Bernard Guetta: Miért húz Putyinhoz a harmadik világ?

Publicisztika

Az egykori harmadik világ, a déli országok azért vonakodnak elítélni a Kreml agresszióját, mert attól tartanak, hogy egy totális orosz vereség amerikai hegemóniához vezetne az egész világ felett.

Minden okuk meglenne arra, hogy támogassák Ukrajnát. A latin-amerikai országok bizonyára nem felejtették el, hogy nekik is van egy hatalmas szomszédjuk, aki régóta úgy tekint rájuk, mint a „hátsó udvarára”, és nem teljesen hagyott fel azzal a vágyával, hogy a fennhatósága alá vonja őket. Az afrikai országok pedig nyilván tisztában vannak azzal: Putyin kísérlete, hogy Oroszországhoz csatolja Ukrajnát, ugyanolyan anakronisztikus és őrült, mintha Franciaország a fejébe venné, hogy visszafoglalja Algériát, vagy Nagy-Britannia Nigériát.

Ukrajnát egy legyőzött birodalom szeretné visszahelyezni a gyámsága alá. Azok az országok, amelyeket korábban a „harmadik világhoz”, most pedig a „globális Délhez” sorolnak, mégis nagyon messze állnak attól, hogy egyöntetűen elítéljék az agressziót. Nem is helyeslik, de kevesen vannak közülük, akik csatlakoztak a Moszkva elleni gazdasági szankciókhoz.

India jókora hasznot húz az orosz olajvásárlásból. Kína ragaszkodik az oroszbarát semlegességhez. A brazil elnök odáig ment, hogy a múlt héten a G7-ek tanácskozásának margóján elutasított minden kapcsolatfelvételt Volodimir Zelenszkijjel. Ezek az országok nemcsak nem szólítanak fel az orosz agresszióval szembeni ellenállásra, hanem tűzszünetet sürgetnek. Tűzszünetet, amely gyakorlatilag szentesítené a Kreml területelcsatolásait.

A kínai rezsim esetében értjük ezt a hozzáállást. Noha a háború a nemzetközi kereskedelem megzavarásával végső soron gyengítheti Hszi Csin-pinget, de ideológiailag a kínai és az orosz vezetés rendkívül szolidárisak egymással. Közös ügyük a demokrácia elleni fellépés. De a Dél többi országának vezetője, köztük Ázsia sok állama miért nem áll Ukrajna mellé? Az óvatosságuk miért vezeti őket sokkal közelebb Vlagyimir Putyinhoz, mint a Nyugathoz?

A válasz:

ezeknek az országoknak közös vonásuk, hogy nem szeretnének hozzájárulni Vlagyimir Putyin vereségéhez, mert attól tartanak, az olyan mértékű lenne, hogy az Egyesült Államok visszanyerné a múlt század legvégén megszerzett „hiperhatalmi” státuszát.

Ez különösen igaz Kínára, amely éppen erőpárbajt vív Washingtonnal; de igaz az egész globális Délre is, mindazokra az országokra, amelyek arra törekszenek, hogy nagyobb súlyra tegyenek szert a nemzetközi színtéren, ahogyan például Szaúd-Arábia, a Dél-afrikai Köztársaság, Brazília vagy Katar teszi.

Ezek az országok, még a leggazdagabbak is, úgy gondolják, hogy lenne vesztenivalójuk Oroszország totális vereségén, mert nem maradna semmilyen eszközük az amerikai hatalommal való szembenézéshez. Még az egykori szakszervezeti vezető, Lula da Silva brazil elnök is Vlagyimir Putyin bőrét akarja menteni, hogy országa és a globális Dél összes országa megtalálhassa a helyét a multipolárissá vált világ nagy riválisai között.

Ha valaki nem látja ezt a dinamikát, vagy nem akar róla tudomást venni, az csak Putyin és Hszi Csin-ping érdekeit szolgálja. De hogyan lehetne a Délt eltávolítani Moszkvától és Pekingtől? A déli országok óriási politikai megosztottsága és eltérő érdekei miatt nem könnyű a feladat, de nem lehetetlen. Három dolgot feltétlenül meg kell tenni.

Az első az, hogy világosan a tudtukra kell adni, akármilyen történelmi bűnöket is követett el a Nyugat, legyen szó akár a gyarmatosításról vagy az iraki háborúról, mégiscsak akkor állnak a történelem jó oldalára, ha szembeszállnak Putyinnal, aki a birodalma visszaállításával egyúttal a gyarmatosítás feltámasztásáról is álmodik. A második, hogy az agresszióval szembeni nyugati front demokráciákat egyesít egy olyan diktatúrával szemben, amely nem szabadságot exportál Afrikába, hanem gazdasági rablást, és a legszörnyűbb latin-amerikai rezsimeket támogatja. A harmadik pedig, amit ezeknek az országoknak el kell mondani, hogy

az orosz agresszió legyőzése nem egy amerikai hiperhatalom diadalát fogja jelenteni.

Mindenekelőtt az autonóm és demokratikus Európa politikai megerősítése lesz, amely nélkül nem a multipoláris világ jönne el, hanem menetelés kezdődne egy világégés felé.

(Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő, a centrista-liberális Renew Europe frakció tagja 2019 óta. Franciaországban újságíróként ismert: a nyolcvanas években a Le Monde kelet-európai tudósítója, majd közel harminc évig a France Inter közszolgálati rádió külpolitikai kommentátora volt.) 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.