Most jöttek a fajvédőről

  • 2004. február 5.

Publicisztika

A múlt héten, Nagykőrösön tartott önálló estjén Lovas azt találta mondani, hogy "nagyon szívesen kilyukasztaná az ő bőrüket", csak hát a fegyverek nem az ő (ti. a Lovasok) kezében vannak, és forradalmat sem lehet csinálni a csekély érdeklődés miatt. (Nem önálló volt egyébként, a bolond a hóna alá csapta a Jobbik egyik vezetőjét is, azt a fiatalembert, akit - annak balszerencséjére - pót-Orbánnak, csere-Orbánnak, sőt az igazi Orbánnak szemelt ki.) A korai Seselj vajda stand-up comedy-jeit idéző jelenet (bár tény, hogy Lovas revolverrel nem hadonászott) kontextusát az elkövetők vitatják (ők csak csillapítottak), annyi mindenesetre tény, hogy Lovast ezek után lapátra tették a Vasárnapi újságnál.

n A múlt héten, Nagykőrösön tartott önálló estjén Lovas azt találta mondani, hogy "nagyon szívesen kilyukasztaná az ő bőrüket", csak hát a fegyverek nem az ő (ti. a Lovasok) kezében vannak, és forradalmat sem lehet csinálni a csekély érdeklődés miatt. (Nem önálló volt egyébként, a bolond a hóna alá csapta a Jobbik egyik vezetőjét is, azt a fiatalembert, akit - annak balszerencséjére - pót-Orbánnak, csere-Orbánnak, sőt az igazi Orbánnak szemelt ki.) A korai Seselj vajda stand-up comedy-jeit idéző jelenet (bár tény, hogy Lovas revolverrel nem hadonászott) kontextusát az elkövetők vitatják (ők csak csillapítottak), annyi mindenesetre tény, hogy Lovast ezek után lapátra tették a Vasárnapi újságnál. Eközben a szívesen lyukasztó sziámi ikre, Bayer valahol a Székelyföldön egy kicsit eljátszik a gondolattal: mi van, ha mégis én vagyok a nemzet Megváltója? De tényleg? Két folytatásban közölt önevangéliumának címe: Kössünk új Szövetséget, ilyet legutoljára a Jóisten ajánlott a híveknek Jézus Krisztus ügyében. A nemzet megmentésére javallt programjának ismertetése előtt ("Hatodszor: javaslom, hogy minden lehetséges módon támogassuk Kű Lajos nagyszerű ötletét egy Kárpát-medencei, összmagyar ifjúsági labdarúgótorna létrehozására.") Bayer, mivel író, íróember, még ír egy kicsit: egy bizonyos Csend úrfi (ez ő lenne) járkál fel-alá a behavazott Székelyföldön, és először a "Küküllő csörgedezésével" esik szerelembe, de az felbomlik, és akkor Csend úrfi tovább mászkál, és találkozik Hit asszonnyal ("gyönyörű, szép, érett nő") Székelyudvarhely főterén, és minden rendbe jön, mert szövetséget kötnek, és a járkálás közben Csend-Bayer botja: "jóféle", a "fehércseléd": "anyáskodó, bűbájos, megtartó", a "remény virága": "konok", a falvédő pedig szépen hímzett, no és ezután jön a Nemzeti Reneszánsz Alapítvány programja, benne az egyszeres válogatottal: képzelhetik.

Mindennek különösebb jelentősége nem lenne, ha nem vélelmezhetnénk jó okkal, hogy a golyóst kirúgó intézmény Kondor Viktor Katalin rádióelnök jóváhagyásával cselekedett (ami már csak azért sem szép Kondortól, mert Lovas annak idején olyan szépen kiállt mellette ügynökügyben). Bayer már a Tilos-ellenes tüntetésen sem jelent meg, leszólhattak neki, hogy ha akar még író lenni Fidesz-rendezvényen, jobb, ha időben kiszáll. Orbán eközben találkozik Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszterrel, és messzemenőkig biztosítja arról, hogy nem antiszemita, valamint - hosszú, hosszú hónapok óta először - leteszi az euró- és a dollárcentet: az Európai Unió, a NATO és mindenféle transzatlanti izé mellett.

A jobboldal jobbszélének e krikszkrakszai a számok nyelvén a következőket jelentik.

A 2002-es első, listás fordulóban az MSZP 2,24 millió, az SZDSZ 310 ezer szavazatot kapott. A Fidesz valamivel több mint kétmilliót, a MIÉP úgy 250 ezret. Ezen kívül még tudunk több mint félmillió szavazóról, akik a tavalyi népszavazáson a csatlakozás ellen voksoltak. Orbánék - a közvélemény-kutatások által kimutatott minden kedvező tendencia dacára - nehéz helyzetben vannak, hiszen nagyszámú EU-ellenes szavazót kellene mozgósítaniuk, miközben középen voksokat kell rabolniuk. Most épp oda igyekeznek, és abban bíznak, hogy a jobbszél így is, úgy is őket választja. Újra megszeretni őket ráérnek június 13-a után is.

Figyelmébe ajánljuk