Kik azok a, és mit akarnak?

  • 2000. november 16.

Publicisztika

Az, hogy a hétvégi tisztújító kongresszusára készülődő MSZP érdekességét (amint arról lapunk beltestében bőven szólunk) momentán és szinte kizárólag az úgynevezett személyi kérdések adják, sajnálatos módon nem csak az MSZP problémája. Még akkor is, ha a meglepetés kizárt, és elképzelhetetlen, hogy Kovács Lászlót ne válasszák újra elnökké - a miniszterelnök-jelölt jelölése ugyanis még korántsem lefutott játszma, a kenkődés tehát a kongresszus után is el fog még tartani.

Az, hogy a hétvégi tisztújító kongresszusára készülődő MSZP érdekességét (amint arról lapunk beltestében bőven szólunk) momentán és szinte kizárólag az úgynevezett személyi kérdések adják, sajnálatos módon nem csak az MSZP problémája. Még akkor is, ha a meglepetés kizárt, és elképzelhetetlen, hogy Kovács Lászlót ne válasszák újra elnökké - a miniszterelnök-jelölt jelölése ugyanis még korántsem lefutott játszma, a kenkődés tehát a kongresszus után is el fog még tartani.

Magyarország legnagyobb pártjáról van ugyanis szó, amelynek feddhetetlensége és szellemi állapota, a képessége arra, hogy a konzervatív oldallal szemben alternatívát nyújtson az ország polgárainak - ha tetszik, ha nem - a magyarországi demokrácia egyik kulcskérdése. Az ország ama politikai erejéről, amelyhez képest minden más párt meghatározza saját helyét és aktuális stratégiáját, akár bevallják, akár nem. Mint ahogyan célszerű a magyar választókat is szocialista és nem szocialista választókra osztani; vannak persze liberális és konzervatív törzsszavazók is, de csak velük aligha lehetne választásokat nyerni. A győzelemhez a nem szocialista szavazók minél teljesebb meghódítására lesz szükség, ami megint csak olyan kampányt feltételez, amely az MSZP-hez viszonyít mindent. Korrupt, gyanús ügyletekkel terhelt utódpárt, érvelt negatíve maga mellett az SZDSZ 1994-ben és a Fidesz 1998-ban; az előbbinek (négyévnyi MDF-kormányzás után) ez nem jött be, utóbbinak viszont (négyévnyi MSZP-kormányzás után) bejött.

Szomorú, hogy ehhez képest meglepően kevés dolgot tudunk arról, hogy mit állítanak a szocialisták - például - az egészségügy reformjáról, a haderőreformról, az agrárreformról; hogy milyen stratégiával fordulnak majd rá a választásokra; hogy mit tennének másképpen, mint a Fidesz- vagy, urambocsá´, a Horn-kabinet. A Horn-korszak önkritikus elemzése, amit a párt az elbukott választások után megígért, valahogy elsikkadt (vélhetően a volt kormányfőtől való páni félelem okán), és a mostani személyi konfliktusok sem mutatnak meghatározható ideológiai vagy politikai kontúrokat. A szocialisták két éve nem állítanak semmit, és arra várnak, hogy a Fidesz elveszítse nekik 2002-t. (A Fidesz-kormány intézkedéseinek post festa sikálása programnak meglehetősen halovány.)

Az mindenesetre valószínűnek tűnik, hogy az MSZP - még ha a Fidesz megteszi is neki ezt a szívességet (amire a mostani közvélemény-kutatások szerint jó esélye van) - nem tud majd egyedül kormányt alakítani. És e ponton lehet jelentősége annak, hogy a káderkörhinta kiket repít a magasba most és tavasszal, amikor a párt miniszterelnök-jelöltje kihirdeti csapatát. Az MSZP-ben még mindig túl sok olyan politikus van túl közel a hatalomhoz, akik az előző ciklusban abba a gyanúba keveredtek, hogy politikai befolyásukat gazdasági előnyszerzésre használták fel, és akik kiszolgáltatottá tehetik a szocialista pártot. Nehezen bírnánk elhinni például azt, hogy Kövér László a titoktárca, Simicska Lajos pedig az adóhivatal élén tétlenül múlatta volna hivatali idejét. Az Orbánék által eltávolított apehesek gyűjtötte papírok (Fidesz közeli cégek stb.), vagy csalódott kisgazda vállalkozók által összeállított dossziék az aduk a bal kézben, az eddig fura módon semmiféle következménnyel nem járó 1993-1998 közötti társadalombiztosítási és privatizációs smúzolások az aduk a jobb kézben.

Amiből aztán minden kisülhet. Ügyészségi vizsgálatok a kampány alatt, például.

Vagy nagykoalíció - utána.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.