Akik bénáztak és akik benézték

  • .
  • 2009. július 16.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2009. július 9. Kedves MaNcs! Szakmabeliként Te is tudod, milyen rosszul esik egy magára valamit adó újságnak, ha bértollnoknak, ilyen-olyan érdekek kiszolgálójának minősítik.
Mi most ezt éreztük, amikor a jegybank kritikusairól írott cikketekben hivatkoztatok a HVG írására. Cikketek ugyanis így folytatódik: "A Magyar Narancs több helyről megerősített információi szerint a Simort érő támadások mögött a ... banki lobbi húzódik meg."

Én ezzel szemben most arról informállak Benneteket, hogy a HVG cikke mögött a közérdekű újságírói kíváncsiságon kívül semmi nem húzódik meg. Látva a sokféle elfogult meg még elfogultabb támadást és védekezést, gondoltuk, nem árt, ha az olvasó azt is megtudja, mi is történt valójában a jegybankelnök vagyonnyilatkozatából eltűnt 800 millióval. Ez volt a mi dolgunk. A banki, a Simor- és a többi lobbi meg nyilván teszi a magáét.

Barátsággal

Réti Pál

főszerkesztő, HVG

Cikkünkben természetesen eszünk ágában sem volt szántszándékkal azt sugallani, hogy a HVG cikke politikai megrendelésre vagy a jegybank elnökét lejárató kampány részeként íródott volna, hisz ezt nem így gondoljuk. Sajnáljuk, hogy ez a látszat kelhetett.

A szerk.

Figyelmébe ajánljuk