehetne sokkal több, ha sokkal kevesebb lenne. Mert nem elég a depressziós brazil nem takarító takarítónő és munkaadója, az orvosnő konfliktusa, majd a "képbe" titokban beosonó tisztaságmániás testvér; nem elég, hogy a takarítónő viccgyáros szülei mindketten a vicc áldozatai, ezért a lány a "tökéletes vicc" kitalálására tette föl az életét; aztán nem elég, hogy az orvosnő orvos férje lelép az egyik idős betegével, akibe már akkor beleszeretett, amikor leoperálta a mellét; de nem elég az sem, hogy mindenki mindenkivel kénytelen összeborulni, mert a hűtlen férj épp Alaszkában tartózkodik. Bonyolult és zavaros, abszurd és melodramatikus - de ez mindegy is.

Zene

Könyv - Szerző, szerző! - Stefan Zweig: A tegnap világa; Oliver Matuschek: Stefan Zweig. Három élet - egy életrajz

Azt a fotelt, melybe Stefan Zweig az olvasóit tessékeli, legutóbb egy antik enteriőrvásáron látták felbukkanni. Új tulajdonosáról csupán annyit tudni: a jó üzlet feletti örömében online rendelt Sacher-tortát Bécsből, méghozzá a 40 eurós, XL-es méretűt. Stefan Zweig önéletírása, A tegnap világa az online rendelt Sacher-torta irodalmi megfelelője: Köves Gábor

Zene

Musical - Mindenki a fedélzetre! - Cole Porter: Mi jöhet még?!

Mi tagadás, a Magyar Színház fikarcnyit se mondén hely, s ilyesformán nincs abban semmi csodálnivaló, hogy Cole Porter felszabadultan frivol, nagy- és félvilági figurákat egyaránt színpadra léptető musical-komédiája kissé bizonytalankodva indul - a nyári, Bakáts téri előadásokat követő - kőszínházi premierjén. A közönség kezdetben érezhető tartózkodással szemléli a New Yorkból Angliába tartó óceánjáró bohókás utasainak felvonulását, a nyugati populáris - és nem csak a populáris - kultúrát olyannyira megtermékenyítő Anything Goes derűsen romlott, a bűnözőt hírességként, a túszszedést társasági szenzációként ünneplő kavalkádját. László Ferenc

Zene

Kiállítás - Vörös posztó - Hogyan tovább, Oroszország? - kortárs orosz művészet

Nem érdektelen előzmény, hogy csak a harmadik nekifutásra sikerült összeállítani a debreceni MODEM mostani kiállítását. Az első változat szerint a moszkvai Tretyakov Képtár kortárs részlegének vezetője, Andrej Jerofejev készítette el a reprezentatív "szoc-art" listát, de őt júniusban kirúgták az állásából, a Tretyakov pedig visszakozott. Másodszor a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ a moszkvai Műgyűjtők Társaságánál próbálkozott, de az orosz-grúz háború miatt a társaság felmondta a szerződést, mondván, hogy a politikai helyzet nem kedvez az Oroszországot kedvezőtlen színben feltüntető művek bemutatásának. Dékei Kriszta

Zene

könyv - ROBERT E. HOWARD: SOLOMON KANE TÖRTÉNETEI

Róla eddig csak keveset lehetett hallani, annál többet viszont Howard másik teremtményéről, Conanról. A kimmériai körül a tervezett új filmfeldolgozás okán nagy a susmus, de a közelmúltban a szálkásabb izomzatú és ideológiailag elkötelezettebb Kane is beindította a filmesek fantáziáját: bármely pillanatban beüthet a harcos puritánt rehabilitáló angol akciófilm James Purefoyjal a címszerepben.

Zene

Színház - Mégis magyar - Istenítélet a Pécsi Nemzeti Színházban

Ha most dvd-ről visszanézném Mohácsi János másfél évtizeddel ezelőtti kaposvári Miller-rendezését, alighanem a különbségek ugranának ki ehhez a mostanihoz, a Pécsi Nemzeti Színházban bemutatott Istenítélethez képest. De így, visszanézés nélkül az emlékezet a hasonlóságokat érzékeli elsősorban - majd onnan vesz éles kanyart a másságok felé, és egyszerre tör felszínre a környezet, a hangsúlyok és az intonáció megváltozása. Csáki Judit

Zene

DVD - A világot jelentő képernyő - Három színházi DVD

Néhány évvel ezelőtt megkíséreltem kikölcsönözni a Madách Színház legendás, 1963-as Hamlet, dán királyfijának felvételét, Gábor Miklóssal a főszerepben. Otthon derült csak ki, hogy a poros kazetta egy negyedszázaddal későbbi tévéjátékot őriz - mikor visszavittem a szalagot a kölcsönzőbe, az eladó széttárta a karját: bármit állít is a katalógus, csak ezzel tud szolgálni. Ilyen és ehhez hasonló történetek - na meg szökőévenkénti, hétköznap éjfél utáni tévés vetítések - jellemezték jó néhány esztendeje már a színház és az otthoni tévéképernyő kapcsolatát, néhány, legtöbbször struktúrán kívüli társulat saját költségvetését terhelő DVD-kiadását leszámítva. Pedig nem kellett volna feltétlenül így lennie: ha vannak (mert vannak) olyan dogma- vagy más, szűkebb réteget megcélzó filmek, melyeknek pár hét vagy hónap alatt elfogy a polcokról a DVD-kiadása, úgy lehet hinni, hogy a színházra is akad kereslet.

Zene

Lemez - Basszuskulcs - Squarepusher: Just A Souvenir

Tom Jenkinson (alias Squarepusher) egyike a leginkább konzekvensen és tudatosan dolgozó zenekészítőknek: makacsul ragaszkodik a magára rótt munkamenethez, és rendre teljesíti is a penzumot, habár - legalábbis a külső, laikus szemlélő számára - néha ingadozó színvonalon. Mindez adódik a program nagystílű voltából, a megvalósítás előtti akadályokból, s paradox módon a polihisztor zenekészítő kétségtelen képességeiből is. - minek -

Zene

Könyv - A jobb kéz meg a bal - Sztanó László: Olasz-magyar kulturális szótár

Kulturális szótárt nem könnyű írni. Az egy dolog, hogy megtanultuk: a kultúra, antropológiai értelemben véve legalábbis, "annak módja, ahogy az emberek hétköznapi gyakorlataik során jelentésessé teszik a környező világot", de ezt az elvet a szótáríráshoz még alkalmazni is tudni kéne. Beletartozik-e például Donatello Dávidja egy ilyen szótárba? Horváth Györgyi

Zene

verzió+ - Anna Politkovszkaja, hét év a frontvonalban

Keleten a helyzet változatlan: Oroszországban az emberi jogok sárba tiprásának hagyományait gondosan ápolják; rosszkor és rossz helyen lévő civilek, túl aktív aktivisták és szabadszájú újságírók esnek rendre áldozatául. Az atrocitások, fenyegetések és merényletek ellenére akadnak, akik mernek élni a szólásszabadság - igen szabadon értelmezett - jogával, megkeserítve ezzel a kormányzat életét, és kockára téve a sajátjukat.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Fusson, akinek nincs süle

Sárgásvörösen izzott a kályha fala, s a fahasábok biztatóan ropogtak, mégsem lehet azt mondani, hogy a váróteremben meleg lett volna. Trochénak izzadt ugyan a homloka, de a keze a levágott ujjú kesztyűben is fázott.

Trafik

étel, hordó - STEFÁNIA KULTURÁLIS KÖZPONT

Valaha a Magyar Néphadsereg Művelődési Házának (MNMH) nevezték a Stefánia (akkor Népstadion) úti Stefánia-palotához ragasztott bumfordi építészeti baklövést, ami akkoriban (hetvenes-nyolcvanas évek fordulója) a modernizmust próbálta kifejezésre juttatni. De nemcsak építészetileg, "tartalmában" is.

Trafik

chili & vanilia - Ananász expressz

A probléma ott kezdődik, hogy Magyarországon - lévén nem az a kimondott trópus - nemigen kapni normális ananászt. Aki kóstolt már valaha igazi, tökéletesen érett példányt, biztosan megerősíti, hogy az édes, lédús, zamatos gyümölcs sajnos fényévekre van a zöldségeseinknél beszerezhető zöldbe hajló, savanykás ananászoktól.

Trafik

galeri - Lengyel legyek

Fotókiállítás az ökológiai egyensúly fenntartásának jegyében: Davor Saric az Adriai-tengerről és más természeti csodákról készített roppant művészi fényképei november 21-ig láthatók. (Művészetek Háza, Pécs, Széchenyi tér 7-8.) A szecesszió vidéke, a vidék szecessziója: Vándorkiállítás a vidéki múzeumok képző- és iparművészeti gyűjteményének szecessziós anyagából január 18-ig.

Trafik

mi a kotta? - Méne, méne

"- Emberek! Ebben a házban ma megjelent az elmúlás mementója! Idejöttem, hogy legyek a láthatatlan kéz Nebukadnezár palotája falán! Jusson eszetekbe, hogy a márványoszlopok, selyemfüggönyök, aranyozott kárpitok között éppúgy felírja a falra a döghalál, hogy 'méne, méne, tekel ufárszin!', mint a legutolsó halászkunyhóra. Eljöttem, hogy táncoljak közöttetek, hogy mulassak veletek, mert így talán süket fületek is meghallja, vak szemetek is meglátja a halált, amikor magasra emelem e bűnös kelyhet... Magasra emelte a pezsgőspoharat a döbbent csendben, a földhöz csapta, végignézett a rémült embereken, és távozóban még ezt mondta: - Ezért kértem a pezsgőt...

Trafik

kulthírek

BRÓDY-DÍJ: DUNAJCSIK Repülési kézikönyv című - verseket és prózákat tartalmazó, a József Attila Kör és a L'Harmattan Kiadó által közösen, a JAK-füzetek sorozatában megjelentetett - kötetével a lapunkban is publikáló Dunajcsik Mátyás nyerte az idei Bródy Sándor-díjat, mellyel 1995 óta az adott év legjelentősebbnek ítélt első kötetes szépprózai művét jutalmazzák Az elismerést november 8-án, a Műcsarnokban veszi át (legutóbbi írása a múlt heti Narancsban: kritika az új Krasznahorkai-regényről) HS7 INGYEN, ONLINE November 10-től egy héten át ingyen és legálisan letölthető a Heaven Street Seven új albuma a zenekar által nyitott lapról (hs7bloghu) Ezután kézzel fogható formájában is megjelenik a Jazz, a hazai lemezipar történetének első olyan lemeze, amelyet kereskedelmi forgalomba kerülése előtt teljes egészében, egyben vagy dalonként, ingyen tesznek elérhetővé az interneten GYÁSZ 82 éves korában elhunyt William Wharton: az amerikai író 53 éves volt, amikor első, s egyúttal legismertebb regénye, a Madárka megjelent - addig festőművészként dolgozott A könyvet Alan Parker filmesítette meg 1984-ben Magyarul még két regénye olvasható: Éjfélre kitisztul; Áttetsző BÜCHNER-DÍJ Josef Winkler 55 éves osztrák író az idei Georg Büchner-díj, a legfontosabb német irodalmi elismerés nyertese Magyarul még csak egy regényrészlete (Natura morta) olvasható a 2006-os, Hamletgép című műfordítás-antológiában DÍJ Várdai István nyerte a svájci rádió által élőben sugárzott és rögzített 63 Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt: a 22 éves csellista a döntőben Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című versenyművét játszotta Õ kapta a közönségdíjat, az esemény egyik főszponzora által felajánlott Breguet-órát és CD-felvételi lehetőséget A győzelem koncertmeghívások sorával is jár a következő két évben AZ IROKÉZ GYÛJTEMÉNY 20 ÉVE Ádám Zoltántól Várnai Gyuláig több mint harminc kortárs magyar képzőművész alkotásaival tölti meg a Nemzeti Galéria két szintjét az Irokéz Gyűjtemény: a Pados Gábor és Pajor Zsolt által alapított kollekció első húsz évének termése a rendszerváltás korának helyspecifikus installációitól a táblaképfestészeten és plasztikákon át a számítógépes, videós munkákig terjed Bármi, amit az egyébként papíráru-kereskedéssel foglalkozó gyűjtők megszerettek és fontosnak találtak 2001-ben szűkebb pátriájukban, Szombathelyen volt már egy kisebb, a Műcsarnokban pedig egy nagyobb bemutatójuk, a mostani, Az idő legújabb cáfolata természetesen még bőségesebb Nyitva: február 1-jéig (illusztrációnk: Tarr Hajnalka: Instant nyáj; a gyűjtemény történetéről: Narancs, 2006 október 5) HAYDN ÉVE Jövőre lesz Joseph Haydn halálának 200 évfordulója: a több mint 30 éven át hazánkban dolgozó zeneszerző jubileuma méltó megünneplésére osztrák-magyar megállapodás született A Joseph Haydn Burgenland GmbH és a Hungarofest Kht Klassz Zenei Irodája által koordinált programok részleteit november 26-án teszik közzé, de az oktatási minisztérium tájékoztatása nyomán a fő vonalak már látszanak A csúcspont Haydn halálának napján, május 31-én várható: az osztrák kezdeményezésű World Creation Day nemzetközi projekthez kapcsolódva ekkor számos koncertteremben csendül fel A teremtés (a kismartoni Esterházy-kastélyban az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar játssza Fischer Ádám vezényletével), a Millenárison pedig maratoni műsor keretében adják elő a műveit Az év során olyan sztárok szerepelnek majd Eszterházán, mint Malcolm Bilson, az Orchestra of the Age of Enlightenment, a Mosa•ques Vonósnégyes, a Tomasini Vonósnégyes, Budapesten a Szépművészeti Múzeumban rendeznek kiállítást (Az előzményekről: Félúton Haydn felé, Narancs, 2005 június 16, "Haydnt kell faggatni", 2006 április 6) HÁROM BELVÁROSI HÁZ Két hete részletesen beszámoltunk arról, hogy az V kerületi önkormányzat merőben szokatlan eszközökkel tett kísérletet arra, hogy első lépésben tizenegy, majd a fővárosi ellenkezés nyomán már csak három, jelenleg fővárosi védelmet élvező ház fejlesztését a maga hatáskörébe vonja (Utcát vegyenek!, 2008 október 23) Bár a fejlesztők kilétét és szándékaikat nem kötötték a városvezetés orrára, tudható, hogy a Csipak Péter nevével fémjelzett Fashion Street beruházás folytatása ezzel hatalmas lökést kapott volna, és - úgy kalkuláltunk - a Fővárosi Közgyűlés sem tett volna keresztbe az elképzelésnek Aznap azonban, amikor lapunk megjelent, Rogán Antal polgármester és Cselovszki Zoltán V kerületi főépítész visszavonta a házakkal kapcsolatos kezdeményezést - igaz, csupán "egyelőre" Legközelebb, ígérik, már a hasznosítási és átépítési terveket is bemutatják KÉT "ÚJ" VAN GOGH Az amszterdami Van Gogh Museum szakértői két női portréról állapították meg, hogy Vincent van Gogh festette őket, valószínűleg 1886-ban, 33 éves korában, amikor Párizsban tanult (ezután fejlesztette ki sajátos ecsetkezelési stílusát) Hasonló kompozíció a másik is, csak azon látszik a hölgy ölében nyugtatott kesztyűs keze Eddig kétséges volt a művek eredete, mostanra azonban a festékanyag vegyelemzése, a képkeret származása, bizonyos stílusjegyek és történeti bizonyítékok alapján egyértelmű: az ő munkája A modell személye továbbra is ismeretlen . .

Film

Film

"Ha mellettük ott van a kórrajz is" - Plesznivy Edit művészettörténész a budapesti art brut kiállításról

Az art brut - szó szerinti magyar fordításában nyers vagy brutális művészet - fogalmát a huszadik század negyvenes évei óta ismerjük, amikor a híres francia avantgárd festőművész, Jean Dubuffet a társadalom perifériáján élő csavargók, börtönbüntetésüket töltő rabok és - elsősorban - pszichiátriai betegségekben szenvedők önkifejező alkotásait kezdte gyűjteni. Hamarosan egy Art Brut Társaságot is létrehozott, Váradi Júlia

Film

"Valameddig felértünk" - Eredics Áron - Söndörgő együttes

Harmadik albumát a macedón csocsekkirállyal, a szaxofonos-klarinétos Ferus Mustafovval közös koncertfelvételeiből állította össze a - "Vujicsics-iskolából" kinövő - Söndörgő együttes. Jártak a londoni Queen Elisabeth Hallban, a bécsi SargFabrikban és a budapesti Szigeten, hogy megmutassák, micsoda erő lappangott idáig a Dunakanyarban. Marton László Távolodó

Sport

Sport

A brazil dzsiu-dzsicu - Testsakk

Ha valaki Brazíliát és a harcművészetet emlegeti, egyből a capoeira ugrik be. A Gracie klán által kifejlesztett brazil dzsiu-dzsicu viszont legalább ugyanennyire tipikus latin-amerikai történet, bár nem olyan régi, mint az 500 évesnek mondott rokon. V. Á.

European Poker Tour Budapesten

Sport

"Fagyos volt az asztal"

A múlt héten Budapesten rendezték meg az egyik legrangosabb sorozat, a European Poker Tour versenyét. A hazai játékos, Tóth Zoltán egymás után nyerte a nagy partikat, komoly játékosokat ejtett ki. A döntőből viszont hamar kiesett. Az 595 ezer eurós fődíjat a brit William Fry vihette haza.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Műsorajánló Egy nemzetközi versenyen százezer dolláros befektetési támogatást nyert egy IPTV-re fejlesztett magyar ajánlórendszer Az alkalmazás automatikusan megtanulja a néző ízlését, és ez alapján javasol, illetve rögzít műsorokat Etikázás Globális viselkedési kódexet írt alá három óriásvállalat, a Google, a Yahoo és a Microsoft, amelynek az irányelvei meghatározzák, hogy milyen adatokat oszthatnak meg a kormányokkal Korábban mindegyikük együttműködött az elnyomó kormányokkal, ha üzleti érdekük úgy kívánta Robinson Crusoe Egy skót régészeti expedíció a Chiléhez tartozó Juan Fernandez-szigeteken megtalálta Alexander Selkirk háromszáz éves táborát, ahol a matróz négy évet és négy hónapot töltött el teljesen egyedül Az ő története ihlette Daniel Defoe Robinson Crusoe című regényét Gyűlöletközpont Brit kutatók feltérképezték, hogy mely agyterületek aktívak, amikor az emberek szenvedélyesen gyűlölnek A gyűlölet más agyterületeket aktivizál, mint a félelem vagy a düh, azonban két agyterületen is osztozik a szerelemmel Holdra szállás John Carmack, a Doom és a Quake számítógépjáték vezető programozója nyerte meg a NASA 350 ezer dollárját egy holdra szálló egység megtervezésével Az Armadillo Aerospace automata rakétajárműve ötvenméteres magasságba emelkedve száz métert tett meg a kifutópálya felett, majd leszállt Recesszió Szakértők szerint a vállalatok a válság idején a virtuális világokban is óvatosabban költenek, de az emberek több időt töltenek majd a valóságtól menekülve az online univerzumokban A WoW nagyobb, mint Magyarország A világ legnépszerűbb fizetős online univerzumát futtató Blizzard Entertainment bejelentette, hogy a World of Warcraft elérte a 11 millió aktív előfizetőt Ha a WoW ország lenne, a 75 legnépesebb lenne a világon A játékosok nagyjából fele havi 13 eurót fizet a játékért, a többiek az ázsiai üzleti modell szerint a lejátszott órák után fizetnek, ők tipikusan netkávézókból csatlakoznak a játékba A Távol-Keleten az online játékok nagyon népszerűek, de a WoW az egyetlen, amely nyugati fejlesztés létére igazán sikeres tudott lenni Az online univerzum évente több mint félmilliárd dollár nyereséget termel Új Rubik-kocka Rubik's Mirror Blocks néven új Rubik-kocka került a boltokba, egyelőre csak Japánban A játék különlegessége, hogy nem színeket, hanem a kockaformát kell kirakni A Rubik's Mirror Blocks éppen akkora, mint egy Rubik-kocka, de egyszínű, minden oldalát tükröződő lapok borítják A kockát alkotó elemek viszont nem egyforma méretűek, ezért ha elforgatjuk a kirakott játékot, a kockaforma megtörik és egészen bonyolult alakzatokat állíthatunk elő A játék célja a tükrös Rubik-kocka esetében tehát nem a színek, hanem magának a kockaformának a kirakása A játékot a japán Takedzsi Hidetosi tervezte, és most még csak Japánban kapható, körülbelül 3500 forintnak megfelelő jenért Kockázatos kockázatmodellek Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) egykori elnöke, Alan Greenspan szerint részben a számítógépes kockázatmenedzselés-modellek hiányosságai vezettek a hitelválsághoz Christopher Cox, az Egyesült Államok tőzsdéjét és az értékpapírokat felügyelő bizottság (SEC) elnöke szerint az IT-rendszerek téves prognózisait a rossz adatok mellett a valóságnak nem megfelelő AAA hitelminősítések okozták: "Ezek a minősítések amellett, hogy hamis illúziókba ringatták a befektetőket, torzították a számítógépes kockázatmodelleket, és gyakorlatilag ellehetetlenítették a bankok biztonsága szempontjából releváns tőkeforgalom kiszámítását is" A kockázati modellekhez több ezer változó és rendkívül komoly számítási kapacitás kell; minél számításigényesebbé és komplexebbé váltak a modellek, a szövetségi szabályozó szervezetek annál jobban megbíztak bennük Szigorítanák a szerzői jogi törvényt Az igazságügyi minisztérium úgy módosítaná a szerzői jogi törvényt, hogy a magáncélú másolás és letöltés is törvénysértővé váljon A szerzői jogvédő szervezetek szerint nem ők találták ki az új szabályt, ami bűnözőt csinálna az internetezők nagy részéből - adta hírül az Index Letölteni szabad, megosztani nem - röviden így lehet ma összefoglalni a magyar szerzői jogi törvény digitális médiatartalmakra vonatkozó szabályait Ezt az ellentmondást az adathordozók árába épített szerzői jogi díj intézménye oldja fel Az igazságügyi minisztérium által benyújtott törvényjavaslat kivenné a szabad felhasználás köréből a zenék és filmek magáncélú digitális másolását A javaslat már túl van az Országgyűlés általános vitáján, megtárgyalta az alkotmányügyi, a kulturális, a sport- és turisztikai bizottság, most a beérkezett 33 módosító javaslat megvitatására vár Az indítványok közül több a magánfelhasználók kriminalizálása ellen szólal fel Ökológiai válság Környezetvédő szervezetek szerint a hamarosan beköszöntő ökológiai válság sokkal durvább lesz a pénzügyinél A World Wildlife Fund (WWF) Living Planet Report című éves elemzése szerint környezetünk erőforrásai olyan mértékben fogynak, hogy a 2030-as évekre már két Földre lenne szükségünk a jelenlegi életformánk fenntartásához A WWF szerint a bankmentő csomagok költségei eltörpülnek a környezetben okozott károk mellett: egy uniós felmérés szerint évente 2-5 ezer milliárd dollár értékű természeti erőforrás megy veszendőbe az ökoszisztéma károsítása miatt A WWF szerint a természeti erőforrásokkal ugyanaz történik, mint a pénzügyiekkel, azaz előre elfogyasztjuk - felvesszük hitelre - azt az erdőt, vizet, földet és levegőt, amely csak jóval később tud megújulni A helyzet gyors romlását jól mutatja, hogy a 2002-es jelentés még csak 20 százalékos túlfogyasztásról írt Jelenleg az USA és Kína ökológiai lábnyoma a legnagyobb, ha pedig fejenként nézzük a fogyasztást, az USA, Ausztrália, az Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait és Dánia lakosai a legnagyobb természetpusztítók . .

Lokál

Lokál

Alkoholista papok rehabilitációs otthona - Bort ittak

"Alkohol és drog: van kiút!" Ez volt a címe a Guest House Alapítvány hét éve megrendezett pannonhalmi konferenciájának, amelyen Várszegi Asztrik főapát ezt mondta: "Joggal merül fel a kérdés, hogy mit keres az alkohol az egyházban. Az egyház, a kolostor része a társadalomnak, a szenvedélybetegség nem áll meg egy közösség kapujában sem." A fórum után arról határoztak, hogy rehabilitációs otthont létesítenek szenvedélybeteg egyházi személyek részére. Péterfi Judit