Az egész soproni találkozón az lett volna az egyetlen hiteles momentum, ha megidézik Horn Gyulát

  • Haskó László
  • 2019. augusztus 22.

Publicisztika

A német kancellár azoknak hálálkodott, akik nem tettek semmit, és „elfeledkezett” azokról, akik tettek.

Európa első számú pávatáncosa új mutatványt adott elő Sopronban. A régi vágású „magyar úr” álarcát és jelmezét kölcsönözte ki az operettszínháztól és magára öltötte, Tusványos szellemét pedig visszadugta a palackba.

A palackot zsebre tette, más időkre.

Mintha Horn Gyula támadt volna föl, úgy nézett ki és úgy is beszélt. Egyébként az egész soproni banzájban az lett volna az egyetlen hiteles momentum, ha a valódi Horn Gyulát idézik meg, vagy legalább fel.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából.

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt elvárni Orbántól hiú remény volna, nem is várta senki. De a német kancellártól feltétlenül elvártam. Sajnos hiába. Nemcsak Horn Gyulát, de Németh Miklóst, vagy Kovács Lászlót sem méltatták, holott ők aktív részesei voltak a bátor cselekedetnek. Élnek és egészségesek.

Mindössze egy betegségük van: nem illiberálisok.

De konkrétan nekik köszönhető a határnyitás.Sem én nem tettem, sem Orbán Viktor nem tett érte semmit. És legyünk őszinték: az összmagyarságnak sem járna érte semmi.

Szóval a német kancellár hálálkodott mindazoknak, akik nem tettek semmit, és „elfeledkezett” azokról, akik tettek. Ez bizony nem szép dolog, jobb esetben pedig csúnya melléfogás. Nyilvánvalóan a rosszabb esetről van szó.

A német kancellár nem Magyarországnak, hanem Orbán Viktornak tett erőteljes gesztust. A (névleg még keresztény-demokrata, európai) Néppárt nevében. Lehajolt az illiberális EP Fidesz-brigád szavazataiért. Ezzel hiteltelenítette a Néppártot. És – bármennyire fájdalmas, jobb, ha kimondjuk – saját magát is.

És még ez sem a mélypont. Az unió teljes jogú tagjává tett egy nacionalista-soviniszta diktatúrát. Pedig biztosan ismeri a száz között egyetlen rothadt paradicsom esetét.

A szerző sebész.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.