Õfelsége önkormányzatisága

Publicisztika

A magyar oktatáspolitika egy kudarctörténet - mondta Lázár János a Fidesz-KDNP Hajdúszoboszlóra kihelyezett frakcióülése utáni sajtótájékoztatón. Azt persze elfelejtette hozzátenni, hogy "nézzenek csak ránk" (már ha igazolva akarják látni a fenti állítást; Szijjártó Péter állt épp mellette). Csak sajnos most nem lehet egy tréfával elintézni ezt a dolgot. Lázár ugyanis nem kevesebbet jelentett be, mint az oktatás és az egészségügy államosítását (utóbbiról lapunk beltestében részletesen is szólunk).

Az állam tehát elveszi az önkormányzatoktól az iskolákat. Így nemcsak azok fenntartása, de az oktatásszervezés is állami reszort lesz ezen túl - amiért is menten szükséges az önkormányzati törvény átalakítása. Félreértés ne essék, az önkormányzatiság racionalizálása nyilvánvalóan fontos és kívánatos része lenne Magyarország felemelkedésének, de most nem ezt történik, épp kizárják az embereket ügyeik intézéséből. Ha azt mondjuk, hogy eztán a legkisebb falusi iskola igazgatóját is Orbán Viktor akarja kinevezni önkezével, akkor persze paranoiások vagyunk, de nagyjában-egészében valami ilyesmire megy ki a játék. Arra, hogy elvesszük a kórházadat, az iskoládat, mindenedet az utolsó szögig, megfosztunk az önrendelkezés elemi jogától, és erre rögtön két magyarázatunk is van, melyek közül a "csak" a jobbik. Hisz' valójában azért vesszük el tőled ezeket, amit Lázár János mondott, hogy tudniillik hülye vagy hozzá, meg sem érdemled, de mi olyanok vagyunk, hogy megcsináljuk helyetted. Még szép, hogy nem olyanra, mint amilyenre te szeretnéd, mert az kudarcos. Olyanra, amilyenre mi akarjuk.

A törvény ma nincs teljesen kész, úgyhogy még gyorsan odaadhatod az iskoládat, hülye nép, a papságnak, de aztán coki. S az iskolákkal a helyi önrendelkezés egyik legfontosabb, egyben az egyik utolsó eleme vész oda. Ha nem az önkormányzat intézi az iskola ügyeit, nem zavarhatod el a polgármestert, ha rossz az iskolaigazgató. Az elvett iskolák (és kórházak és satöbbi) után gyakorlatilag szó sem lehet többé arról, hogy a helyi ügyeidet magad intézzed; jön állam bácsi, te meg kussolsz, és tűröd a sorsod. A gyerekeddel már nem lesz ennyi gond, ő már a mi iskolánkat fogja kijárni, s tudja, merre hány méter.

Eddig úgy tudtuk, a világ rendje az lenne, hogy alulról építkezünk, de Orbán Viktor szerencsére mindenkinél okosabb, így megismerhetjük a felülről lefelé eszközölt bontást. Így persze rögtön logikus lesz ez az egész. Hiszen nyilván az önkormányzatiság az első és legfontosabb célpont, s az sem számít, hogy Magyarországon a helyi képviselő-testületekben öt éve, a 2006-os önkormányzati választások óta döntően fideszes képviselők ülnek. A központosított hatalomra ők is ugyanúgy veszélyesek. Például mindenféle ötleteik lehetnek a saját életük, a saját ügyeik megoldására, iskolaigazgatót választanának, beleugatnának egészségügyi, oktatásszervezési kérdésekbe, és csak tartanák a büdös markukat pénzért. Vegyünk el tőlük mindent, de hagyjuk meg a lehetőségét - s ez a Fidesz új önkormányzati törvényének második nagy találmánya -, hogy újabb adók kivetésével legalább magukat (értsük ezt pont úgy, ahogy ők is értik) tartsák fenn/el. Erről is szólt ott Lázár, miszerint liberalizálják az önkormányzatok adókivetési jogait, így saját forrásokat teremthetnek mindenféle újabb helyi adókkal. Világos. Létrehozunk talpasainknak egy teljesen impotens és inkompetens, ám kódoltan korrupt alakulatot, és eztán ezt nevezzük önkormányzatiságnak, miközben mindenki ebben az országban úgy táncol, ahogy legfelülről fütyülnek.

Figyelmébe ajánljuk