"Ezt küldi neked Slota!"

Publicisztika

- kiáltotta valaki a diószegi éjszakában, s négy szlovák összevert, összerugdosott egy magyar fiút, akit aztán két törött bordával és belső vérzésekkel szállítottak a galántai kórházba.

- kiáltotta valaki a diószegi éjszakában, s négy szlovák összevert, összerugdosott egy magyar fiút, akit aztán két törött bordával és belső vérzésekkel szállítottak a galántai kórházba. Ez lapzártánk idejének híre, a nyitrai magyar egyetemista lány megveréséről, megalázásáról, kirablásáról szóló még a múlt hétre esett.

A magyar diplomácia a kezdeti tétovázás után immár határozottan fellépett, a külügy bekérette a budapesti szlovák ügyvivőt, szóbeli jegyzéket adtak át, s maga a miniszterelnök is hangot adott nemtetszésének. Pozsony mindenre válaszul értetlenségét hangsúlyozta, mondván, ők - úgy kormány-, mint pártszinten (beleértve a Slotáét is) -, jaj, nagyon elítélik mindezt, s különben is megvannak az eszközeik a dolgok rendbetételére, nem kéne tán a feszültséget szítani, Szlovákia rossz hírét költeni a világban "mértéktelenül" (ez milyen már). Szó, mi szó, Nyitrán kommandósok grasszálnak az utcán, s eljárás indult a besztercebányai focimeccsen "Halál a magyarokra!" feliratú transzparenst kifeszítő (e téren nekünk is minden okunk megvan az önvizsgálatra) három fiatal ellen - de ki gondolhatja, hogy az efféle "megoldások" valóban elégségesek. Fenéket, ezek csak tüneti kezelések (még az is csak nehezen dönthető el, hogy feltétlenül szükségesek-e, hisz kinek jó a kommandó az utcán).

Robert Fico kormánya két hónapja sincs hivatalban, s itt tart Szlovákia (pontosabban: itt tartunk) - távolról sem az effélék végén, inkább az elején. Ám ennek így kellett történnie. Hiszen bőséges tapasztalatok álltak (nem hét hete) már régóta rendelkezésünkre (a Ficóéra is) arról, hogy mi van akkor, ha egy nettó náci párt Európában (bárhol) hatalomra jut.

Magunk is leírtuk már sokszor: az európai náci pártok működése minden esetben a bevándorlók, a zsidók satöbbi ellen irányul - Szlovákiában ezeket a magyarok testesítik meg. Ne tudta volna ezt Fico? Képtelen feltételezés, ezt a szlovák miniszterelnök mostani reakciói is megdönthetetlenül igazolják. Robert Fico tudta, mit tesz akkor, amikor a szlovák náci pártot bevette a kormányába. Nem hazudott az a diószegi gazember, amikor azt süvöltötte, hogy "Ezt küldi neked Slota!" - csak tévedett egy árnyalatnyit. A nácivezér ugyanis legfeljebb primer szinten küldi ezt annak a szerencsétlen magyar fiúnak. Alkalmasint küldi egész Szlovákiának, egész Európának, a világnak.

"Szlovákiának, a szlovákiai magyaroknak, Európának, nekünk, mindenkinek meg kell legyen a képessége, hogy az efféléktől megvédje magát" - írtuk a szlovák kormánykoalíció létrejöttére reagáló állásfoglalásunkban. Most elválik, tényleg megvan-e?

Figyelmébe ajánljuk