Egy szaftos sztori

  • 2004. november 11.

Publicisztika

Kormányunk újabb sikerétõl hangos a közélet: fene se gondolta volna, hogy parancsszóra, egy pillanat alatt eltüntethetõ a boltok polcairól a magyar pirospaprika, annak közvetlen leszármazottaival egyetemben (igaz, a magyaros vagdalt hús, a velõs pacalkonzerv és a paprikás chips megúszta - reméljük, nem csupán véletlenségbõl). Alighanem csak a bíróságon derül ki, hogy mindez törvényes volt-e, mert a magukat ártatlannak valló gyártók nem hagyják az ügyet annyiban; de bíróság elé kerülnek az érintett paprikahígítók is.

Ám a légógyakorlatként is felfogható mûvelet sikere után sem áll sajnos módunkban megsimogatni az illetékes kormányzati szervek s a szakhatóságok buksiját. Hisz épp õk hagyták idáig fajulni a dolgokat; s akkor még nem is említettük a paprikalobbi képviselõit, akik a könnyen beseperhetõ haszon reményében sikeresen rontották honunk (és saját maguk) amúgy sem túl acélos hírnevét. A magyar élelmiszer világhíre (néhány kitüntetett terméket leszámítva) sosem volt más, mint makacs önáltatásunk bizonyítéka, könnyû kézzel fabrikált legenda. A magyar bor például jórészt ismeretlen országhatárainkon kívül, de ezt nagyrészt tarthatjuk szerencsénknek is, tekintve, hogy magunk között mi is úgy tudjuk: a magyar borok jelentõs része alapvetõen román (szerb, esetleg hazai) cukor, borkõsav és mûtrágya felhasználásával készül nagy fémkádakban, melyekben néhány éve még gázolajat savaztak. Most már legalább a kétségtelenül világhírû (eztán meg hírhedt) magyar paprikáról is megtudta az egész világ, hogy durvábban ütik be, mint a kokaint.

De miért csak most kellett rájönnünk, hogy azt a cuccot (ejtsd: hungarikum), amelybõl minden magyar fejenként és évente fél kilót tol le különbözõ formákban, eddig nagyjából senki nem ellenõrizte - mert majd biztosan megteszi helyettünk barátunk és testvérünk, az EU, vagy a brazilok, vagy maga az úristen, aki vigyáz reánk. Súlyosan levizsgázott az agrártárca és annak vezetõje, akinek már több mint egy éve tudomására hozták: dõl be a határon az obskúrus eredetû paprika, és senki sem törõdik vele. Azt is tudják már hónapok óta, hogy nem csupán bizonytalan eredetû, de mérgezett is a brazil paprika, ám egy relatíve kisebb rakomány megsemmisítésén kívül nem tettek semmit. Persze sokan profitáltak az ügybõl: a brazilok megszabadultak pár száz tonna méregtõl, és még kerestek is rajta, nem kellett a tengerbe szórni vagy mozdonykazánban elégetni. Jól jártak a magyar piacon is jelen lévõ külföldi forgalmazók, gyártók, akik simán lenyúlhatják az ügyben érintett magyar tulajdonú cégek külföldi és hazai piacait (ha ez még bárkit is érdekel). Aztán jó hír lehet az is, hogy egy dél-amerikai gombatripért ezután nem kell az inka bércekig zarándokolni: az anyag itthon is potom áron elérhetõ, csak nem szórni, hanem szippantani kell.

A magyar fogyasztó nyeresége viszont csekély: az elkészült laborvizsgálatokból ha akarja, s ha bírja (például hozzáfér a világhálóhoz), könnyedén megtudhatja, hogy melyek voltak az ártalmatlan s melyek a mérgezõ anyagok a körömpörköltjében. Az viszont már sértené a gyártók érdekeit, ha fel kellene tüntetniük, hogy ízléses kis zacskóik hány százalékban tartalmaznak magyar nap érlelte honi paprikát, szerb, spanyol, chilei importterméket, illetve teljesen nemzetidegen gombagyanús izét. A magyar fogyasztót amúgy sem védi szinte semmi a hasonló esetek megismétlõdésétõl - rengeteg szemetet kénytelen nap mint nap magához venni, s csak idõ kérdése, mikor derül ki egy újabb, látszólag ehetõ anyagról: vakságot, impotenciát, esetleg e honban nehezen észrevehetõ, lassú elbutulást okoz.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.