Nyuszi a cilinderből

Publicisztika

A hétvégén, amikor az egész ország a Kósa- Varga-Szíjjártó-trojka államcsődről szóló áriáin s a forint zuhanórepülésén volt kiakadva, Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja kongresszust tartott. Mely után annyival lettünk okosabbak, hogy a Magyar Szocialista Párt Balogh Andrást állítja államfőjelöltnek. Kit? Balogh András bangkoki nagykövetet. Ja?

A hétvégén, amikor az egész ország a Kósa- Varga-Szíjjártó-trojka államcsődről szóló áriáin s a forint zuhanórepülésén volt kiakadva, Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja kongresszust tartott. Mely után annyival lettünk okosabbak, hogy a Magyar Szocialista Párt Balogh Andrást állítja államfőjelöltnek.

Kit?

Balogh András bangkoki nagykövetet.

Ja?

A párt elnöke, Lendvai Ildikó menten indokolta is a választást, eszerint Balogh rengeteg anekdotát tud, tudományos munkásságát mindig Magyarország és a "nagyvilág" kapcsolatának szolgálatába állította. Mindene a megbékélés, rajong az együttműködésért, s emellett bátor is. A fő erénye pedig, hogy szereti a szépet - ah, be sokan vagyunk ezzel így, csakhogy Balogh András a nőket is szereti, sőt, meg is fordul utánuk...

A Fidesz parlamenti győzelme óta egyfolytában szórakozik a július 5-ig megválasztandó államfő személyével és hivatalával. Elcsapjuk-e Sólymot vagy mégse', elhamarkodottan nyilatkozott-e Pokorni, jön-e Schmitt? Vizi E. vagy Pálinkás a befutó? Már ott tartanak, hogy Tőkés László is lehetséges jelölt...

Félreértés ne essék, azt, hogy mi van ma a parlamentben, hogy mennyi is a kétharmad, mindenki tudja az országban. Az is köztudott, hogy a parlament választja a köztársasági elnököt. Ilyenformán az államfőjelölt-állítás ezúttal nem a versenyről szól. A kétharmaddal nem rendelkező pártok nem a parlamentnek állítanak jelöltet, hanem a választópolgároknak, s nem azért, hogy szavazzák meg, hisz azt nem tehetik, hanem azért, hogy lássák. Lássák, hogy kik vagyunk mi - adott esetben Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja -, és ki a mi emberünk a legfőbb közjogi méltóságra. Mi vagyunk, akik jobban tudják, akik jobban csinálnák, mint a kormány, s a mi emberünk az, akinél nincsen alkalmasabb személy széles e hazában elnöknek - és bemutatjuk mi most ezt a nőt/férfit.

Minden tiszteletünk Balogh Andrásé, de tisztán látszik, hogy az MSZP nem az államfői szerepre legalkalmasabb személy jelölésére törekedett általa, hanem kerestek valakit, akinek nem fáj nagyon a borítékolható (sok ész kellett kiszámolni) kudarc, akit nem zavar a későbbi politikai, párt- vagy bármilyen karrierjében ez a... hogy is mondjuk: Potemkin-jelölés. Ez a tempó viszont semmivel nem különb a Fidesz hetek óta tartó cirkuszolásánál.

Magyarországnak van egy kormánya, olyan, amilyen, tele hibákkal és vonzó kilátások nélkül. Ellenben nincsen komolyan vehető ellenzéke - egyáltalán. Van ugyan egy politikai csoport a törvényhozásban, amelyik nem kormányoz, de amíg annyi lesz csupán az üzenetük, hogy a mi jelöltünk azért lenne jó elnök, mert megfordul a nők után és a béke barátja, addig felelős ellenzéki magatartásról esetükben bizonyosan nem lehet beszélni.

Nincs ez jól így. Hisz ez Orbán Viktor politikája, miszerint egy ország simán elvan ellenzék nélkül is.

Nincs el, tessék végre csinálni egyet!

Figyelmébe ajánljuk