Ez lesz

Publicisztika

Ha végignézzük az eddigi önkormányzati választásokat értékelő pártnyilatkozatokat, kiderül, minden induló győzni szokott, de legalábbis nagy sikert ért el.

Ha végignézzük az eddigi önkormányzati választásokat értékelő pártnyilatkozatokat, kiderül, minden induló győzni szokott, de legalábbis nagy sikert ért el. Az egyetlen kivétel a négy évvel ezelőtti versengés, amikor is az MSZP olyannyira ledózerolt mindenkit, hogy azt a Fidesz is elismerte. (Igaz, az SZDSZ és az MDF odavolt a boldogságtól, mert szerintük mindketten nyertek, tessék csak utánaolvasni.) Idén várhatóan fordított lesz a helyzet: az előjelek ellenzéki tarolásra utalnak (már ha a Fidesz nem csinál októberig valami egetrengető nagy hülyeséget), ugyanakkor a szocialistáknak is ígérkezik kommunikációs egérút, ha néhány helyen szereznének első helyet, máris döngethetnék a mellüket, mondjuk azzal, hogy lám, a népek kezdik megérteni a Gyurcsány-pakk lényegét, és az MSZP számára ez az igazi győzelem, és a többi, és a többi.

A helyhatósági választásokból - azok sajátosságai miatt - nagyívű politikai következtetéseket nemigen lehet levonni. A kisebb településeken alig valamit számít például a polgármesterjelöltek politikai hovatartozása, szemben helybéli elfogadottságukkal. Az országos közhangulatra leginkább az amúgy súlytalan megyei közgyűlések helyeiről döntő listás eredmények utalnak majd; kétségünk ne legyen, azok igencsak hasonlítani fognak a legutolsó közvélemény-kutatások adataihoz, aminek következményeként a megyék zöme pirosról narancssárgába vált. Ami, köztünk szólva, az elkövetkező országgyűlési választásokra nézvést éppen úgy nem jelent semmit, mint ha pirosak maradnának.

Az önkormányzati voksolások másik specifikuma a szövetségkötési kényszer: a választás egyfordulós, azaz már relatív többséggel révbe lehet érni. Olyan ez, mint az országgyűlési szavazás második fordulója: aki jobb megállapodásokat köt, azé a mandátum. Ráadásul a helyi megmérettetésen nagyobb a mozgástér, hiszen míg országos szinten elképzelhetetlen például egy Fidesz- SZDSZ együttműködés, helyben akad rá példa - de még ennél szokatlanabb kombinációkra is. A trend persze nagy vonalakban az országoshoz közelít, és mindkét oldal elsősorban a "természetes szövetségeseivel" igyekszik optimalizálni az esélyeit. Mindazonáltal fölösleges amiatt sötéten látni a Magyar Haza jövőjét, ha a szélsőjobb és a Fidesz néhány helyen megegyezik (pontosabban: a legnagyobb ellenzéki párt időnként felettébb nyugtalanító helykeresésére nem ezek az alkalmi paktumok adják meg a magyarázatot), mint ahogyan amiatt is, ha egyes régiókban az MSZP a Vajnai-féle Munkáspárttal smúzol - elvégre láttunk már olyat is, hogy valaki mögé egyaránt odaálltak a szabaddemokraták meg a magyarigazságosok.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a népek helyben mindig is azt nézték, kitől várhatják nagyobb valószínűséggel, hogy csatornát építtet, jó közszolgáltatásokat, kulturált települési környezetet biztosít nekik, és nem kíván minduntalan belepofázni a privát életükbe. A pártlogó ilyenkor másodlagos; és nemcsak a szimpatikusabb, de a gyűlöltebb is. Nota bene: ha országosan is ez lesz a helyzet, akkor jön el a Kánaán.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.