Az erő vele van

  • 1998. július 2.

Publicisztika

Tegyük föl, hogy valaki ellop egy rakás pénzt, amiből autót vásárol. A rendőrség elkapja, majd rábizonyítja; a bíróság meg elítéli. Aztán mégis vissza az egész: a pénz, amivel a tolvaj fizetett, nem volt hamis, tehát, így az újabb verdikt, nem történt törvénysértés; bár voltak egyéb zavaró körülmények, nagyjából azért minden rendben.

Tegyük föl, hogy valaki ellop egy rakás pénzt, amiből autót vásárol. A rendőrség elkapja, majd rábizonyítja; a bíróság meg elítéli. Aztán mégis vissza az egész: a pénz, amivel a tolvaj fizetett, nem volt hamis, tehát, így az újabb verdikt, nem történt törvénysértés; bár voltak egyéb zavaró körülmények, nagyjából azért minden rendben.

Ha azt gondoljuk, hogy ilyen nincs, akkor tévedünk.

Egy évvel ezelőtt többször is részletesen foglalkoztunk azzal a tranzakcióval, amelynek során az egészségbiztosító 1,8 milliárd plusz áfáért megvett egy Wesselényi utcai épületet az OTP Ingatlan Rt.-től. A tébé részéről az ügyletet az önkormányzat akkori elnöke, Simsa Péter vezényelte; s mivel eközben majd´ minden írott szabályt megszegett, a törvényességi felügyeletet gyakorló népjóléti tárca - később pedig az új (már Simsa nélküli) önkormányzat - vizsgálatokat kezdeményezett az ügyben.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) előzetes jelentése tavasszal ugyancsak súlyos visszaéléseket tárt föl, s megállapította, hogy komoly vagyoni veszteség érte az egészségbiztosítót. Időközben a Népjóléti Minisztérium által kezdeményezett közigazgatási perben megszületett a Fővárosi Bíróság első fokú ítélete is, aminek alapján az önkormányzat kezdeményezheti az adásvételi szerződés megsemmisítését is.

Ám megint jön az ÁSZ, oppardon, mondja a legfőbb számvevő, nem történt törvénysértés, Simsa Péter megtalálta az egyetlen kiskaput, mit lehet tenni: a Péter nem vásárolt, hanem vagyont cserélt, ugye tetszenek érteni.

Naná. Az ember meg néz a szájával, s legföljebb halványan sejti, hogy megint hülyének van nézve. A volt alelnök meg nyilatkozik, lám-lám, ő megmondta; még szerencse, hogy nem haragtartó, s az őt rossz fényben feltüntető lapokkal nem fog pereskedni.

És mintha senkit sem zavarna néhány apróság. Az, hogy a tébé OTP-részvényekkel fizette ki az OTP Ingatlan Rt.-nek a vételárat, az ügylet megnevezésétől függetlenül vagyonvesztéssel járt az egészségbiztosító számára; azokat a kitételeket, hogy amíg eljutottak a felek a vagyoncseréig, Simsa nem egy alkalommal hatáskörét túllépve intézkedett, az ÁSZ lényegében nem módosította; azt, hogy a vételár a kialkudottnál is majd félmilliárddal több volt, senki nem cáfolta még; az, hogy az ingatlan alkalmatlan arra, amire a tébé megvásárolta, tény; azt, hogy az OTP Ingatlan Rt.-n kívül bizonyíthatóan senki nem járt jól, kár lenne vitatni.

De mindez lényegtelen, hiszen maga a vagyoncsere, ugye, az rendben volt.

Simsa nagyon fontos ember még most is. Hogyne lenne az: mindenről tud, ami az elmúlt négy évben vagyonügyben a tébében történt - márpedig történt egy s más: mondjuk a Medicor megmentése, a Borsodchem-részvények úgynevezett konvertálása vagy a nagybankok belépése a rendszerbe. Ez utóbbiak kapcsán Simsa nyilván arról is tud, hogy a velük történt ügyletekből a tébé, mit ad isten, mindig rosszul jött ki. Mint például a Wesselényi utcai ingatlan megvételéből. Vagy mint a Dominancia Rt. privatizációjából, amely folyamatot mindvégig nyomon követte, sőt a maga szerény eszközeivel alakítgatta is a privatizációs szervezet akkori igazgatója. Akit történetesen Kovács Árpádnak hívtak, és aki történetesen manapság a legfőbb számvevő.

Persze nyilván nincs semmi összefüggés. Csak a Mi Hazánk túl kicsi.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.