Janisch Attila: A június 9-i választások tétje, avagy kell-e hinnünk Magyar Péternek

  • Janisch Attila
  • 2024. június 8.

Publicisztika

Magyar Péter az akár érthetően is kételyt és bizonytalanságot okozó kettős beszédeivel együtt is az egyedüli lehetőség Orbán megfékezésére, távlati leváltására.

A kétkedés, a bizonytalanság, ha jogosnak és indokoltnak érzett is, Orbánt erősíti, Orbánnak kedvez. Június 9-én Orbánt nagyon meg kell szorítani, mert ellenkező esetben még rosszabb idők jönnek, és bebetonozott lehet a 2026-os ötödik kétharmad. Magyar Péter olyan politikai őstehetség, amilyen csak nagyon-nagyon ritkán bukkan fel a politikai porondon. Orbán is hasonlóképpen robbant be a köztudatba, de személyisége súlyosan eltorzult az elmúlt harminc évben. Ez a veszély mindenki esetében benne van a pakliban. Közhely, hogy a hatalom megront, megronthatja a legtöbb embert. Ugyanakkor Orbán politikai züllöttsége és Magyar Péter jól átlátható politikai stratégiája nincsenek egy univerzumban.

Be kell látni, hogy Magyarországon csak az önmagát többszörösen hiteltelenített, önfelszámolt ellenzékkel nem lehet semmit nyerni. De nem lehet Orbán ellen hatékonyan fellépni a csak tisztán baloldali és liberális nézetekkel sem. Magyar ezt nagyon pontosan látja. A tisztán baloldali és liberális eszméket valló választók kisebbségben vannak. És nem minden elfogadhatatlan, ami konzervatív. Magyarnak ahhoz, hogy Orbán ellen hatékonyan tudjon indulni, a tisztán baloldali és liberális érzelmű és elkötelezettségű választókon túli potenciális választókat is meg kell szólítania. És ő – helyesen felismerve ennek szükségességét – pont azt teszi, amit tennie kell. Ez az oka és indoka annak a gyakori kettős beszédnek, amit a liberálisok közül sokan a szemére vetnek.

A politikai beszédek a politikai stratégia legfontosabb eszköztárába tartoznak, aki ezt nem érti, vagy nem akarja megérteni, az érthető, hogy nehezen fogadja el a választási időszakban esetlegesen kettős beszédet mondót. De ítélete nem lesz pontos.

A politika nem (csak) egy eszme képviselete, hanem (többségében) taktika. Aki csak eszméket képvisel, de taktika, stratégia nélkül, az veszít. A jelenlegi ellenzéki pártok és politikusok többsége ezt a legkevésbé sem ismerte fel, így bukásuk – sok egyéb tényező miatt is – szükségszerű volt. Ugyanakkor a ténylegesen szélsőjobboldali nácibeszédet mondó nem összekeverhető azzal, aki taktikai beszédet mond.

A június elsején Orbán által celebrált, Békemenetnek nevezett margitszigeti feketemisén Orbán is taktikai beszédet mondott, amelynek a saját táborán belüli mozgósító hatásához nem férhet kétség. Csakhogy Orbánról már tudni, hová süllyedt, milyen mélyen züllött. Ez a beszéde politikai és emberi züllöttségének esszenciája volt. Aki más nemzet, nép tragédiáját a saját politikai haszonszerzésére használja fel, az morális szempontból persona non grata, moral insanity. Magyar Péter taktikai beszédei nagyon is megkülönböztethetők egy végletekig lealjasult, a saját hatalma megtartásáért bármire (ténylegesen és ijesztően bármire) képes politikai ámokfutó saját táborát delejező beszédeitől.

Orbánnak 2026-ban buknia kell. Minden más másodlagos szempont. Márpedig a jelenlegi ellenzéki pártokkal és politikusaikkal csak egy újabb bukás, egy újabb kétharmad, vagy még szégyenletesebb eredmény érhető el,

mivel bármit is tesznek, bármit is mondanak, azt lerontja, érvényteleníti a hiteltelenségük, amelyet maguk okoztak maguknak.

Mondhatja valaki, hogy elkötelezett liberálisként állva akar meghalni, mert úgy a tisztességes. Igen. Csakhogy ebben az országban még sokkal többen vannak, akik nem vegytisztán liberálisok, ám megkérdőjelezhetetlenül demokraták és mindenképp Orbán leváltását akarják. Már 2014-ben is világos volt, hogy ezeknek a szavazóknak az elérése, aktivizálása nélkül biztos a bukás. A mindig mindenben kétkedők csak a vesztes választások számát szaporítják. Az ellenzéki összefogás hamis illúzió, hiszen ezt nyilvánvalóvá tette a 2022-es – eddigi legcsúfosabb – vereség. Vagyis nincs túl sok választási lehetőség. Magyar pontosan ismeri fel, hogy a hiteltelenné váló ellenzéki pártok szavazóit is maga mellé kell állítania, de nem úgy, hogy összefogni próbál azokkal, akikkel bizonyítottan nem lehet összefogni. Egyszóval amit most látunk, egy kiváló politikai érzékkel rendelkező politikus stratégiailag megfontoltan és jól felépített taktikai lépéseinek sorozata.

Az Orbánt első körben megszorítani – az ötödik kétharmadot megakadályozni – akaró választóknak valójában nincs túl nagy mozgástere.

Magyar Péter az akár érthetően is kételyt és bizonytalanságot okozó kettős beszédeivel együtt is az egyedüli lehetőség Orbán megfékezésére, távlati leváltására.

Magyar Péter nem messiás, hanem lehetőség. Egy utolsó lehetőség.

Ezt kellene látni, érzékelni és eszerint cselekedni.

És nem elhinni a Magyarral kapcsolatos konteókat, amelyek közül a leghihetetlenebb, hogy Magyar Péter Orbán megbízásából teszi, amit tesz. Orbánnak a következő kétharmad bezsebeléséhez nincs szüksége semmilyen külső segítségre, mivel nincs szüksége arra, hogy Magyar segítségével ossza meg a jelenlegi állapotában eredményre képtelen, önmagát egyébként is totálisan megosztó ellenzéket. A Margitszigeten celebrált eseményben pont az volt a legijesztőbb és legfélelmetesebb, hogy bármennyire is tartjuk lealjasultnak Orbán személyét és a Békemeneten mondott beszédét (amelyben negyvenhétszer mondta ki a háború szót), annak mozgósító erejéhez nem férhet kétség. Ezért nem lehet majd csodálkozni, ha június 9-én, és majd 2026 tavaszán is (!!!), Orbán táborának minden tagja leadja az Orbán számára – a megfelelő mennyiségű ellenszavazat nélkül – újabb teljhatalmat jelentő kétharmados felhatalmazást biztosító szavazatait.

Ezeket kellene átlátni, megfontolni, belátni és szem előtt tartani – elsősorban az Orbánt leváltani akaró Magyar Péterben kétkedőknek – a június 9-i európai parlamenti és az önkormányzati választásra, hosszabb távon pedig a 2026-os országgyűlési választásokra készülve.

A politikai kétely, a nem elvakult hit a legfontosabb alapmagatartás (vagy annak kellene lennie) minden választásra jogosult állampolgár számára. A mindenkori hatalmat gyakorlók és/vagy a hatalmat megszerezni akarók tevékenységét nem is volna szabad másként figyelni, értékelni. Azonban vannak helyzetek, amikor a túlzó kétely inkább ártalmas, mint a helyzetet előre mozdító.

Mondhatnánk, hogy június 9-én csak EP-választás és önkormányzati választás lesz, így a 2026-os országgyűlési választásig még nagyon sok idő van a mérlegelésre.

Ez igaz.

Elvileg igaz.

Csakhogy a június 9-i választásokon elért, esetlegesen jelentős Orbán-sikernek nagyon nagy lesz a hatása a 2026-os választásokra. Tehát a mostani választás a majdani Országgyűlés összetétele és kormányzás szempontjából bár látszólag másodlagos, ám mégis hatékonyan alapozhatja meg az ötödik kétharmadot, vagy épp Orbán 2026-os bukását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!