Tartalom

Narancs XXIII. évf. 37. szám(2011.09.15. (2011-09-15)

Publicisztika

Publicisztika

Olvasva jó?

Még egyszer a romák megszámolhatóságáról

"Ha valamitől megijed az ember, azt a legokosabb megmérni." Daniel Kehlmann: A világ fölmérése A nemzeti és etnikai kisebbségek összeírását az októberi népszámláláson Kállai Ernő és Jóri András ombudsmanok vetették fel úgy két éve Az etnikai adatok kezeléséről szóló vizsgálat megállapításairól című jelentésükben, mely ötlet érthető módon lobbantotta lángra a szűkebb-tágabb szakmai közvélemény képzeletét. (Lapunkban a két ombudsman elképzelését Örkény Antal és Vári István bírálták, lásd: De ki vagyok én?, Magyar Narancs, 2009. december 10.)

Publicisztika

Együtt vagy külön

Hogyan kerülheti el az összeomlást az Európai Unió?

Az elhúzódó euróválság kezelésére az elmúlt hetekben számos javaslat született. A francia államfő a tagállamok költségvetési fegyelmét biztosító tagállami alkotmánymódosításokban látná az euró stabilitását és jövőjét, míg a holland miniszterelnök és a pénzügyminiszter, Mark Rutte és Jan Kees de Jager a Financial Timesban minap megjelent cikkében az Európai Bizottságnak adna nagyobb mozgásteret: közösségi felügyeletet hoznának létre a tagállami költségvetések ellenőrzésére, végső esetben pedig kizárnák az eurózónából a közös pénz fenntartásához szükséges előírások megszegőit.

Publicisztika

Csak egyszer

Lehet persze, hogy még nem tudunk mindent, hisz csak azt tudjuk, amit az ügyészség a parlament mentelmi bizottságának elárult, és talán nem árult el mindent.

Publicisztika

Õfelsége önkormányzatisága

A magyar oktatáspolitika egy kudarctörténet - mondta Lázár János a Fidesz-KDNP Hajdúszoboszlóra kihelyezett frakcióülése utáni sajtótájékoztatón. Azt persze elfelejtette hozzátenni, hogy "nézzenek csak ránk" (már ha igazolva akarják látni a fenti állítást; Szijjártó Péter állt épp mellette). Csak sajnos most nem lehet egy tréfával elintézni ezt a dolgot. Lázár ugyanis nem kevesebbet jelentett be, mint az oktatás és az egészségügy államosítását (utóbbiról lapunk beltestében részletesen is szólunk).

Egotrip

Nem tudják, de teszik

Egotrip

Bismarck kolbásza

"...csak az ész, az tudja a drót feszülését" "Ez csak a csőcselék" - mondta Emil bátyánk, mikor nagyszüleimmel és anyámmal a pesti mozizásból hazafelé menet látták, amint nemzeti érzelmű fiatalok egy lelkes csoportja ólmosbotokkal és kövekkel veri be a zsidó vagy zsidógyanús boltok kirakatait a körúton. Régi történet ez, de ettől még akár igaz is lehet - anyám halálával ugyan nemrég eltávozott a családunkból az utolsó tanú. Emil bátyánk (aki fejből tudta a Goethe-összest németül, sőt franciául idézte Shakespeare-t, amikor muszáj volt) ugyanott végezte, ahol a nagyapám: valami Oswieþcim nevű lengyel városka táborában. Nagyanyám már a marhavagonban elpusztult, Pistike nagybátyám, egy 15 éves fiú pedig még odáig se jutott el: a csendőrök puskatussal verték szét a fejét, miként ez szokás volt akkortájt. De mit nekem újra cicázó, szép csendőrtollak. Nem is erről akarok most írni,

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Kiút vagy egérút Magyar Narancs, 2011. szeptember 8. Tisztelt Főszerkesztő Úr! Kérem, hogy a Magyar Narancs e heti számában a következőket hozza nyilvánosságra: A Magyar Narancs 2011.

Külpol

Külpol

Folytatódó harcok Szudánban - Észak észak ellen

Míg Dél-Szudán elszakadását ünnepli, az új határtól északra, Szudán területén tovább folyik a polgárháború. A három kritikus területet - Abyeit, Dél-Kordofánt és Kék-Nílus szövetségi államot - egymás után érik a bombázások; a kiéheztetés és a politikai üldöztetés elől több százezer ember menekül.

Belpol

Belpol

"Tessék, megcsinálták" - Erdős Tibor közgazdász, akadémikus a gazdasági növekedésről

A gazdaság fundamentumai hosszú távon legfeljebb 2,5-3 százalékos növekedést tesznek lehetővé, de a válság utáni felívelés rövid időszakában a GDP bővülése ennél nagyobb is lehetne. Ezt viszont meghiúsítja az adócsökkentés, melynek "felpörgető" hatása a kormány számításainál egy nagyságrenddel kisebb - állítja a Narancsnak adott telefoninterjúban az egyik leggyakrabban hivatkozott hazai kutató professzor.

Tanodabezárási hullám

Belpol

Ti ne gyertek!

A közoktatást övező zűrzavaros bohózatban három markáns irány rajzolódik ki: a nagy egyházak expanziója, az iskolarendszer homogenizálása, illetve a civil szereplők kiszorítása. Most éppen a tanodákon a sor - pedig a legmélyebb szegénységből jövő gyerekek esélyegyenlősége pusztán a központilag irányított "jó iskola" révén nem biztosítható. És hol van még a "jó iskola"?

Gazdaság

Gazdaság

"Pillanatnyi politikai előnyökért"

Felcsuti Péter banki szakember a devizahitelesek megsegítéséről

A Magyar Bankszövetség volt elnöke szerint Orbán Viktor legújabb adósmentő ötlete hosszú távon vágja haza annak a lehetőségét, hogy Magyarország végre növekedési pályára álljon.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - A harag napja

Nem kétséges, a kezdet és a vég mély értelmű, s észrevétlenül egymásba átváltó jelenségein, az élet nagy és örök körforgásán akár a koncertprogramot szemlélve is kedvünkre elmerenghetünk. Mert hiszen amíg a múlt héten a Liszt Ferenc emlékére megrendezett idei Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny nyitányával zártuk sorainkat, addig most a zongoraverseny záróeseményén kezdhetjük a heti műsor előszámlálását.

Trafik

kertész lesek - MINI

A múlt században a Krisztina tér közétkeztetésének központja a Zöldfa étterem (és eszpresszó) volt. Az 1960-as években létrehozott vendéglátó centrum építtetői és üzemeltetői a környék szellemét, az ún.

Trafik

chili&vanília - Titkos, sűrű, édes

A gránátalmaszirup (nem azonos a koktélok keveréséhez használt rózsaszínű grenadine-nal!) az egyik legjobb és legizgalmasabb különleges adalék, mindenkinek ajánlom, hogy tartson a kamrájában egy üveggel. A közel-keleti, illetve arab konyha egyik alapvető kiegészítője.

Trafik

tévésmaci - A göböly visszatér

Amikor Sztupa és Troché a kőkereszthez tartottak, még nem is hajnalodott. A vonat teljesen képtelen időpontban, három óra harmincötkor állt meg az állomáson, egyikük sem értette, hogyan szállhattak le s fel mégis annyian - persze csupa behúzott vállú, nagykabátos alak.

Trafik

kulthírek

DALÍ MOSZKVÁBAN A moszkvai Puskin Múzeumban nagyszabású retrospektív kiállításon mutatják be Salvador Dalí életművét, az 1920-as évek korai munkáitól egészen a legkésőbbi vásznakig. Az olaj- és vízfestmények, rajzok és fotók mindegyikét a Gala-Salvador Dalí Alapítvány kölcsönözte.

Zene

Zene

lemez - Muppets: The Green Album

Három dolog van, amin felnőttként is úgy tudok röhögni, mint gyerekként: a Dilibill képregény, a Különben dühbe jövünk és a Muppet Show. Épp ezért kár, hogy a sorozat Magyarországon még mindig nem jelent meg DVD-n, de némi kárpótlásként hamarosan (nálunk januárban) érkezik a legújabb Muppets-mozifilm.

Zene

film - HAPPY, HAPPY

Ahol rögtön két happy is szerepel a címben, ott semmi okunk valódi boldogságra gyanakodni. Meglehet, némiképp sztereotip a megközelítés, de a norvég+vígjáték szókapcsolat sem a boldogságtól kipirult arcokat, sokkal inkább az északi melankóliával fűtő egzisztenciákat, a polgári jólét fosztóképzős szerkezeteitől (aszatlanság, eretetnélküliség) szenvedőket juttatják az eszünkbe.

Zene

A mesterkéltség nagymestere

Bryan Ferry budapesti koncertje elé

Szép kis listát lehetne összeállítani azokból a sztárokból, akik fénykorukban teljesen ismeretlenek voltak a magyar közönség előtt. A szocialista szórakoztatóipar importja amúgy is megérne egy (beat)misét: ma már megfejthetetlen, miért éppen a másodosztályú kutyaütőket (tisztelet a kivételnek) emelték a magasba, akiket - miközben valóban értékes (vagy legalábbis hatásos és különben politikailag teljesen semleges) produkciók felfedezésére csak évtizedekkel később nyílt lehetőség.

Zene

web - RICH WORLD PROBLEMS

"Afrikában éheznek!" Mindenkiben ott visszhangzik ez a gyerekkorban oly sokat hallott mondat: csak két szó, de különféle tiltások teljes rendszere van benne; sokkal többről szól, mint hogy illik megenni mindent, amit elénk tesznek. A feddés végső célja, hogy mindörökre megértsük, problémáink relatívak, nem vizsgálhatók anélkül, hogy előbb számba ne vennénk az elképzelhető szörnyűségek egész tárházát: a mosószerízű menzamakaróni még mindig jobb, mint az éhezés, a tizennyolcadik kötött pulcsi karácsonyra klasszabb, mint egy riói favelában mutatóujjal rajzolni fenyőfát a mészporral felütött kokainba december végén.

Zene

film - PÓT PASI

Van egy vadember kinézetű mellékszereplője a filmnek (a majdnem híres John C. Reilly alakítja), néha átbiciklizik a színen, és fenyegető tekintettel mered a világra.

Zene

lemez - Girls: Father, Son, Holy Ghost

Az egyszerre talányos és rém béna Girls név a rockzenekari keretek közt alkotó énekes-dalszerző Christopher Owenst takarja, aki két évvel ezelőtt mutatkozott be egy rendkívül jól fogadott független gitárpoplemezzel (Album), amely nemcsak a minden forró újdonságra fogékony zeneblogok, hanem a mainstream média érdeklődését is hamar felkeltette. A kissé egyenetlen, ám semmilyen aktuális trendhez nem köthető, komoly dalszerzői bravúrokat is tartalmazó lemez körüli felhajtásban bizonyosan szerepet játszott a frontember szokatlan életútja.

Zene

film - A FÉLELEM MEGESZI A LELKET

Fassbinder 1973-as filmje nem fejtett ki, nem magyarázott meg semmit, csak mindenre rápakolt tíz szívlapáttal. Olyat mutatott, ami több a soknál.

Zene

Kiállítás - Semmi, drágám, semmi - Sírba visztek - A Bizottság a Műcsarnokba megy

Hogy mire készül Gulyás Gábor a Műcsarnokban, arra mindenki kíváncsi volt, beleértve azokat, akik legszívesebben be sem tették volna oda a lábukat, legalább még egy ideig. Aztán az új igazgató kitalálta a Bizottság-kiállítást, amelyre még az is elmegy, aki még sosem hallott Gulyásról, és egyáltalán nem sértődik meg azon, hogy a demokratikus nyilvánosságból korábban többet igénylő zenekar őnélküle, zártkörű megnyitón ünnepelt a jobboldali kormány államtitkárával. Aki érez némi feszítő ambivalenciát magában, de odamegy a Bizottság kedvéért, olyasféle növekvő zavart és ellentmondásosságot tapasztal, ami már szinte meghaladja az intézményvezető hatáskörét, rosszabb esetben kompetenciáját. Ezt az ambiciózus kiállítást ugyanis leginkább nem sikerült megrendezni, noha tömve vannak a termek festménnyel, dokumentumfilmmel, fotóval és installációval, olykor izgalmas kiállításrendezői ötletekkel, de az egyes szegmensek aránytalansága és kiegyensúlyozatlansága, néhol irrelevanciája miatt mégis darabjaira hullik szét az egész.

Zene

Könyv - Az orránál fogva - Andor Mihály: Szegény Micsinay - Egy besúgó élete

A legjellemzőbb magyar besúgóhistória, legfényesebb honi spiclikarrier kétségkívül Mikes (Micsinay) Tamásé. Nem elég, hogy pályája során megvezetett mindenkit, de már film is őrzi emlékét és kalandjait (a Gulyás testvérek Idézés című, kétrészes dokumentumfilmje 2009-ből), s immár a tényirodalom is megtette a magáét; személy szerint alig várom az operett-változatot, amiben korunk valamely jeles előadója énekli majd Rajk László szerepében, hogy "ez mindenkit meglepetésként ért" (tudniillik Mikes lelepleződése). Amire a Nagy Jenőt adó lágy bariton úgy kontrázik, hogy "érte talán még a tűzbe is tettem volna a kezem" - hogy csupán az egykori demokratikus ellenzék két színjeles, ám egymástól sokban távoli alakjának egybecsengő szólamát idézzük fel. Aztán a kórus (a kor magyar értelmiségének tömegei): tűzbe tettem, tűzbe tettem, oh, a kezemet, a kezemet... Ne higgyék, hogy viccelek,

Színház

Színházi évadnyitó melléklet

Színház

Programok

"Ez színház, semmi több / Nézz körül, ócska díszletek / A színpadon ez csak próba / Bennünk van a szörnyeteg." (Omega)

Interjú

Színház

"Nem a szerepkört kell eljátszanom"

Dolhai Attila színész, énekes

Tíz éve jutott be a Színművészetire, s nagyjából ugyancsak egy évtizede a Budapesti Operettszínház vezető színésze, sőt sztárja. Dolhai Attilát a Miss Saigon soproni bemutatója után és budapesti premierje előtt kérdeztük.

Színház

Várépítők, úri szabók – A színházi díszlet- és jelmeztervezők titokzatos világa

"Mind a kőszínházakban, mind a struktúrán kívüli előadásoknál meg kell teremteni az illúziót, létre kell hozni egy világot, ami már első látásra hat a nézőre - még akkor is, ha ez csupán egy üres színpad. Minden előadáshoz nagyon sokat hozzáad az a pillanat, amikor meglátod a teret, a színpadképet, ennek ugyanúgy meg kell lennie a Sirály pincéjében, mint a Vígszínházban" - szögezi le Polgár Csaba, a HOPPart több előadásának rendezője, az Örkény Színház színésze.

Interjú

Színház

"Nem mondhatom, hogy nem antiszemita előadás"

Vinnai András író

Színészként kezdte, mára sikeres színpadi szerző, Bodó Viktor állandó munkatársa, a TÁP Színház számos előadásának alkotója, de dolgozott már Alföldivel, Gothárral is. Lefitymálva című darabját szeptember 24-én mutatja be a Budapesti Gólem Zsidó Színház.

A VI-os kategória aktuális helyzete

Színház

Az utolsó fillérig

A VI-os kategória idei, botrányoktól övezett pályázata az utolsó volt a maga nemében. Az azóta megszavazott új előadó-művészeti törvény ugyanis nem ismeri a VI-os kategóriát, így értelemszerűen a neki kiosztható összeg minimumát sem.

Színház

"Nem vagyunk divatosak" - Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója

A Radnóti Színház köszöni, jól van. Volt már jobban, és nem szeretne rosszabbul lenni. Idei évadterve annak a vágyát mutatja, hogy megint kéne dobni valami nagyot. Visszanyerni "régi dicsőségünket". Persze minden eddiginél nehezebb külső körülmények közepette - de hát ez az igazi kihívás, a színház sajátja. Ami nem a sajátja, arról is beszélgettünk.

Interaktív

Interaktív

KERTÉSZ UTCAI FESZTIVÁL

A VII. kerület Körúton belüli része ősztől tavaszig amolyan fékezett habzású bohémnegyeddé változik, borsos árú romkocsmákkal és kulturális befogadóhelyekkel.

Film

Film

"Eljátszhattam volna a rosszfiút" - Bryan Ferry énekes-dalszerző

Bryan Ferry, a popzene elmúlt negyven évének egyik legfontosabb figurája idén tavasszal adta volna első magyarországi koncertjét, de egészségi problémák miatt több fellépését, köztük a budapestit is le kellett mondania. A pótlásra szeptember 21-én kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában - addig is e-mailben megkerestük a Roxy Music frontembereként ismertté vált 65 éves énekest.

Képzőművészet

Képzőművészet

"Kijöttünk a föld alól" - Kukta Erzsébet, Kokó énekes, grafikus-dizájner

Szeptember elejétől látható a Műcsarnokban az a kiállítás, amely az A. E. Bizottság zenekart megidézve elsősorban Wahorn Andrásra, feLugossy Lászlóra és ef. Zámbó Istvánra koncentrál. A legendás zenekar hosszú ideje Los Angelesben élő egykori énekesnőjéről (képünk jobb szélén) jóval kevesebb tudható - a megnyitó után vele néztünk a visszapillantó tükörbe.

Lokál

Lokál

Rabmunka Szegeden - Volt egyszer egy bútorgyár

Koszorúzással, kiállítással, emlékkönyvvel ünnepelték júliusban a Szegedi Fegyház és Börtön üzemének, az egykori Alföldi Bútorgyár alapításának hatvanadik évfordulóját. Ám Szegeden hat évtizede is több mint 150 éves hagyománya volt az elítéltek foglalkoztatásának.

Gasztro
Lélek

Lélek

"És mégis jól néz ki" - Yvan Rodic divatfotós, blogger

A Facehunter néven is ismert 34 éves, svájci születésű egykori reklámügynökségi alkalmazott napjaink utcai divatjának egyik igazodási pontja, már-már orákuluma. Fotóblogja (facehunter.blogspot.com) és honlapja (yvanrodic.com) havonta több mint másfél millió kattintást generál. A menőség csúcsa, ha valakit ő fényképez le. Mellesleg világmárkák foglalkoztatják, legutóbb az Armani kérte fel, hogy forgasson napszemüvegeihez reklámfilmet.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Légzésdetektor Brit kutatók mentőkutyák helyett alkalmazható új műszert fejlesztettek ki, amellyel földrengés vagy robbanás miatt romba dőlt épületek alatt eltemetett túlélőket kutathatnak fel légzésük és izzadságuk érzékelése nyomán. Segélyhívó Az Európai Bizottság azt szeretné, ha 2015-től minden új személyautót és könynyű haszongépjárművet automatikus jelzést biztosító e-segélyhívó rendszerrel szerelnének fel. Bábelhal A Facebook megkezdte a "fordítás" gomb tesztelését, amellyel mindenki az anyanyelvén láthatja majd a hozzászólásokat, de az eredetit is vissza lehet álllítani az "original" gombbal. Coolság Az amerikai a világ legnépszerűbb népe - ez lett a végeredménye egy közösségi oldalon végzett nemzetközi felmérésnek, amelynek készítői 15 ország 30 ezer lakosának véleményét öszszegezték. Szuperbaktérium Több kutatócsoportnak is sikerült meghatároznia annak a fehérjének a szerkezetét, amely megakadályozza, hogy az antibiotikumok hatékonyak legyenek az NDM-1 jelű "szuperbaktériummal" szemben. Rajtaütés A Google szöuli irodáit megszállták a hatóságok, majd a cég közölte, hogy együttműködik a dél-koreai versenyhivatallal. A keresőóriásnak ezzel Európa és az Egyesült Államok után Dél-Koreában is antitröszteljárással kell szembenéznie. Bioásvány Mesterségesen hoztak létre bioásványt brit kutatók; a szintetikus kristályok tulajdonságai hasonlatosak a kagylóhéjat alkotó anyagéihoz.