Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 46. szám (2004-11-11)

Egotrip

Egotrip

Muraközy Balázs: Ingyenebéd

A környezetvédelmi termékdíjról szóló vitában - úgy tûnik - elvérzik az a javaslat, mely szerint a szatyrokra és a nem visszaváltható mûanyag palackokra, valamint az alumíniumdobozokra egységalapú adót vetnének ki. A kérdésrõl "komoly társadalmi vita" is folyt. A környezetvédõk szerint az intézkedés jó, mert csökken a szemét mennyisége.

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

Kezdjük mindjárt az elején! A szakácsmûvészet azért is fantasztikus dolog, mert olyanokról is beszélhetünk benne, ami fizikailag hiteles körülmények között aligha kerülné el az irracionális szürrealisztikusság vádját. Íme. A mesés tokány elkészítésekor kétfelé indulhatunk, de mert mind a két út ugyanoda vezet, különbséget csak az egyik vagy másik út választása jelent. Ne keseredjünk el, az efféle gondolkodás nem jár késõbb rossz testtartással!

Publicisztika

Publicisztika

Egy szaftos sztori

Kormányunk újabb sikerétõl hangos a közélet: fene se gondolta volna, hogy parancsszóra, egy pillanat alatt eltüntethetõ a boltok polcairól a magyar pirospaprika, annak közvetlen leszármazottaival egyetemben (igaz, a magyaros vagdalt hús, a velõs pacalkonzerv és a paprikás chips megúszta - reméljük, nem csupán véletlenségbõl). Alighanem csak a bíróságon derül ki, hogy mindez törvényes volt-e, mert a magukat ártatlannak valló gyártók nem hagyják az ügyet annyiban; de bíróság elé kerülnek az érintett paprikahígítók is.

Publicisztika

A hely szellemei

A Szentendrei úton van manapság a nagy élet, a Hír tévénél ég a világ. Egyfelõl ugye lecsapolják a rossz vért; Mario Puzo halhatatlan lektûrjébõl, A Keresztapából tudjuk, hogy ez mit jelent, bizonyos rendszerességgel egymásnak esnek a gengszterek, s akit lehet, kicsinálnak, hullik a férgese. Adott esetben vannak, akik ezt a Magyar Nemzet hatalomátvételének fordítják, de minket annyira nem érdekel, még mindig jobb, mintha "dolgoznának".

Belpol

Belpol

"A demokrácia szimbóluma volt" (Litván György történész)

Az õszirózsás forradalom évfordulója alkalmából tartott és a Jobbik ellentüntetése által megzavart szocialista megemlékezés után arról beszélgettünk a XX. századi magyar progresszió kutatójával, hogy eddig milyen stációi voltak Károlyi Mihály megítélésének, és hol tartunk napjainkban.

Belpol

Kovács László pályaképe: Sosem mert akarni

November 1-jén távozott a magyar politikából Kovács László. Hat évig volt az MSZP elnöke, ugyanennyi ideig Magyarország külügyminisztere. A következõkben tucatnyi politikustársának elbeszélése és az elmúlt évek vele foglalkozó sajtójának tanulmányozása alapján harmincéves politikai pályafutását rajzoljuk fel.

Belpol

Idõközi országgyûlési választások: Kivárásos alapon

A Szájer József és Surján László európai parlamenti taggá választása miatt kiírt idõközi választások elsõ fordulója vasárnap lesz a soproni, illetve a szécsényi választókerületben. Bár 1998-ban és 2002-ben is a jobboldali jelöltek gyõztek mindkét helyen, a Fidesz korántsem mehet biztosra november 14-én és 28-án.

Belpol

Tokaji kilátások: Sav és méz

A szüret közepén elmondható: a 2004-es nem lesz túl jó évjárat Tokaj-Hegyalján. A mennyiség a tavalyihoz hasonló, de a várt-remélt aszúsodás - és így a minõség is - elmaradt. A néhány hektárról szüretelõ gazdák többségét mégsem a nemes penész elterjedtsége foglalkoztatja. Inkább azon spekulálnak, valóban jó-e nekik, hogy a nyáron eredménytelenül privatizációra bocsátott Tokaj Kereskedõház Rt. az ígéretéhez híven átlépte a Rubicont, és a mennyiségi szemléletbõl a minõségi felé veszi az irányt. (A kereskedõház magánosításáról lásd: Nektárt csepegtetnének, Magyar Narancs, 2004. június 14.)

Belpol

Ingatlanügyek a Millenáris Parkban: Gyerekjátékok

"Veszélyben a Zöld Péter Játszótér!" - állt a Millenáris Park környékén kiragasztott plakátokon, a parktulajdonos Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) sajtóközleményében. November 3-án lakossági fórumot tartottak a (játszótérnek helyet adó) Millenárison, amelyen Kovács Kálmán informatikai miniszter és Horváth Csaba II. kerületi polgármester is részt vett. Arról viszont kevés szó esett, hogy korántsem a játszótér a fõ probléma.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

ÁRVERÉSI REKORDOK Több rekord is született a Sotheby's New York-i modern és impresszionista aukcióján. Habár egy kevéssel elmaradt az elõzetes árbecslés 40 millió dolláros alsó határától, "saját" korábbi, 24,2 millió dolláros rekordját lazán átadta a múltnak Paul Gauguin Maternité (II) címû, 1899-es vászna, amely 39,2 millió dollárért talált vevõre.

Külpol

Cyber hírek

Google hejesírás Bár a módszer számos sebbõl vérzik, sokan használják helyesírási szótárnak a Google-t: kétség esetén bepötyögik a lehetséges szóalakokat, és aztán azt használják, amelyikre több találatot kaptak. Egy magyar programozó hobbiból készített oldala még inkább megkönnyíti ezt a sok nyelvész által szörnyülködve figyelt eljárást - adta hírül az Index.

Külpol

Jasszer Arafat élete és mûve : Terrorral fekszik

Lapzártánkkor egy Párizs környéki kórházban ápolják. Hitelt érdemlõ információk nincsenek a diagnózisáról: hívei, többek közt ifjú felesége, mérgezést és merényt emlegetnek. Más pletykák szerint csak az a kérdés, hogy mikor veszik le a géprõl. Csak jobb lehet utána; a legrosszabb esetben is csak ugyanolyan rossz.

Zene

Zene

Képzõmûvészet: Képek a napon (A Mû-Terem Galéria tárlata)

Kezdjük szemérmesen: az elmúlt harminc év mûvészetelméleti fejleményei a legkevésbé sem könynyítették meg a mûvészettörté-nészek dolgát; folytassuk õszintén: tagadhatatlan, hogy - legalábbis Magyarországon - magának a képzõmûvészetnek a reputációja is oly mélyen alulmúlja a többi mûvészeti ágét, hogy egyáltalán nem csoda, ha a legutolsó évekig mûveletlennek látszik (a szó minden értelmében) ez a terület.

Zene

Színház: Kürtõjáték (Pintér Béla és Társulata)

Helyénvaló a díszlettel kezdeni - bizonyos tényezõk arra buzdítanak, hogy azzal is folytassam, de inkább majd csak a végén -, hiszen a Pintér Béla és Társulata legutóbbi bemutatóján a díszlet a legfontosabb, és ez a tény az elõadás egyik erénye. Az ugyanis gyakran elõfordul, hogy a díszlet (olykor a jelmez) el- vagy lejátssza az értelmezést, esetleg a látványvilág fölébe nyomul a darabnak - ezeket nem szoktuk erénynek tartani.

Zene

Film: Mi van? (Janisch Attila: Másnap)

Van, aki ellopja, / van, aki örökli... mindenki másképp csinálja, papapam. Ha akarom, ennyiben is összefoglalható Janisch eddigi mûködésének egyik kitüntetett érdeklõdési köre: viszonyunk a bûnhöz. Persze azért ennél valamivel többrõl van szó - lehet, hogy szerencsére.

Zene

Lemez: Az ezermester öröme (Hextatic: Master View)

A Hextatic duó (név szerint Stuart Warren Hill és Robin Brunson) a kilencvenes évek közepétõl járja a világ klubjait mint különösen kreatív, vizuális ötletekbõl kifogyhatatlan vj (a disc jockey mintájára képzett video jockey rövidítése - õ az a szakember, aki a partin a zene ritmusára keveri a képeket).

Film

Film

Ösztön a kutyaólban (Gáspár Tibor színész)

Janisch Attila Másnap címû filmjének a fõszereplõjét sokáig csak Gáspár Sándor öccseként emlegették, jóllehet számos, vidéki színházakban megformált jelentõs szerep van már mögötte. Ezúttal egy fényképészt játszik, aki - miközben családi örökségét, egy tanyát igyekszik megtalálni az ismeretlen vidéken - gyilkossági ügybe keveredik. Alakításáért a filmszemlén elnyerte a legjobb férfi színésznek járó díjat.

Képzőművészet

Képzőművészet

Fesztivál: Ma Svejk, holnap Stázi (Kelet-Európa Cottbusban)

November 2. és 6. között rendezték meg a németországi Cottbus városában a 14. Kelet-európai Filmfesztivált, melyen Antal Nimród Kontroll címû filmje több díjat is nyert. 2005-ben, a 15. és így jubileumát ünneplõ fesztiválon Magyarország áll majd a rendezvény fókuszában.

Képzőművészet

Pionyírok klubja (WOMEX 2004)

Világzene kilóra, leárazva, barátilag, szponzorálva, akciósan, alkalmilag, méretre szabva, unikálisan, mixelve, fuzionálva, ahogy tetszik: a WOMEX-en minden kapható. A kérdés legfeljebb az, hogy valójában erre lett-e kitalálva.

Lélek

Lélek

Közös sors (Ángyán József egyetemi tanár)

A gödöllõi Szent István Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetének igazgatója szerint gyökeres változásra van szükség a hazai mezõgazdasági viszonyokat illetõen. Ehhez azonban elõbb a "vidék", a "vidékiség" fogalmát is újra kellene definiálni.

Tudomány

Tudomány

Duna Múzeum: Azért a víz

Esztergom az egyik kedvencem az országban, csinoska fõterét, a vár alatti - na, milyen? - zegzugos utcáit, enyhe s meghitt lepusztultságát jobban szeretem, mint a kiglancolt Szentendrét. A város egyik legjobb helye 2001-ben az Év Múzeuma kitüntetõ címet nyerte el.

Tudomány

Academic Writing: Csak a szöveg

Míg az angolszász felsõoktatásban az írástanításnak komoly hagyománya van, a magyar diákok egy jó részének soha senki nem mondja el, hogyan kell megírni egy tudományos dolgozatot. Meg is van az eredménye.

Tudomány

Elõadás-kritika: Változó originitás, that's the point (György Péter: Digitális kultúra)

Késõ délelõtt van, már megvolt a tejeskávé és a napisajtó, frissek vagyunk és vidámak, ráadásul az információs technológiák avatott szakértõjét hallgathatjuk. Az óra egy diák kiselõadásával indul. Megtudjuk, hogyan épül fel a wikipedia.org, ez a felhasználók által szabadon szerkeszthetõ digitális enciklopédia, illetve hogy az ötletgazdák célja az összegyûjtött tudást nyomtatott vagy CD-változatban eljuttatni a világ szegényebb régióiba. A referens statisztikai adatokat sorol, és megemlíti, hogy mely szócikkek változnak a legnagyobb gyakorisággal (Bush, Kerry, Hitler, Jézus). "A wikipedia egy vitafórum - kezdi oktatónk -, lexikonnak álcázott, befolyásolási övezetekért folytatott háború." A felütés hallatán feltámadó gyanú nem marad megalapozatlan.

Tudomány

Hírek

Villanynarancshírek nKöltséghatékony diákok Borítékolásra, raktári munkára, de számítógépes tervezésre, segédmérnöki tevékenységekre, sõt alkalmi tolmácsolásra is szívesen alkalmaznak diákokat a hazai vállalatok - derül ki a Mûegyetemi Iskolaszövetkezet kutatásából. Elsõsorban szezonális munkákra, illetve nagy fluktuációval mûködõ munkahelyekre keresik ezt a megoldást.

Szex

Szex

Meleggyilkosság Angliában: London megöl engem

Az utóbbi húsz évben London hitelt érdemlõen kellette magát a melegek fõvárosa szerepében. A múlt heti meleggyilkosság meg a melegek elleni sorozatos támadások a másság ünneplésénél sokkal ellentmondásosabb szociokulturális viszonyra világítanak rá.