Felelős kormányférfiak

publikálva
1996/43. (10. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Elég lesz-e Suchman Tamás felmentése? Ami a politikai felelősséget illeti, két név jöhet még szóba: Horn miniszterelnöké és Kuncze belügyminiszteré.

Elég lesz-e Suchman Tamás felmentése? Ami a politikai felelősséget illeti, két név jöhet még szóba: Horn miniszterelnöké és Kuncze belügyminiszteré.Felelős kormányférfiak

Horné azért, mert a vándor nyolcszázmillió ügyében két személyes protezséje is érintett valami módon, politikailag mindenképp: Suchman Tamás és Szokai Imre. Suchmannak annyi, nézzük csak Szokait. Horn miniszterelnökként fontos pozícióba juttatta egykori belgrádi követségi munkatársát, a Kalasnyikov-affér jeles kufárját, az MDF-kormányzat egyik utolsó szocialistáját. Szokai smúzolása tehát Hornra vet baljós fényt - miféle alakok a miniszterelnök bizalmasai, te jó Úristen. Jobb helyeken egy ilyen régi barátság simán a miniszterelnök fejébe kerülhet, de hát ez most nem egy ilyen jobb hely. És mi legyen Kuncze Gáborral? Felelős-e az önkormányzatok munkáját felügyelő miniszter a történtekért? Az önkormányzatokkal folytatott alkudozás során lehasított pénzek egy része a miniszter pártja egyik emberének a zsebébe (vagy részvénytársaságába) vándorolt. Ez nem túl ízléses, még akkor sem, ha Kunczénak nem biztos, hogy tudnia kellett a dologról. Az önkormányzatok autonómiája szavatolt, akkor, avval és arról tárgyalnak, amiről akarnak - nem lehet minden polgármester mellé egy belügyminisztert állítani.

Ám a dolog gusztustalan. Olyannyira az, hogy Pető Iván pártelnök a múlt héten egy drámainak mondott ügyvivői testületi ülésen benyújtotta a lemondását, amit a testület végül nem fogadott el. Pető a saját politikai felelősségére hivatkozott, amit kétféleképpen érthetünk. Vagy arról van szó, hogy Pető mint a koalíciópárti SZDSZ-szárny egyik főalakja érzi magát felelősnek pártja előtt a szocialisták disznóságai miatt, vagy arról, hogy mint az ízléstelennek látszó tranzakcióba keveredett SZDSZ elnöke saját maga és a tisztelt közvélemény előtt. Az első változat a koalícióra, a másik az SZDSZ-re nézve nem jósol sok jót.

Csakhogy. Úgy tűnik, a magyar politikai élet szereplői közül egyre többen látják be, hogy Torgyán Józsefen kívül senkinek nem lenne jó, ha a koalíció és/vagy az SZDSZ most szépen beleállna az agyagba. Közéjük tartozik például Lezsák Sándor, aki a múlt héten már a stabilitást féltette, és a kormányzó pártokat arra szólította fel, hogy "tegyék a dolgukat"; vagy a fideszes fiúk, akik avval az ötlettel álltak elő, hogy 1998 tavaszára kellene előrehozni az 1998 tavaszán esedékes parlamenti választásokat.

De azért ne tegyünk úgy, mintha evvel a dolog el is lenne intézve. Ha most úgy tűnik, hogy a liberálbolsevik összeesküvésről hablatyoló Torgyán doktornak van igaza, és a koalíciós pártok nem tesznek semmit azért, hogy őt, ha kell, súlyos áldozatok árán is megcáfolják, akkor 1998 tavaszán is Torgyán doktornak lesz igaza. Attól pedig szegény Für Lajos mentsen meg minket.

publikálva
1996/43. (10. 24.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk