Budapest átalakul, egy nagy Felcsút lesz belőle

  • Haskó László
  • 2018. június 7.

Publicisztika

Nuku Városliget, nuku Népliget. Lesz múzeumváros és Fradiváros. Nuku egészségügy, lesz – valahol a puszta közepén – szuperkórház.

Az egykori Ludovika közelében lakom. Van szerencsém minden nap (legalább kétszer) végigsétálni a Korányi Sándor utcán egészen az Üllői útig. Miközben a lámpánál várakozom az átkelésre, visszanézek, és látom a nagy címeres plakáton, hogy Józsefváros – az újjáépülő – elbúcsúztat. Mikor zöldre vált a fény, fölnézek és egy még nagyobb címeres táblán üdvözöl Ferencváros – a megújuló. Rögtön a festői Lenhossék utcával, ahol rég nem a guanó, hanem a kis és nagy dolgukat végző ebek teszik undorítóvá a reggeli sétát. Sportolok is, hogy miniszterelnökünkhöz méltó legyek: ügyesen ugrálok el a járdán száguldó kerékpárosok elől úgy, hogy a frissen gőzölgő kutyaürülékeket kikerüljem. Távnövesztő gyaloglást is folytatok, ugyanis a gondos és szakszerű építkezések minden második ingatlan előtt lezárják a járdát. Így járok ide-oda Z alakban, mint szél ellen a balatoni vitorlás. Szóval reggelente krajcolok, azaz sport hátán is sport van. Igyekszem edzésben maradni, hogy éveim súlyának ne lássam kárát.

Télen-nyáron naponta csodálom Józsefváros fel- és leépülését.

Ahogy a Ludovika épül (terjeszkedik), úgy fogy az egyébként sem friss kerületi közlevegő.

Mint a többi kerületben, ahová a kormány segítő keze beteszi a lábát valamely fennkölt célú, kiemelt beruházás alakjában. (Várnegyed, Városliget, Népliget stb.) Ez a „közegyetem” elvette tőlünk az Orczy-kertet, a Bárka Színházat, és az egykori buszparkoló hatalmas terét. Kitúrt egy egészségügyi szakiskolát, ki fogja túrni a Természettudományi Múzeumot, hogy legyen – mint régi dicsőségünkkor – vívóterme, fedett és nyitott lovardája. Hogy csak a legfölöslegesebb dolgokat említsük. Szét- és földúlják a környéket. Az orvosegyetemi klinikák utcáját használják parkolóhelynek a még nálunk is kulturálatlanabb vidékekről érkező tanulókkal telt hatalmas buszok. A betegek már pénzért sem jutnak parkolóhelyhez. A járda paralimpiai versenypályának látszik. Amúgy az intézménynek semmi köze a fővároshoz. A tanulók számára föl is építették Közép-Európa legnagyobb munkásszállóit a Nagyvárad téren, a Campus felirat mögött.

  A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa

Fotó: MTI

Tisztelt budapestiek, ez a jövő!

Nuku Városliget, nuku Népliget. Lesz múzeumváros és Fradiváros. Nuku egészségügy, lesz – valahol a puszta közepén – szuperkórház. Nem kellenek a régi színházak, lesz Új Színház. S a többi. És lesz új polgári középosztály: tovább gazdagodik a miniszterelnöki szomszéd és a kötélbarát. Így ölel magához bennünket a NER tiszta magyar szívű vidéki kormánya. Budapest átalakul. Egy nagy Felcsút lesz belőle. Segítsük az államtitkárságot és a mi ékes szavú, finom modorú főpolgármesterünket a nemzeti együttműködésben. Készüljünk a jövő évi önkormányzati választásra, hogy minden eddiginél készségesebb jelölteket állíthassanak derék együttműködő pártjaink a nemzeti együttműködéshez.

(A szerző sebész.)

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.