Bernard Guetta: Két tömbre szakadhat az európai politika az EP-választás után

Publicisztika

Ám ez lehetőséget kínál arra, hogy végre új eszméket, programot és célokat adjunk a demokráciáért folytatott harcnak.

Az európai politikai színtér amerikanizálódni fog. Ez elkerülhetetlen és most már kívánatos is, mert bármi is lesz az Európai Parlamentért folyó csata pontos kimenetele,

a szélsőjobboldali pártok megkerülhetetlenné válnak a parlamentben.

Nem lesznek többségben, de Strasbourgban, ahogy egész Európában is, most már akkora lesz a súlyuk, mint a harmincas években, és megpróbálnak majd összefogni, ahogyan Orbán Viktor és Marine Le Pen már most is erre szólítja fel őket. Ha sikerrel járnak, a második legnagyobb politikai csoportot alkothatják az Európai Néppárt konzervatívjai mögött, de ha csak a harmadik vagy negyedik helyen végeznek, akkor is alternatívaként fognak kínálkozni mindazokkal a bal- és jobboldali erőkkel szemben, amelyek idestova nyolc évtizede uralják az európai politikai palettát.

A strasbourgi patkó tehát apránként két tömbre fog szétválni. Az egyik oldalon a nacionalista európai parlamenti képviselők, akik sokkal hangosabbak lesznek, mint ma, és a konzervatívok közül azok, akik csatlakoznak hozzájuk, először alkalmi, majd egyre rendszeresebb együttműködések formájában. A másik oldalon, bármilyen meglepőnek is tűnik, ott lesz az összes többi politikai erő. Mindegyik megtartja a saját címkéjét. Nem feltétlenül gyúlnak szerelemre egymás iránt, és biztosan nem első látásra, de a szélsőbaloldal egy részétől a konzervatívok nagy részéig, a zöldeken, a centrumon és a baloldalon át mindinkább egy ugyanabba az irányba mennek majd a szavazatok.

Amikor Ukrajna támogatásáról, az európai egység felbomlásának megakadályozásáról vagy a globális felmelegedés elleni küzdelemről lesz szó, nem is nagyon kell, hogy konzultáljanak egymással a szavazás előtt. Más kérdésekben, nevezetesen a gazdasági és szociális ügyekben viszont képeseknek kell lenniük kompromisszumokat kötni, amellyekkel eltorlaszolhatják az utat a keményvonalas jobboldal és a szélsőjobboldaliak szövetsége előtt. Ez nem mindig fog sikerülni. Lesznek olyan helyzetek, amikor a Néppárt a szélsőjobboldallal lép szövetségre, vagy amikor a baloldal inkább hagyja győzni a jobboldalt, minthogy olyan kompromisszumos javaslatokat fogadjon el, amelyek túlságosan távol állnak a saját elveiktől.

Ez a dinamika hol lassulni, hol gyorsulni fog, miközben kialakul egy trumpistának nevezhető jobboldal. A strasbourgi szavazások eredményeiből ki fog rajzolódni velük szemben egy demokrata front, amelyik nemet mond a nacionalista visszafejlődésre, a demokrácia leépítésére és a jogállamiság elleni támadásokra. Sok választó nem fog ezzel egyetérteni, és fékezni fogja a haladást. A franciák lehetnek a legjobban felháborodva, hiszen ez a fejlemény látszólag megakasztja a francia baloldal törekvését, hogy a hamvaiból újjáélesszék a saját mozgalmukat. Viszont az a tény, hogy szükség van az összefogásra, nem zárja ki, hogy az összefogáson belüli pártok a saját identitásukat is érvényesítsék. Az Európai Parlament egyébként is csak szélesebb útra tereli azt a politikai változást, ami nemzeti szinten már elindult. Németországban a liberálisok, a zöldek és a szociáldemokraták állnak hármasban a kormányrúdnál; Hollandiában, Finnországban, Svédországban és Olaszországban szélsőjobboldaliak, jobboldaliak és jobbközép pártok kormányoznak együtt. Lengyelországban a liberálisokkal szövetkezve a baloldal és az új kereszténydemokrácia ellenzékbe tudta szorítani a reakciós és nacionalista jobboldalt. 

A szélsőjobb feltámadása máris átformálja a politikai palettát.

Ez tény, és ez a valóság arra készteti Európát, hogy saját maga számára is feltalálja az amerikai kétpártrendszert,

amelyben a rendre, manicheizmusra és nacionalizmusra szomjazó republikánusokkal szemben a demokraták egy centrista keretbe foglalják a baloldal összes árnyalatát.

Ez a korszakváltás a jobb- és a baloldalon is ellenkezik a politikai kultúránkkal és a politikai nosztalgiánkkal. De miért kellene elutasítanunk? Miért ne lenne kívánatos, hogy egy valódi mozgalmi párt átvegye a kimerült baloldal helyét, miközben a „rend” pártja már felváltotta a haldokló – sőt, Franciaország esetében a már halott – jobboldalt? Miért akarunk egy már nem létező múlt csapdájában maradni, amikor a politikai romhalmaz lehetőséget kínál arra, hogy végre új eszméket, programot és célokat adjunk a demokráciáért folytatott harcnak és lelkesítsük mindazoknak, akik nem fogadják el, hogy egyes politikai erők eltöröljék a felvilágosodást, megtagadják az Emberi Jogok Nyilatkozatát, az univerzalizmust és a társadalmi igazságosság követelését? Nemhogy nem szabad elutasítani ezt a korszakváltást, dolgoznunk kell érte, és siettetnünk kell, hogy megvalósuljon.

(Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő, a centrista-liberális Renew Europe frakció tagja 2019 óta. Franciaországban újságíróként ismert: a nyolcvanas években a Le Monde kelet-európai tudósítója, majd közel harminc évig a France Inter közszolgálati rádió külpolitikai kommentátora volt.)

(Címlapképünkön: az Európai Parlament ülésterme. Fotó: EP/Alain ROLLAND)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!