Mátyás, hol vagy?

  • 2001. június 7.

Publicisztika

Az utóbbi napokban, hetekben két készülő játékfilm híre verte fel a csalitost. A Hídember és a Bánk bán című produkciókra fordított több milliárd adóforintok jócskán felborzolták a közkedélyt. Megszólalt boldog, boldogtalan, pro és kontra.

Az utóbbi napokban, hetekben két készülő játékfilm híre verte fel a csalitost. A Hídember és a Bánk bán című produkciókra fordított több milliárd adóforintok jócskán felborzolták a közkedélyt. Megszólalt boldog, boldogtalan, pro és kontra.

Több illetékes, értsd kormányoldali fölszólamlás világossá tette, igenis szüksége van a magyar népnek olyan nagyszabású, rekordköltségvetésű filmalkotásokra, melyek híven ábrázolják történelmünk jeles eseményeit, s hűen idézik fel történelmünk nagy alakjainak szellemét, ráadásul úgy, hogy azokból a mai kor nézője is leszűrhesse a mindennapi életben való jobb boldogulásához eminensen szükséges tapasztalásokat. Azt is megtudtuk, hogy nem állunk meg félúton, Széchenyi és Bánk után Mátyás következik, majd Bethlen, Teleki és még sokan mások. E figurák egyébként arra is utalnak, hogy országunk Fődramaturgja elsősorban budapesti VII. és VIII. kerületi tér- és utcaneveket álmodna celluloidra; megvalósításért kiált a Rákóczi tér, és igazán szórakoztató, több szerelmi szálat felvonultató alkotással kecsegtet a Kisfuvaros, valamint annak folytatása, a Nagyfuvaros című szuperprodukció.

Ráadásul beszarnunk sem kell, mert a továbbiakban a demokratikus osztogatás elve sem sérül, hiszen szemben az eddigiekkel, ahol puszira nyomták a tudományos nagyságrendű HUF-okat, Mátyás király kezét majd pályázat útján lehet elnyerni.

De, ilyen ez az ország, máris híre ment, hogy a Mátyás-mozit Bayer Zsolt fogja rendezni. Egyfelől ez nyilvánvaló rémhírterjesztés, aljas rágalom, pfuj.

Másfelől, ettől még lehet pályázat, hisz láttunk már karón hollót.

De nézzük mindennek a jó oldalát. Nagyon helyes, hogy ő rendezi pályázat útján. (Ügyes fiú, írt ide is. Legyen ebből hagyomány, Toldi Miklóst rendezze Para-Kovács Imre.) Szurkolunk Bayer Zsolt pályázatáért, nyerjen a jobb, de nemes versenyben!

Ezért alább röviden vázolnánk saját Mátyás-pályázatunkat, melyről bízvást állíthatjuk, bőségesen tartalmaz a mai mindennapokra is érvényes, nagyon is valóságos elemeket.

Mátyás király bosszúja, színes magyar végjáték.

Szinopszis: Mátyás király Gömörbe´ beleszart a Gödörbe. Aki háromra megszólal, az eszi meg a Gödör szart!

Meghalt Mátyás! Éljen a Fidesz, elvtársak!

Figyelmébe ajánljuk