Nem süt be a nap

  • 2004. szeptember 16.

Publicisztika

Salgó László, a távozófélben lévõ rendõrkapitány a múlt héten arról mennydörgött, hogy a rendõrség a törvényes keretek közt a legmesszebbmenõkig elhatolva, teljes szigorral fog fellépni a hungarista porcelánnácik október 15-re tervezett tüntetése ellen. Bár nem lehetett tudni, pontosan mire gondolt (se szó, se beszéd leverik a zöldingeseket? bezsuppolják õket, ahogy kiteszik a lábukat az Andrássy útra? vagy megvárják, míg elõhúznak egy nyilaskeresztet? és ha nem húznak?), a fõkapitány elszántsága a vonatkozó jogszabályok ismeretében inkább nevetséges volt, mint megnyugtató.

Salgó László, a távozófélben lévő rendőrkapitány a múlt héten arról mennydörgött, hogy a rendőrség a törvényes keretek közt a legmesszebbmenőkig elhatolva, teljes szigorral fog fellépni a hungarista porcelánnácik október 15-re tervezett tüntetése ellen. Bár nem lehetett tudni, pontosan mire gondolt (se szó, se beszéd leverik a zöldingeseket? bezsuppolják őket, ahogy kiteszik a lábukat az Andrássy útra? vagy megvárják, míg előhúznak egy nyilaskeresztet? és ha nem húznak?), a főkapitány elszántsága a vonatkozó jogszabályok ismeretében inkább nevetséges volt, mint megnyugtató. A rendőrség ugyanis nem tilthat be tüntetést előre: és mindaddig, amíg a maroknyi bomlott elméjű nem ordítja, hogy halál erre vagy arra (na, kire?), és nem uszít közösség ellen úgy, hogy annak következtében közvetlen fizikai erőszak fenyegessen, addig magát a tüntetést sem szakíthatja félbe. A keretlegénytanoncokat az önkényuralmi jelképeket tiltó törvényre hivatkozva legfeljebb akkor verheti ki derék rendőrségünk az Andrássy útról, ha horog- vagy nyilaskeresztekkel állnának neki hadonászni; a karlendítés, a Szálasi-kép játszik (egyik sincs felsorolva a tiltott önkényuralmi jelképek között). Zsidózni tehát szabad, csak zsidót verni nem, s amíg ez utóbbiba bele nem fognak, és még a piroson sem mennek át, addig a rendőrségnek nincs lap osztva.

Ehhez képest lapzártánkkor úgy tűnik, a zavart agyú nő a következő harminc napot a börtönben tölti. A rendőrség először önkényuralmi jelkép (a nyilaskereszt) használata miatt rendelt el nyomozást, egy hét végi soproni, zártkörű náci szeánsz után pedig (sajtótudósítások alapján!) közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt. Az előzetesre az indoklás szerint azért lenne szükség, mert fennáll a bűnismétlés veszélye.

De lesz-e bárkinek is egy milliméterrel jobb a közérzete, ha Bácsfi Diána harminc napra vagy többre börtönbe kerül? Vajon az ő lesittelése után megnyugodhatnak-e a demokrácia és a szabadságjogok hívei Magyarországon?

Aligha.

Legelőször is nyugtalanító az, hogy a rendőrség három napig a vállát vonogatja: a nyilaskereszt nem is nyilaskereszt, hagyjanak minket békén; majd amikor a politika magasabb körei felől - és mindkét irányból - érkeznek jelzések, munkához lát. A politikai sistergés lázas cselekvésre készteti a jogalkalmazókat, s e sietségben hajlamosak inkább a magasabb sugallatokra, mint a törvényre hallgatni: ez nem okvetlenül demokráciákra jellemző ügymenet.

Eközben a liberális és baloldali politikusok, értelmiségiek, népség, katonaság egy része néhány alkotmányos alapjog represszív korlátozását követeli. A futóbolond nő megszerettette a szabadság és a demokrácia híveivel az önkényuralmi jelképekről szóló és jelen formájában teljességgel ostoba törvényt; a Népszava köznépszerűségnek örvendő felhívása pedig először a rendőrséget szólítja fel arra, hogy tiltsa be a tüntetést (amit nem tehet meg); majd rögtön e pont után a törvényhozókat arra, hogy sürgősen teremtsék meg a betiltás törvényi lehetőségeit. A jobboldal szó szerint ugyanezt követeli, miközben az Országgyűlésben a nyilaskeresztet a szocialisták nyakába próbálja akasztani. Kijut a vörös csillagnak is: Pokorni Fidesz-alelnök egyenlőségjelet tesz a vörös csillag rehabilitációjáért petíciót aláíró miniszterelnök-jelölt és a hungarista pszichopata közé. Talán tényleg így gondolja, talán csak viccesnek hiszi. Talán annak próbálja elejét venni, hogy végre valaki kimondhassa: a vörös csillag és a horogkereszt nem ugyanaz; sem történetileg (amennyiben a horogkeresztet s az általa egy az egyben, légmentesen lefedett ideológiát és politikai gyakorlatot másra, mint nagyszámú embercsoportok szervezett kiirtására soha nem használták, és nem is akarták használni); s nem ugyanaz azért sem, mert a pillanatban, amelyben élünk, nem ugyanazt a társadalmi veszélyességet testesítik meg. Eközben a jobboldali szubkultúrában a legvadabb elméletek és feltételezések születnek arról, hogy Bácsfi besúgó, komcsi provokátor. A hangzavarban végképp elveszni látszik a dolgok értelmes megvitatásának lehetősége. A gyülekezési és szólásszabadság, a magyar demokrácia jövője, valamint a józan ész behúzza a nyakát, és kushad egy sarokban. Talán megússzák. Talán nem. És még nincs vége.

Az önjelölt "régész, egyiptológus, indológus, filozófus, történész, hivatásos tudományos forradalmár" életmunkásságában az a leginkább figyelemre méltó, hogy a maga eszementségében a nácizmus legmélyebb, okkult talajából táplálkozik. Abból a "világnézetből", amely az európai irracionalizmus legijesztőbb hagyományait viszi tovább, és agresszív fajelméletét önnön idióta kozmológiájából vezeti le. E ráció- s következésképpen demokráciaellenes, antihumanista, totalitárius "ideológia" magyar változatába - amely jellegét, stílusát, gondolatiságát tekintve teljes egészében a századfordulós Bécsből importált jószág - minden belefér: az ősmagyarkodás, a sumer-magyar és a japán-magyar rokonság, a Pilis mint a nemzet csakrája, a tudományellenesség és a nemzeti ezotéria, beleférnek a szkíták, a kiválasztott - árja magyar - nép ellen szőtt változatos nemzetközi összeesküvések, az IMF, a KGB és a Moszad, a kilencszer csavarodó magyar gének, a tarokk, a rovásírás és a WADA. A sötétséget, amelynek Bácsfi személyisége mintegy a kvintesszenciáját adja, nem lehet börtönbe zárni.

És nem jogi eszközökkel kell harcolni ellene.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.