Nem a gyerekkel van a baj - Az iskolai erőszakról

  • Földes Petra-Lannert Judit
  • 2009. október 15.

Publicisztika

Tavaly tavasszal jócskán felborzolta a kedélyeket az órán tehetetlenkedő tanárról és az őt provokáló diákról szóló videó. A felvétel nyomán a közoktatás (legalábbis az iskolai agresszió) problémája hónapokon át forgott a közbeszédben, sőt azonnali megszólalásra késztette a közoktatás-irányítást is. Ám a társadalmi és médiafelzúdulás hatására életre hívott Az Iskola Biztonságáért Bizottság állásfoglalása annyira általánosra sikerült, hogy a megvalósítása nem számon kérhető. A testület csak elismételte az oktatási kormányzat kedvenc alapvetéseit - komprehenzív iskola, személyközpontú megközelítés, kulcskompetenciák fejlesztése -, és olyan általános irányelveket fogalmazott meg, mint a pedagógia tartalmi és módszertani megújítása, a sport- és művészeti nevelés fontossága.

Tavaly tavasszal jócskán felborzolta a kedélyeket az órán tehetetlenkedő tanárról és az őt provokáló diákról szóló videó. A felvétel nyomán a közoktatás (legalábbis az iskolai agresszió) problémája hónapokon át forgott a közbeszédben, sőt azonnali megszólalásra késztette a közoktatás-irányítást is. Ám a társadalmi és médiafelzúdulás hatására életre hívott Az Iskola Biztonságáért Bizottság állásfoglalása annyira általánosra sikerült, hogy a megvalósítása nem számon kérhető. A testület csak elismételte az oktatási kormányzat kedvenc alapvetéseit - komprehenzív iskola, személyközpontú megközelítés, kulcskompetenciák fejlesztése -, és olyan általános irányelveket fogalmazott meg, mint a pedagógia tartalmi és módszertani megújítása, a sport- és művészeti nevelés fontossága.

Eközben vannak olyan hangok, amelyek szerint sokkal inkább iskolarendőrre lenne szükség. Ám azt nyilván nem gondolhatjuk, hogy ha rendőrt állítunk minden iskolához, azzal megoldjuk a problémát; mint ahogy azt sem, hogy pusztán a művészeti nevelés áldásos hatására az érintett fiatalok varázsütésre felhagynak egymás zaklatásával és a káromkodással. Az érdemi válaszhoz higgadt fejre, tényekre és szakértelemre van szükség. Adatok nagy örömünkre már vannak, bár értelmezésük nem könnyű, hiszen a kép korántsem egyértelmű.

*

Úgy tűnik ugyanis, hogy az iskolai agresszió mértékéről jelentősen eltérnek az objektív és a szubjektív megítélést tükröző információk. Míg a szubjektív kérdésekre adott válaszok lesújtóak, az agresszió konkrét gyakoriságára vonatkozó adatok szerint Magyarország kifejezetten kedvező helyzetben van. Az OECD nemzetközi tanárkutatása (TALIS) eredményei szerint a magyar tanárokat sokkal jobban zavarja a diákok csúnya beszéde, mint a többi ország tanárait (70 százalék 40-nel szemben). A vandalizmust és a verekedést is kétszer annyian tartják problémának nálunk, mint a kutatásban részt vevő országokban. Érdekes, hogy az adatok szerint sokkal inkább a mexikói helyzettel találunk rokonságot, mint szomszédainkkal, amelyek közül Szlovákia vagy Szlovénia a vizsgálat alapján különösen békés helynek tűnik.

De létezik-e, hogy a magyar gyerekek ennyivel rosszabbak a többieknél? Ha a nemzetközi kutatás eredményeiből azt is figyelembe vesszük, hogy a nem frontális módszerekkel oktató tanárok (és nálunk ők vannak kisebbségben) jobbnak ítélik meg a klímát, ha azt is látjuk, hogy a magyar pedagógusok a továbbképzéseken még mindig jóval inkább a fegyelmezési, mint a módszertani ismeretek iránt érdeklődnek, ráadásul a dél-amerikai iskolák valóban nagyon zsúfoltak, míg Magyarországon kifejezetten kevés tanulóval kell átlagban megbirkóznia egy tanárnak, akkor azt mondhatjuk, hogy nem a magyar gyerekekkel van a baj. Sokkal inkább azzal, hogy a magyar pedagógusok eszköztelenek ebben a küzdelemben.

Az eszköztelen pedagógus pedig - önhibáján kívül - "rossz", eredménytelen pedagógus. Eredménytelen a diákokkal való kontaktusban, a motiválásban, és ebből következőleg a tanítás folyamatában is. És önhibáján kívül, mert nem lazsál. Teszi a dolgát, miközben a mai iskola valóságára senki nem készítette fel: a modernebb módszerekkel tanult fiatalok aránya nemzetközi összehasonlításban kirívóan alacsony a pályán. A munkájáról visszajelzés nem érkezik, mivel az igazgatót és helyetteseit jobbára leköti az intézmény vezetése, így a pedagógiai folyamat valódi irányítás, a tanárok pedig vezető nélkül maradnak. De a szakfelügyeleti rendszer felszámolásával a külső visszajelzés lehetősége is megszűnt (ahelyett, hogy átalakult volna).

Fontos leszögezni azonban azt is, hogy az iskolai erőszak brutális formája egyáltalán nem országos jelenség, a magyar iskolák nemzetközi összehasonlításban is nyugodt helynek számítanak. (A WHO 2005-2006-os adatfelvételében megkérdezett gyermekek szerint egész Európában nálunk volt a legkisebb a zaklatások előfordulásának aránya a 15 évesek között.) Ezért fontos, hogy ne általánosítsunk a zsigerekre ható, durva, ám egyedi felvételekből - de ne rejtsük véka alá azt sem, hogy az iskolák jól körülírható részében valóban jelen vannak és komoly gondot okoznak a súlyos erőszakos jelenségek.

A kölöknet.hu, a szülőknek szóló portál 2009 tavaszán egy iskola- és településtípusra reprezentatív mintán országos online lekérdezést végzett általános- és középiskolák intézményvezetői között. A 480 intézményvezető válaszain alapuló elemzés rímel a TALIS nemzetközi tanárvizsgálat eredményeire: a magyar pedagógusokat, intézményvezetőket leginkább - majdnem kétharmadukat - a diákok kommunikációja zavarja, és a tanárok több mint felének okoznak gondot a diákok közötti konfliktusok. De az elemzés rámutat arra is, hogy az iskolai agreszszió egyáltalán nem általános jelenség. Súlyos megnyilvánulásai leggyakrabban a szakiskolákban és a kelet-magyarországi általános iskolákban jelennek meg. Az érettségit adó középiskolák, a szakközépiskolák és gimnáziumok ugyanakkor a nyugalom szigeteinek számítanak. Míg a szakiskolák csaknem egynegyedében a bűncselekményekkel kapcsolatos problémák is gondot okoznak, ugyanez az arány az érettségit adó középiskolákban mindössze 7 százalék.

Az iskolai agresszió tehát a magyar közoktatás alapvető problémáit jeleníti meg: a szelekciót és a szegregációt. Az agresszív iskolai viselkedésformák a többnyire rossz társadalmi körülmények közül érkező szakiskolások körében jellemzőek, az általános iskolások érintettsége pedig leképezi a gazdasági fejlettség országrészek szerinti különbségeit. A Kölöknet adataiban különösen szembeötlő a budapesti szakiskolák és a budapesti gimnáziumok között mutatkozó szélsőséges eltérés. Vagyis ott, ahol az elérhető közelségben lévő iskolák kínálata támogatja a szelekciót, az iskolai agresszió tekintetében is létrejönnek a végletes különbségek.

Az iskolai erőszak jelenségvilága a kutatás szerint markánsan két területre osztható. Az általános iskolákra leggyakrabban csak a kevésbé súlyos "magatartási problémák" - a diákok közötti, a tanár-diák és a tanár-szülő konfliktusok, a diákok kommunikációja - jellemzőek, míg a szakiskolákra és a kelet-magyarországi általános iskolákra emellett a súlyos agresszív viselkedések - az iskolán kívüli konfliktusok, a szexuális megnyilvánulások, a bűncselekmények, az iskolai zaklatás is. Ám a megoldások körében a diákok által legkedveltebb sport- és szabadidős tevékenységek éppen ezekben a leginkább kitett iskolákban hiányoznak. Míg a középiskolák felében van a diákok számára vonzó délutáni tevékenység, addig ugyanez a szakiskoláknak csak a harmadára igaz.

Úgy tűnik, az iskolák - már ha megkérdezzük őket - tudják, mit szeretnének, ám a megfelelő programokhoz, szolgáltatásokhoz nem jutnak hozzá. Az uniós forrásokból (HEFOP 3.1) drága pénzen összerakott, úgynevezett szociális kompetenciát fejlesztő programcsomagokhoz és taneszközökhöz a kutatás eredményei szerint csak az érdeklődő iskolák harmadrésze jutott hozzá. Abszurdnak tűnik az is, hogy a pszichológusok alkalmazását leginkább a jó helyzetben lévő gimnáziumok engedhetik meg maguknak. Ám érdemes felfigyelni arra, hogy a legnehezebb helyzetben lévő szakiskolák nem is pszichológust, hanem inkább szociális munkást, mentálhigiénés szakembert, szociálpedagógust alkalmaznak (illetve alkalmaznának). A súlyos helyzetben lévő iskolák kifejezetten kérik is mind az ellátórendszerrel (gyermekjóléti szolgálat, nevelési tanácsadó, védőnői szolgálat, stb.) való együttműködést, mind a külső konfliktuskezelő segítők bevonását. És mert a helyzetük pusztán belső megoldásokkal valószínűleg nem rendezhető, ezt meg is kéne kapniuk.

Ám a közoktatás jelenlegi finanszírozási rendszerében éppen a leginkább érintett, szegényebb önkormányzatok kényszerülnek fenntartóként spórolni a státuszokkal meg az óraszámokkal, és ez a szorítás a 2010-es költségvetés tervezete szerint csak fokozódik. Így illúzió marad a segítő szakemberek foglalkoztatása és a tanórán kívüli tevékenységek szervezése csakúgy, mint az ellátórendszerrel való szorosabb együttműködés: különösen, ha az "ellátórendszert" adott esetben egyetlen családgondozó testesíti meg, és a pedagógiai szakszolgálat hetven kilométerre található.

*

Az iskolai agresszióról gondolkodva könnyű tehát meglátni: valójában nem történt más, mint hogy egy nagy társadalmi érzékenységet kiváltó jelenség kapcsán újra rátaláltunk a közoktatás alapvető anomáliáira. A szakiskolák rossz helyzetére, a szélsőséges szelekciós hatásokra, a hatékony működéshez szükséges pénz, idő, szakemberek és szolgáltatások hiányosságaira, a megtörtént fejlesztések hasznosulásának elmaradására.

A megszorításokat ma a kormányzat azzal igyekszik megédesíteni az önkormányzatok számára, hogy cserébe nagyobb szabadságot ígér nekik. Ám sem az önkormányzatok, sem az iskolák nem tudnak élni a szabadságukkal, ha nincs pénzük, és nincsenek megfelelő emberi erőforrásaik sem. Az iskolai erőszakról szóló vizsgálatok tükrében elkerülhetetlennek látszik a finanszírozási szerkezet átalakítása, és a szakmai felügyeleti rendszer és a pedagógiai szolgáltató rendszer (újra)felépítése. A megszorítások mellett legalább halkan hangozzék el az is: amint javul a helyzet, a felszabaduló erőforrásokat ezúttal egy működőképes közoktatás felépítésébe, a gyerekeinkbe fektetjük.

Földes Petra tanár, mentálhigiénikus, a Kölöknet főszerkesztője, Lannert Judit oktatáskutató.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.