Gavra Gábor: Átengedtetés (Eörsi Mátyás "kettõs állampolgársága" és a hazai jobboldal)

  • Gavra Gábor
  • 2005. március 31.

Publicisztika

Dobrovits Mihály az Eörsi Mátyás kolozsvári inzultálásáról szóló írásában (lásd: Szép volt, fiúk?, Magyar Narancs, 2005. március 17.) említi, hogy a Magyarok Világszövetsége sajtószolgálata félreértelmezte a szabaddemokrata képviselõ saját "kettõs", uniós és magyar állampolgárságáról tavaly tett kijelentését, és "egy harmadik állam" útlevele után kutakodna a honatya zsebében.

Dobrovits Mihály az Eörsi Mátyás kolozsvári inzultálásáról szóló írásában (lásd: Szép volt, fiúk?, Magyar Narancs, 2005. március 17.) említi, hogy a Magyarok Világszövetsége sajtószolgálata félreértelmezte a szabaddemokrata képviselõ saját "kettõs", uniós és magyar állampolgárságáról tavaly tett kijelentését, és "egy harmadik állam" útlevele után kutakodna a honatya zsebében. Az Eörsi-körútról beszámoló Népszabadság és Erdélyi Riport szerint a képviselõ "zsidó származása" Kolozsváron, vélt izraeli-magyar kettõs állampolgárságának és a decemberi népszavazás elõtti nyilatkozatainak összefüggése pedig Nagyváradon, egy sajtótájékoztatón elhangzott kérdésben került szóba (lásd: Népszabadság, 2005. március 8. és Erdélyi Riport, március 10.). Ezen - a magyarországi és erdélyi magyar közélet elmúlt évekbeli züllése után - sajnos nemigen lepõdhetünk meg.

Érdekes megvilágításba helyezi viszont a kérdést Körömi Attila, a Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz tartozó független képviselõ a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Társaságához (VET) intézett nyílt levelében, melyet a VET sajtószolgálata tett közzé a portal.jobbik.net honlapon 2005. március 17-én. Körömi, aki 1990 és 2004 között a Fidesz tagja, 1998-tól hat éven át országgyûlési képviselõ, az Eörsi kolozsvári fórumán jelen lévõ Patrubány Miklós eljárását védelmezi levelében azokkal szemben, akik szerint az MVSZ elnöke jelenlétével "megmentette" a képviselõt a tojásdobálásra készülõ helyi ifjaktól. A honi radikális jobboldali szubkultúra belsõ ügyei ennél több figyelmet nem érdemelnek, az viszont igen, hogy Körömi Patrubány védelmében megosztja néhány hónappal ezelõtti, Eörsi "kettõs állampolgárságával" kapcsolatos élményét olvasóival. Íme:

"Az állampolgársági kampányban megkerestek bennünket a nagyobbik ellenzéki pártból, hogy a Jobbik kérdezze már meg Eörsit az esetleges többes állampolgárságáról. Azért mi kérdezzünk erre rá - mondták -, mert ez nekünk jól áll, a Fidesznek pedig mégiscsak kínos, hiszen olyan vizekre evez a kérdezõ, ami nem biztos, hogy szalonképes. Világos, ugye: a fehér kesztyûs fõnök szól, a szurtos képû csicskás kérdez. Ja, és azt is megígérték, hogy ezt átengedtetik a médiájukkal. Értik, ugye? Átengedtetik, az õ médiájukkal. Meg lesz dumcsizva, mert ez a kérdés most mehet. >>A>a>aa Fidesz, holott világos, mit állít: Orbán Viktor pártját a népszavazási kampányban erõsen foglalkoztatta ugyan Eörsi Mátyás állítólagos kettõs állampolgársága, de - a konzervatív pártok nagy családjának tagjaként, európai néppártként stb. - derogált volna nekik nyílt színen zsidózni. Vezetõi - egykori képviselõtársuk szerint - arra ösztökélték hát a párttá alakulása óta igen szerény eredménnyel politizáló Jobbikot, hogy (a jobboldali média támogatásától kísérve) piszkálná már meg e jelentõs nemzetstratégiai kérdést. Körömi nehezményezi a pártjára aggatott csicskásszerepet, levelének olvasója meg azt sérelmezné, ha a Fidesz visszhang nélkül hagyná az állítást. Talán nem ártana, ha Orbán Viktor - ha már Tokaj-ügyben úgyis rájött a perlési inger - a bíróságtól kérné egykori harcostársa állításának tisztázását. Ennek hiányában még az az érzésünk támadna, hogy a nemzeti konzultációba bonyolódó Fidesznek nincs miért perelnie Körömit. Az pedig elég kínos lenne nem csupán rá, de a választásokra készülõ Magyarországra nézve is.

Figyelmébe ajánljuk