Bod Tamás

Leállítási miniszter az erdőben

Hogy van mindig Lázár János?

Publicisztika

Vajon bevitte-e az erdőbe a miniszterelnök Lázár Jánost, azt a fideszes politikust, aki nem csak nagy stratégaként gondolt magára, de az Orbán Viktor utáni világ lehetséges fideszes kormányfőjének is el tudta magát képzelni? Lehet persze, hogy Lázár belátta: mivel Orbán Viktornak esze ágában sincs visszavonulni, ha a NER-ben előrébb akar jutni, azt kormánytagként képes a legbiztosabban elérni. Ehhez pedig el kell végezni a rá kiosztott piszkos munkát.

Az ambiciózus politikus a költségvetési és uniós fejlesztési források hiányában az építési és közlekedési tárca élén voltaképpen mást sem tesz mostanában, mint leállít szinte minden projektet. Egy a kormánypárthoz közel álló és annak politikusait jól ismerő gazdasági szakember erről a minap azt mondta nekem: „Nehéz úgy párthátteret építeni és erősítgetni, és még kacifántosabb Orbán Viktor helyébe képzelni magadat úgy, hogy közben az egyéni körzetekből bejutott fideszes országgyűlési képviselők és a kormánypárti polgármesterek számára te vagy a legutáltabb miniszter.” Ők ugyanis tavaly nyáron azt látták, hogy Lázár százával függeszt fel, most pedig azt, hogy véglegesen elkaszál összességében több ezer milliárd összértékű beruházásokat és fejlesztéseket. Minden ilyen semmisnek nyilvánított projekt „egy-egy tűszúrás a kormánypárti politikusok valagába. Hallani is sok mindenkitől, hogy ez mennyire fáj”.

A 2022-es, még a Holdról is jól látszó fideszes választási győzelem éjszakáján Orbán már tudta, hogy a 2026-ig tartó parlamenti ciklus nehéz és kevés sikerrel kikövezett út lesz. Ezért aztán az őt belülről bíráló és/vagy rá bármilyen veszélyt jelentő politikusokat – Lázár Jánost és Navracsics Tibort – újra bevonta a kormányzásba (és Orbánnak, ugye, a pártban nem lehet ellentmondani), ám mindkettőjüknek hálátlan feladatokat adott – az építésügy és közlekedési tárca vezetését, illetve a területfejlesztést és az uniós pénzcsapok újranyitását.

Az már tavaly tavasszal is jól látszott: fejlesztésre és építkezésre az uniós források felfüggesztése és a magyar gazdaság visszaesése miatt a korábbinál jóval kevesebb pénz jut – mindenre. Ahogyan az is nyilvánvaló volt, hogy a rezsim oligarchikus, korrupt világa nehezen lesz összeilleszthető az EU elvárta jogállamisági kritériumokkal. Kevés pénzből nagyot álmodni: ez volna Lázár feladványa. Elhitetni és elfogadtatni az ellopott és a politikai holdudvarhoz irányított pénzek miatt egyre kritikusabb EU-val, hogy Orbánék megváltoztatják a rendszer lényegét – ez a lehetetlen küldetés pedig Navracsics penzuma.

„Orbán fülébe duruzsolták”

A Lázár János pályáját régóta figyelő beavatott szerint a mai Lázár „már másik ember”. Állítja, az egykori kancelláriaminiszterben – aki hivatalából távozva 2018 és 2022 között Hódmezővásárhelyre vonult vissza – nincs meg az a tűz és küldetéstudat, mint annak előtte: hogy ti. Orbán után, akár rövid időn belül ő legyen egy némileg megszelídített és európaibb Fidesz első embere, egyúttal a kormányfő. Szerinte Lázár kénytelen volt belátni, hogy a realitás merőben más: Orbánnal hosszabb távon kell számolni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk