Tartalom

Narancs XVIII. évf. 35. szám (2006-08-31)

Közlemény

Közlemény

Közlemény - Távolodni

Kedves olvasóim, alulírott úgy döntöttem a nyáron, hogy a Magyar Narancs zenei szerkesztését szeptember elsejétől másra hagyom.

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

"Ezt küldi neked Slota!"

- kiáltotta valaki a diószegi éjszakában, s négy szlovák összevert, összerugdosott egy magyar fiút, akit aztán két törött bordával és belső vérzésekkel szállítottak a galántai kórházba.

Publicisztika

Hárítok, János

A legutolsó közvélemény-kutatások egyöntetűen a Fidesz jelentős előretörését mutatják, mi több, a Szonda-Ipsos szerint Budapesten is hátrányba került a koalíció.

Publicisztika

Tar és kamu? - Válasz Jávor Benedeknek

Jávor Benedek erdők iránti elkötelezettségét nem vonjuk kétségbe, mégis úgy gondoljuk, hogy indokolatlanul zúdítja az erdésztársadalomra kemény kritikáját (lásd: Bizony, tar és kamu, Magyar Narancs, 2006. június 22.).

Publicisztika

Nagy zsákmány - Állam és egyház viszonyáról

Az aktivisták egy része elképedve hallgatta a keleti végek egyik szocialista képviselőjelöltjét, amikor csöndesen megemlítette nekik, hogy kétmillió forintot ajándékozott a katolikus egyháznak. Nem kellett persze indokolni, értette mindenki: semlegesíteni akarta a kampányban a papokat.

Külpol

Külpol

Darfuri válság - Tehetetlenül

2004 őszén kezdte komolyan venni a külvilág az akkor már jó másfél éve zajló darfuri vérengzéseket, de aztán a délkelet-ázsiai cunami végképp elterelte a nemzetközi érdeklődést erről az alig megközelíthető vidékről. Most egy szlovén emberi jogi aktivista és egy amerikai újságíró, tolmácsa és sofőrje szudáni bebörtönzése történetesen egybeesett az ENSZ újabb fellépésével a térség ügyében, miután a helyzet további romlását lehet tapasztalni. Darfur újra képbe került.

Belpol

Belpol

A hűség ára az internetpiacon - Felhasználófüggés

Az internetes szolgáltatókat jelenleg semmi sem kötelezi arra, hogy a már leszerződött ügyfeleiket informálják, ha az adott szolgáltatási csomag havidíját időközben csökkentik. Így a hűségnyilatkozatok - némi figyelmetlenséggel párosulva - a változatlan ár megfizetése mellett akár örökre is szólhatnak.

Belpol

A lobbitörvény finomhangolása - Akadálymentesítés

Szeptember 1-jén lép hatályba a lobbitörvény. Megszületését számos vita övezte, melyek során nyilvánvalóvá vált, hogy a rendszerváltás idején kialakított jogrendszer reformokra szorul - olyan sarkalatos szabályokat kellene újragondolni, mint a jogalkotási vagy a pártfinanszírozási törvény.

Belpol

Egy meg nem kezdett rekonstrukció krónikája - Állva vár a Várbazár

Lassan tíz éve, hogy a Narancs lelkes cikkben üdvözölte a romjaiban heverő Várbazár felújításának hírét és azt a szinte példa nélküli, pártok feletti konszenzust, ami ezt megelőzte (lásd: Világörökösök, 1997. január 23.). Azóta a konszenzusnak híre-hamva sincs, holott a rekonstrukció sürgetőbb, mint valaha. A bazár jó ideje bizonytalan hátterű ingatlanfejlesztők és bonyolult pártpolitikai érdekek prédája.

Belpol

"Kelet-európai, azaz C mintázat" - Koós Tamás, az Országos Addiktológiai Intézet szakértője az alkoholproblémáról

Világviszonylatban Európában a legmagasabb mértékű az alkoholfogyasztás, míg az egy főre eső szeszesital-mennyiség a világátlag kétszerese. A régión belül Magyarország az egyik listavezető. Az alkohol a harmadik leggyakoribb halálozási ok, a fiataloknál vezető kockázati faktornak számít. Még sincs alkoholpolitikánk. Vajon miért?

Zene
Színház
Film

Film

"Majd helyrepofoz" - Tiken Jah Fakoly

Ökölbe szorított kézerdő a levegőben, s a többezres tömeg elszántan és önfeledten zengi Fakolyval: "Afrika!" Nem lenne ebben a jelenetben semmi rendkívüli bármelyik nyugat-afrikai országban, hiszen az elefántcsontparti énekes, Tiken Jah Fakoly lemezei félmilliós példányszámban kelnek el arrafelé. Mi viszont a Sziget világzenei színpadánál állunk, pontosabban: mindenki táncol.

Trafik
Tranzit

Tranzit

Állomásról állomásra XVII. - Szerva itt, csere ott - Biatorbágy

Elsősorban az jár a fejünkben, hogy szeptember 13-án lesz hetvenöt éve, hogy Matuska Szilveszter a Füzes-patak fölött átívelő viadukton pokolgépet dobott a bécsi gyorsvonat alá. A mozdony hat kocsival együtt a mélybe zuhant, huszonketten meghaltak. A viadukt azóta Biatorbágy (1966-ig Bia és Torbágy) jelképe, de a helyieket régi vasútállomásuk is büszkeséggel töltheti el. Természetesen van "új" állomás is. Valaha arra is büszkék lehettek.

Tudomány

Biotechnológiai kilátások

Tudomány

Agykereskedelem

Ami az informatika volt tíz évvel ezelőtt, az most a biotechnológia: a szép jövő ígérete. Még Szegeden is.