Kormány vagy börtön

  • 2001. május 3.

Publicisztika

Torgyán az általa főszerkesztett Kis Újság című lapban a Fideszt a kisgazdapárt lefejezésének szándékával vádolta meg. Rögtön utána ultimátumot adott a kormányfőnek: a koalíciós szerződés alapján az FKGP-nek járó tárcák élére az FKGP akarja kinevezni a minisztereket: Boros Imrének mennie kell. Orbán Viktor erre azt mondta: mindent meg lehet beszélni, ajtaja mindenkor nyitva áll. A kormányfő vagy azért mondta ezt, mert a tavaly óta érvényben lévő stratégia értelmében neki a pártpolitikán felül álló, mindenkivel megegyezésre törekvő miniszterelnököt kell játszania, vagy azért, mert egyelőre nem tudja, hogy mit tud Torgyán.

Torgyán az általa főszerkesztett Kis Újság című lapban a Fideszt a kisgazdapárt lefejezésének szándékával vádolta meg. Rögtön utána ultimátumot adott a kormányfőnek: a koalíciós szerződés alapján az FKGP-nek járó tárcák élére az FKGP akarja kinevezni a minisztereket: Boros Imrének mennie kell. Orbán Viktor erre azt mondta: mindent meg lehet beszélni, ajtaja mindenkor nyitva áll. A kormányfő vagy azért mondta ezt, mert a tavaly óta érvényben lévő stratégia értelmében neki a pártpolitikán felül álló, mindenkivel megegyezésre törekvő miniszterelnököt kell játszania, vagy azért, mert egyelőre nem tudja, hogy mit tud Torgyán.

Tavaly e hasábokon megírtuk, hogy mi a politikai tétje a kétéves költségvetésnek, amelynek megszavazását Torgyán lényegében kierőszakolta a frakciójában (jóllehet a kisgazdák közül többen is kételyeiknek adtak hangot). A legfőbb politikai szempont az volt, hogy a Fideszt ne kösse semmi a továbbiakban az kisgazdákhoz; hiszen Orbánéknak a frakció voksai kellettek csak; az pedig többé-kevésbé világos volt, hogy annyi darab kisgazdát nem tudnak átcsábítani (37), amennyi a kormánytöbbség biztosításához minimálisan szükséges lenne.

Ám amíg a kisgazdákra szükség volt, Torgyán tabu volt a Fidesz és környezete számára; hiába ágált Illés Zoltán alelnök Pepó Pál ellen, Torgyán miatt sokáig semmit sem tehetett ellene; és amikor az új környezetvédelmi miniszter csapata tényfeltárásba kezdett a tárcánál, a rendteremtőknek hamarosan menniük kellett, mert Torgyán úgy akarta, és Orbán - miközben persze bátorította is az oknyomozást - nem ellenkezett. Figyelmeztetésnek akkor még ennyi is elég volt. Meg a Székely-ügy, amiről az idő múlásával és a nyomozás előrehaladtával mind kevesebbet tud az állampolgár.

A Fidesz üzenete azonban minden érintett kisgazda számára nyilvánvaló volt: tudunk rólatok. És tudjuk, hogy tudjátok, hogy mi tudjuk. És ha jó kiscserkészek lesztek, rajtunk kívül még nagyon sokáig senki nem tud majd semmit. E feltételezésünket - egyes Fidesz-vezetők jóval a nyilvánosságra kerülésük előtt értesültek már jó néhány kisgazda-vircsaftról, például a Deésy-féle kazettáról - későbbi sajtónyilatkozatok is megerősítik. (Az elképesztő és megmagyarázhatatlan egyébként ebben az, hogy e gengsztertempót a magyar közvélemény gondolkodás és bármiféle felháborodás nélkül úgy kajálta meg, mint a politika szokásos napi ügymenetét, és még korábban józan ítélőképességűnek mondható vezércikkírók is szinte csettintettek ennyi fideszes ravaszság láttán.)

Az elmúlt lassan egy évben végképp egymás zsarolására és kompromittálására redukálódott Orbán-Torgyán-"együttműködés" azonban e hét végével akár fordulatot is vehet. Azt ugyanis a Torgyán-tábor ceglédi és a Nemtorgyán-tábor budapesti nagygyűlése előtt is kész ténynek vehetjük, hogy a kisgazdapárt kettészakadt. Nyilván mind a két fél azt fogja magáról állítani, hogy ő az igazi FKGP, de ez senkit nem fog érdekelni: hiszen az FKGP mint választási párt megszűnt létezni. A kérdés az, hogy egy esetleges szakításkor hány frakciótagot tud magával vinni Torgyán.

Torgyán vabankra játszik. Pedig neki is tudnia kell, hogy immár a saját bőre a tét: és nem csak politikai értelemben. Fia és legközelebbi bizalmasa, Szabadi Béla ellen rendőrségi nyomozás folyik. A kisgazda pártelnöknek csak akkor van esélye a Fidesz-vezérkarral szemben, ha íróasztala mélyén lapul valami az autópálya-építésekről, a Postabank feltőkésítéséről vagy a Magyar Fejlesztési Bankról. Ha a gyűjtögető életmódot még idejekorán - legkésőbb 1998 végén - elkezdte. Ha nincs semmi a kezében, és mégis menni akar, mehet isten hírével, ha kevesen tartanak vele. Ha sokan követik, akkor is mehet persze.

Idézéssel a zsebében a Gyorskocsi utcába.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.