Felelős kormányférfiak

  • 1996. október 24.

Publicisztika

Elég lesz-e Suchman Tamás felmentése? Ami a politikai felelősséget illeti, két név jöhet még szóba: Horn miniszterelnöké és Kuncze belügyminiszteré.
Elég lesz-e Suchman Tamás felmentése? Ami a politikai felelősséget illeti, két név jöhet még szóba: Horn miniszterelnöké és Kuncze belügyminiszteré.Felelős kormányférfiak

Horné azért, mert a vándor nyolcszázmillió ügyében két személyes protezséje is érintett valami módon, politikailag mindenképp: Suchman Tamás és Szokai Imre. Suchmannak annyi, nézzük csak Szokait. Horn miniszterelnökként fontos pozícióba juttatta egykori belgrádi követségi munkatársát, a Kalasnyikov-affér jeles kufárját, az MDF-kormányzat egyik utolsó szocialistáját. Szokai smúzolása tehát Hornra vet baljós fényt - miféle alakok a miniszterelnök bizalmasai, te jó Úristen. Jobb helyeken egy ilyen régi barátság simán a miniszterelnök fejébe kerülhet, de hát ez most nem egy ilyen jobb hely. És mi legyen Kuncze Gáborral? Felelős-e az önkormányzatok munkáját felügyelő miniszter a történtekért? Az önkormányzatokkal folytatott alkudozás során lehasított pénzek egy része a miniszter pártja egyik emberének a zsebébe (vagy részvénytársaságába) vándorolt. Ez nem túl ízléses, még akkor sem, ha Kunczénak nem biztos, hogy tudnia kellett a dologról. Az önkormányzatok autonómiája szavatolt, akkor, avval és arról tárgyalnak, amiről akarnak - nem lehet minden polgármester mellé egy belügyminisztert állítani.

Ám a dolog gusztustalan. Olyannyira az, hogy Pető Iván pártelnök a múlt héten egy drámainak mondott ügyvivői testületi ülésen benyújtotta a lemondását, amit a testület végül nem fogadott el. Pető a saját politikai felelősségére hivatkozott, amit kétféleképpen érthetünk. Vagy arról van szó, hogy Pető mint a koalíciópárti SZDSZ-szárny egyik főalakja érzi magát felelősnek pártja előtt a szocialisták disznóságai miatt, vagy arról, hogy mint az ízléstelennek látszó tranzakcióba keveredett SZDSZ elnöke saját maga és a tisztelt közvélemény előtt. Az első változat a koalícióra, a másik az SZDSZ-re nézve nem jósol sok jót.

Csakhogy. Úgy tűnik, a magyar politikai élet szereplői közül egyre többen látják be, hogy Torgyán Józsefen kívül senkinek nem lenne jó, ha a koalíció és/vagy az SZDSZ most szépen beleállna az agyagba. Közéjük tartozik például Lezsák Sándor, aki a múlt héten már a stabilitást féltette, és a kormányzó pártokat arra szólította fel, hogy "tegyék a dolgukat"; vagy a fideszes fiúk, akik avval az ötlettel álltak elő, hogy 1998 tavaszára kellene előrehozni az 1998 tavaszán esedékes parlamenti választásokat.

De azért ne tegyünk úgy, mintha evvel a dolog el is lenne intézve. Ha most úgy tűnik, hogy a liberálbolsevik összeesküvésről hablatyoló Torgyán doktornak van igaza, és a koalíciós pártok nem tesznek semmit azért, hogy őt, ha kell, súlyos áldozatok árán is megcáfolják, akkor 1998 tavaszán is Torgyán doktornak lesz igaza. Attól pedig szegény Für Lajos mentsen meg minket.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.