Jászapáti elesett

publikálva
2000/13. (03. 30.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hétvégi polgármester-választások egy az egyben igazolják mind Orbán Viktort, mind Horn Gyulát. Ajvé! Lehet, hogy mégis ők tudják jobban?

A hétvégi polgármester-választások egy az egyben igazolják mind Orbán Viktort, mind Horn Gyulát. Ajvé! Lehet, hogy mégis ők tudják jobban?

Jó, mondjuk két kisváros ciklus közepi, és meglehetősen gyéren látogatott szavazásának eredményeiből még nem kell okvetlenül messzemenő következtetéseket levonni, de azért mégis. Ráadásul minden jel arra mutat, hogy a jövő hétvégi időközi képviselőválasztásokon ugyanez a koreográfia ismétlődik majd meg; és a tanulságoknak éppenséggel az aktuális közvéleménykutatási adatok sem mondanak ellent.

Esztergomban a jobboldali pártok simán nyertek, mivel közös jelöltet állítottak. Jászapátiban, ahol az MDF és az MDNP kiszállt a csapatból, a szocialista versenyző futott be. Épp hogy: pedig Jászapáti mindeddig megbízható szocialista körzetnek számított (e község ajándékozta a nemzetnek és emelte trónra ´98-ban Szekeres Imrét, hogy mást ne említsünk). Mármost ha a Fidesz vezetői azt állítanák (mint ahogy nem állítják: a fehérvári választás előtt a nyomásgyakorlás kevésbé nyilvános eszközeihez folyamodtak, ezeket talán leplezetlen zsarolásnak nevezhetnénk a legpontosabban), hogy az MDF miatt esett el Jászapáti, akkor igazuk lenne; és igaza lehet Horn Gyulának is akkor, amikor azt állítja, hogy az MSZP csak abban az esetben számíthat sikerre 2002-ben, ha valamilyen módon bekasszírozza a munkáspárti szavazatokat is. Hiszen ha megmarad, vagy helyreáll a jobboldali egység, minden nyomorult tizedszázalék számíthat majd.

Már ha megmarad, persze. Afelől kevés kétségünk lehet, hogy az MDF és az MDNP két amazonja, Dávid Ibolya és Pusztai Erzsébet előbb-utóbb visszatérnek majd a nyájhoz - anélkül ugyanis nem sokra mennének 2002-ben. Sem az MDF, sem az MDNP mögött nincs szavazói bázis, és még csak nem is látszik, hogy honnan lesz majd két év múlva. Ha az MSZP stratégái (akik közül most hirtelen egynek sem ugrik be a neve) valóban meg akarják osztani a kormánykoalíciót, akkor a kisgazdáknál kell próbálkozniuk. Például úgy, hogy Torgyán József köztársasági elnökjelölt választásakor néhány szocialista - mondjuk a Horn Gyula Baráti Kör tagjai - véletlenül az igen gombot nyomja majd meg. Jaj, hát nem elnéztem! Hisz Horn vagy másfél éve feszt a gazdikkal barátkozna.

De hát nem megmondtuk az elején, hogy már az elején megmondta?

publikálva
2000/13. (03. 30.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Narancs

Blog

még több cikk