Gavra Gábor: Békében, de határozottan (A miniszterelnök elmozdításáról)

  • Gavra Gábor
  • 2004. július 29.

Publicisztika

Medgyessy Péter hiába reménykedett abban, hogy nagyobb konfliktus nélkül megússza a szocialisták EP-választási vereségét, amely csak másodsorban írható az MSZP belsõ viszonyainak számlájára. A kudarc elsõsorban a kormány tevékenysége feletti választói ítélet következménye.

A miniszterelnök elmozdításáról

Medgyessy Péter hiába reménykedett abban, hogy nagyobb konfliktus nélkül megússza a szocialisták EP-választási vereségét, amely csak másodsorban írható az MSZP belsõ viszonyainak számlájára. A kudarc elsõsorban a kormány tevékenysége feletti választói ítélet következménye. Kovács László pártelnök kényszerû, de a vártnál tempósabb visszalépése gyorsan a miniszterelnök felelõsségére irányította a figyelmet, és Medgyessy a rá jellemzõ módon reagált: kapkodni kezdett, és elhatározta, hogy lesújt legfõbb, MSZP-n belüli kritikusainak egyikére, Gyurcsány Ferencre. Nem számolt azonban az MSZP-re jellemzõ indiszkrécióval. A Népszabadság tíz nappal ezelõtti információja a Narancs forrásai szerint nem kacsa. Mi több, kiszivárgása elég pontosan rekonstruálható: miután Medgyessy közölte Mesterházy Attilával, hogy õt szemelte ki a sportminiszteri posztra, az ifjú politikus egy vidéki szocialista rendezvényen meggondolatlanul megosztotta efölött érzett örömét hallgatóságával, és mondandója (a párton belüli "fegyelmet" ismerve nem meglepõ módon) a napilapnál landolt.

Bár az MSZP-holdudvar (plusz a fideszes Szijjártó Péter) mindent megtesz azért, hogy a közvélemény ne lássa tisztán Medgyessy motivációit, a legvalószínûbb magyarázat rém egyszerû: a kormányfõ elhatározta, hogy megelõzõ csapást mér azokra a pártpolitikusokra, akik szerint nem elég Kovács Lászlón és Ron Werberen elverni a port a választási vereségért, és akik nem szeretnék, ha az októberben megválasztandó új pártelnök Medgyessy árnyékában lenne kénytelen a 2006-os választási harcra felkészíteni a szocialistákat. Mivel az MSZP - bár vezetõi hajlamosak errõl elfeledkezni - kormányon van, a legfontosabb kérdés nem az, hogy ki és milyen programmal lesz a párt elnöke, hanem az, hogy képes-e a Magyar Köztársaság kormánya új (egyáltalán: bármilyen) irányt szabni tevékenységének. Ennek feltétele lenne, hogy a koalíciós pártok olyan miniszterelnököt találjanak, aki a Fidesz 2002-es leváltásakor megfogalmazott célok legalább részbeni teljesítése mellett a következõ másfél évben új pályára állítja Magyarországot, melyrõl a választók nem szívesen térnek le 2006-ban - még Orbán Viktor kedvéért sem.

Medgyessy Péter nem ilyen kormányfõ. Szakmai alkalmatlansága bebizonyosodott a tavalyi forintmizéria során tanúsított kormányzati szerencsétlenkedés idején - s a tekintélyvesztés azért súlyos, mert 2002-ben a pénzügyekhez értõ technokrata imázsával szállt ringbe a választók bizalmáért. Vezetõként tehetetlennek bizonyult a két koalíciós párt nyomásával szemben az egy évvel ezelõtti költségvetési és adóvitában (ez ügyben idén sem számíthatunk sok jóra). Közszerepléseihez nélkülözhetetlen hitelét pedig aláásták nagy dérrel-dúrral bejelentett, majd csöndben elfelejtett, éppen ezért egy koncepciótlan, sodródó politikus képét sugárzó kezdeményezései (a gyerekközpontú szociálpolitika, a rendes évi autópálya-építés vagy az idei február-márciusi közjogi elképzelések).

H

2001-ben a Medgyessy és Kovács László közötti kompromisszum eredményezte az elõbbi miniszterelnök-jelöltségét. Nehezen elképzelhetõ, hogy az MSZP leendõ elnöke, ha nem akar a biztos vereség tudatával 2006-ra készülni, ne adná ki Medgyessy útját. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy az összes szóba jöhetõ jelölt így gondolkodik. Ha hihetünk a Magyar Hírlap múlt heti beszámolójának, az MSZP vezetõi közül többen a kormányfõ és Szili Katalin szocialista elnökhelyettes közeledését sejtik a Gyurcsány menesztésére vonatkozó elképzelés mögött. A házelnök (különleges közjogi státusának köszönhetõen egyben a szocialisták leg-népszerûbb politikusa) azonban rosszul tenné, ha asszisztálna Medgyessy túléléséhez.

A feltételezés mindazonáltal nem tûnik légbõl kapottnak, sõt logikusan hangzik: a házelnök néhány nappal korábban nyilvánosan mondott le államfõi ambícióiról, feliratkozva ezzel az MSZP legesélyesebb elnökjelöltjeinek a listájára, mindjárt a Gyurcsány Ferenc támogatását élvezõ Hiller István mellé. Szili és elmúlt évekbeli mentorai (a miniszterelnök legszûkebb környezetébe néhány hónapja visszakerült Baja Ferenc vagy Puch László pénztárnok) lehetõséget kínálhatnak Medgyessynek a hatalmon maradásra, esetleg a tisztes, azaz 2006-os visszavonulásra, míg a kormány politikáját hosszú ideje bíráló Hiller-Gyurcsány kettõs gyõzelme a miniszterelnök gyors bukásával lenne egyenlõ. Egyszerûbben: Szili Katalin személye a Medgyessy-Kovács-paktum idõleges meghosszabbítását garantálhatja a kormányfõ számára.

Az SZDSZ tavaly nyári frakció-hétvégéjén Medgyessy világossá tette: az eddigi országgyûlési választások tapasztalatai alapján nem tekintene bukásnak egy 2006-os vereséget, de egy eddig példátlan, ciklus közepi eltávolítást igen. A mandátuma kitöltésére vonatkozó ígéret tehát alkalmas lehet a közte és az MSZP második embereként, továbbá az elmúlt évtized szocialista prominenseinek támogatottjaként a status quo továbbélését képviselõ Szili Katalin közötti közeledés elõmozdítására. Ebben (és csak ebben) a játszmában Medgyessy még egyszer tényezõként szerepelhet: a kezében lévõ utolsó adu kijátszásával, egy-egy minisztere jól irányzott és kellõen megindokolt leváltásával segíthet megtisztítani a terepet a házelnök elõtt.

H

Ám ez a forgatókönyv Medgyessyn kívül csak Orbán Viktornak kedvezne. Szili és tanácsadói (köztük a független elemzõi minõségében egy MSZP-n belüli Szili-Szekeres-Lendvai-Hiller-Kiss Péter nagykoalíció létrejöttét szorgalmazó Galló Béla) maguk sem gondolhatják komolyan, hogy Medgyessy ezzel a teljesítménnyel eredményesen állhatna ki Orbán ellen 2006-ban. Egy vele befejezett kormányzati ciklus viszont eleve bukásra ítélne bárkit, akit a szocialisták kormányfõnek jelölnének. Medgyessy újbóli indítása vagy akár 2006-ig történõ hatalmon maradása a Fidesz gyõzelmének biztosítéka volna. Nem véletlen, hogy a Fidesz és a Magyar Nemzet gyakorlatilag a kormányfõ mellé állt Gyurcsánnyal szemben.

A szocialistáknak most azt kel-lene kihasználniuk, hogy - a Fidesszel ellentétben - nem egy megkérdõjelezhetetlen tekintélyû vezér irányítja õket, aki, mivel felelõsségre vonása egy választási vereség után is lehetetlen, eleve megfosztja a megújulás minden esélyétõl a pártját. Az MSZP éppen a Fidesz - Orbán személyébõl következõ - rugalmatlanságát kihasználva képes lehet arra, hogy 2006-ban meglepje ellenfelét. Ennek alapfeltétele viszont, hogy Medgyessy mielõbb távozzon a kormányfõi székbõl, és vele együtt menjenek azok is, akik mandátuma kitöltésében segédkeznének neki.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.