Janisch Attila: A demokrácia blokkolóórája

  • Janisch Attila
  • 2016. február 28.

Publicisztika

Nyakó Istváné minden volt, csak nem határozott és felkészült ellenzéki politikushoz méltó viselkedés. Még egyszer a hét legsötétebb eseményéről, más szempontból.

Egy országban, ahol bármilyen módon meg lehet akadályozni a demokratikus jogok gyakorlását, ez nemcsak arra a politikai hatalomra nézve szégyen, amely ahelyett, hogy e jogok gyakorlásának lehetőségét biztosítaná és garantálná az ország polgárai számára, maffiózó eszközökkel operálva maga tiporja lábbal e jogokat, de szégyen azokra is, akik hagyják magukat ezekkel az eszközökkel sakkban tartani és a jogaik gyakorlásában megakadályozni.

Elfogadhatatlan, hogy a kiherélt és mesterségesen lealjasított magyar képviseleti demokráciában a politikai szerepre alkalmatlan ellenzék legyen az a politikai tényező, amelynek feladata és kötelessége lenne a demokrácia védelme a hatalom túlkapásaival, antidemokratikus törekvéseivel szemben.

Mindez nem menti a hatalmon levőket, akiknek egyre gátlástalanabb, egyre diktatórikusabb napi tevékenységéből egyértelműen kikövetkeztethető, hogy a hatalom megőrzésének érdekében semmilyen eszköztől nem fognak visszariadni.

Tehát az MSZP tragikomikus kudarca a népszavazási kezdeményezés újbóli  benyújtását illetően nemcsak önmagában nézve elemzendő esemény, hanem mert erőteljesen figyelmeztető hatású a hosszabb távú történéseket illetően is.

Az esetről készült videófelvételeket megnézve szembeszökő, hogy Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát nemcsak az előtte összetorlódott izomemberek akadályozták az egyszerűnek is gondolható feladat végrehajtásában, hanem legalább annyira volt önmaga is a kudarc oka. Az eseményen jelen lévő sajtósok előtt nyilvánvalóan nem történt volna ellene olyan fizikai atrocitás a vélhetően politikai megbízást teljesítő verőlegények részéről, amitől Nyakó úrnak félnie kellett volna. Ha azonban ez mégis megtörténik, az vitathatatlanul megalapozottá és elutasíthatatlanná tette volna Nyakó úr későbbi beadványát az eset kivizsgálását illetően.

Ám sem ez, sem az nem történt.

Annyi történt, hogy az egyik riporter kérésére Nyakó úr akadálytalanul átsétált a kopaszok sorfalán, és a beadóablak melletti blokkolóórához lépve megmutatta, hogy elsőként érkezettként hol lenne a helye valójában, de aztán – ahelyett, hogy ott is maradt volna a népszavazási kezdeményezés benyújtásának pillanatáig – szófogadóan visszament oda, ahol a helyét a szekrényemberek kijelölték. Ha pedig ezt Nyakó úr azért tette, mert tudatában volt annak, hogy valójában mégsem ő volt az első, hiszen ezek a kétes kinézetű figurák megelőzték, akkor az a kérdés merül fel, hogy Nyakó úr és a pártja miért nem gondolt arra, hogy letáborozzanak már egy vagy két nappal korábban a Nemzeti Választási Iroda bejárata előtt, hogy előzve, tolakodva senki a szándékukban ne akadályozhassa meg őket? Ha Nagy Navarro Balázsnak és társainak volt lelkierejük ahhoz, hogy az elveik képviseletében több száz napot is eltöltsenek az MTV székháza előtt, akkor egy magyar ellenzéki politikus 2016-ban miért nem szán rá kicsivel több időt, hogy a saját pártja által eltervezett, fontos politikai feladatot sikeresen teljesítse?

Jelen esetben ez minden volt, csak nem egy határozott, tudatos és felkészült ellenzéki politikushoz méltó viselkedés. Nyakó Istvánnak ugyanis ott és akkor nem csupán önmagát és nem csupán a saját pártját kellett volna képviselnie, hanem kötelessége lett volna minden olyan magyar állampolgár nevében is határozottan, tudatosan fellépnie és helytállnia, akik még hisznek abban a demokráciában, amelynek a védelmére és képviseletére országgyűlési politikusként ő felesküdött.

Amíg az ellenzéki pártok és politikusaik csak ugatják Orbánt, és nem látják benne a veszedelmes és nehezen legyőzhető ellenfelet, illetve nem értik meg, hogy miért nem tudnak fogást találni rajta, pontosabban ennek okát mindig valamilyen külső körülményben, külső tényezőben keresik és találják, addig a tevékenységük továbbra sem lesz más, mint az egyre parodisztikusabb kudarcok sorozata. Csakhogy az a baj, hogy a dilettantizmusukkal nem csupán önmagunkat járatják le, hanem minden baloldali és/vagy liberális és/vagy egy igazi, működőképes demokráciában élni akaró, az ország kormányzását a demokrácia keretein belülre kívánó magyar állampolgárt is. És minthogy ezek a nézetek nem pártfüggőek, ezért a dolog leglényege szempontjából mindegy, hogy a közvetve nevetségessé tett és lejáratott polgárok éppen melyik baloldali vagy liberális, vagy demokratikus párt szavazói, mert ha egyiké sem, az ő szempontjukból akkor is elfogadhatatlan az efféle politikai dilettantizmus, mert egyre inkább csak az lesz nyilvánvalóvá, hogy ebben a helyzetben, amikor nap mint nap hatékonyan és bátran kellene védelmezni a demokráciát és intézményeit (de nem az Orbán által meghirdetett illiberális államförmedvény torzszülött áldemokráciáját), nincs senki, nincs egyetlen olyan tényező sem a professzionális politikai mezőnyben, aki erre a feladatra alkalmas lenne.

(Nyakó István a Narancsnak adott nyilatkozatát vesd össze az alábbi videókkal.)

1. Az eset és körülményei:

2. Nyakó István akadálytalanul odasétál a blokkolóórához:

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.