Hogy mondják a nepotizmust románul?

szerző
Bódisz Attila
publikálva
2013. jan. 17., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A külhoni magyarok ügye kényes téma, különösen azzá válik olyan közösségekben, ahol hatalmi pozíciókba ültetett képviselőik hirtelen románra váltanak, ha a beosztottak előtt titkolnivalójuk van.

Miskolcon elkezdődött. A helyi szocialisták éppen azt olvasták az erdélyi származású polgármester, a fideszes Kriza Ákos fejére, hogy sorra nevezi ki stratégiai posztokra földijeit. „A partiumi származású Kriza Ákos polgármestersége óta egyre több partiumi, erdélyi származású ember kap vezető állást a polgármesteri hivatalban, a város cégeiben, intézményeiben. Kriza Ákos ne beszéljen mellé! Mondja meg: igaz-e, hogy Pálffy Kinga, a Miskolc Holding vezérigazgatója az ő rokona, és beszéli a román nyelvet? Igaz-e, hogy Perecsenyi Attila, a Miskolci Városgazda igazgatója az ő barátja, s korábban ugyanabban a nagyváradi Ady Endre Líceumban tanult, ahol ő is? Igaz-e, hogy Szélyes Domokos, az MIK Zrt. vezérigazgatója Székelyudvarhelyen született?” – tette fel a kérdéseket az MSZP miskolci szervezete.

Kimondatott: az áttelepült magyarokat nem minden esetben és nem mindenki várja tárt karokkal az anyaországban. Főleg, ha pozícióik elnyerése mögött valóban politikai okok állnak, mert így akarva-akaratlanul részesei lesznek a magyar közélet nemritkán nemtelen csörtéinek. A kialakult helyzet miatt lehet haragudni arra, aki kimondja, de arra is, aki alapot ad a külhoni magyarokkal szembeni ellenérzés erősödésére. Mert Miskolcon igenis régóta beszédtéma, hogy egyes önkormányzati irodákban olykor román nyelvre váltanak a vezetők, ha nem akarják a környezetükkel is tudatni mondanivalójukat. Hallani kis faluról, ahová Erdélyből származó református lelkész került, majd jött még néhány család ugyanonnan, végül a helybeliek azt vették észre, hogy már ők rendezik a gyülekezet ügyeit.

Ugyanaz csíkosban

Ugyanaz csíkosban

Kriza megosztó káderpolitikája rímel a kormányzat külpolitikájára, ami a romániai magyarság szervezeteit is egymás ellen fordítja, hogy két szék között mindannyian a pad alatt találják magukat. És hogy az itthoniak is szívják a fogukat: minden idők legnagyobb összegű támogatását adja határon túli magyar iskoláknak, amikor a hazai oktatási intézmények éhkoppon tengődnek.

De a java még hátravan. Jövőre parlamenti választás lesz, és „nemzetegyesítés” címén most először a külhoni magyarok is szavazhatnak. Tudjuk jól, hogy a szomszédos országokban élő magyarok többsége nem érdeklődik különösebben az anyaországi belpolitika iránt, és aki igen, az sem feltétlenül Fidesz-szimpatizáns. Ám tartja magát a vélekedés, hogy aki kérte a honosítását, valószínűleg a jobboldalra voksol majd. Vagyis, ha a következő szavazáskor véletlenül pár ezer vagy tízezer szavazattal nyer a Fidesz, akkor egy fél ország okolja majd ezért a külhoni magyarokat. Azok ellenszenvét is kiváltják, akik egyébként ma még szimpátiával viseltetnek irántuk. Vélhetően látja ezt a kormányzat is, de a hatalom megőrzése mindennél fontosabb. Mivel a kormányzat öncélúan idézte elő ezt a helyzetet, már csakis a külhoni magyarok éleslátásában és józan eszében bízhatunk.

szerző
Bódisz Attila
publikálva
2013. jan. 17., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  kambodzsa
  2013. január 25., péntek 09:14
  H a miskolci erdélyiek nepotizmusáról irnak, az ugye bátor újságiróra vall!
  Ha viszont pl a Opera zsidó származású alkalmazottainak nepotizmusáról irnának - az durva antiszemitizmus!
 2. 10
  Balázs D. Attila
  2013. január 22., kedd 00:06
  http://reflektorium.wordpress.com/2013/01/21/mesterhazy-es-a-kettos-beszed/ - csak hogy ne hogy azt higgyétek, nem született erdélyi válasz... Érik a tüntetés a Narancs szerkesztősége elé.
 3. 9
  jkisherceg
  2013. január 21., hétfő 09:17
  Nekem már csak egy kérdésem van. A cikk írója miben különbözik azoktól, akiket meg az érdekel, hogy ki zsidó a kormányban?
 4. 8
  dj_8t8
  2013. január 20., 08:12
  Vári György kritikáját ajánlom minden olvasónak és kommentelőnek: http://magyarnarancs.hu/publicisztika/kulhonizas-83288
 5. 7
  Hory László Sándor
  2013. január 19., szombat 09:45
  Én határon túli vagyok, te szerencsétlenség (butcher) !
 6. 6
  butcher
  2013. január 19., szombat 09:07
  jujj de érzékeny lett mindenki hirtelen, hogy határon túli magyarokról van szó. ugye a magyar hírlapot is telekommenteltétek a bayer-cikk után?
 7. 5
  Hory László Sándor
  2013. január 18., péntek 14:26
  Ennél már csak az lehetne a felháborítóbb, ha a szóban forgó egyének mind Miskolciak lennének. Akkor ugyanis 150000 az elmúlt 50 évben miskolcivá vált polgár vádaskodhatna, hogy igen, persze, a miskolci polgármester csak a miskolciakat ülteti az igazgatói székekbe. Egyikről mésikról akár kiderülhetne még az is, hogy egy iskolába jártak, netalán tán még az is hogy egy osztályba és még biztosan lennének rokonok is közöttük. Felháborító baromság.
 8. 4
  Hory László Sándor
  2013. január 18., péntek 13:59
  Persze, egyből nem lenne semmi gond, hogy ha a Miskolci polgármester győri lenne és egy szintén győri, bár tíz évvel később végzett egyén lenne a Városgazda igazgatója, vagy ha a MIK Zrt. igazgatója Szegedi lenne. Azt azért meg kell jegyezni, hogy Győr és Szeged között nincs akkora távolság mint Nagyvárad és Székelyudvarhely között. Mi a felsorolt helyszínek között a külömbség ? Szerintem semmi ! Hacsak nem az a vonal, amit a Trianon palotában annak idején meghúztak, meghúztak mások. De kérdem én, mi is meghúztuk azt a vonalat ? Mert az nem lehet külömbség, hogy valaki megszületik valahol, aztán a jobb megélhetés reményében elköltözik onnan. Mert ha ez bűn lenne, úgy Budapesten csak néhányezer ember élne. A többi az mind bevándorló, még akkor is ha Egerből, vagy Szolnokról vándoroltak be. Ellenük is cikkeznek majd ? Nagy az Isten állatkertje ... és még fér bele. Ide sorolnám a cikk íróját is, mert képtelen disztingválni az idiotizmus és a baromság között.
 9. 3
  Kollár Árpád
  2013. január 17., csütörtök 17:54
  Gratulálok a cikkírónak és a szerkesztőnek, hogy ezzel a fasza kis szöveggel, legfőképpen formás kis mondatával sikerült megcélozni a Barrikád vagy a Magyar Hírlap szárnyaló színvonalát: "A kialakult helyzet miatt lehet haragudni arra, aki kimondja, de arra is, aki alapot ad a külhoni magyarokkal szembeni ellenérzés erősödésére." További kellemes uszítást kívánok, de én kérek elnézést, haragszom. Haragszom most is, mint mindig, ha rasszista általánosítást olvasok. Sokat kell még dolgozni, tanulni, de semmi csüggedés, az irány jó, kitartással el lehet érni a Bayer Zsóti szinvonalát is.
 10. 2
  Földváry István
  2013. január 17., csütörtök 15:13
  Szép kis rasszista cikk.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk