Öttalálatosa csak annak lehet, aki lottózik

  • .
  • 2009. október 15.

Publicisztika

Kedves Magyar Narancs! "Tendenciózusan elfogult" cikknek minősítette a Magyar Narancs hasábjain - három kolumnán belül többször is - Ballai József a HVG 2009. szeptember 5-ei számában megjelent írást a kecskeméti Mercedes-beruházáshoz kapcsolódó földvásárlásokról, amelyeket ő maga "tankönyvbe illő mesés tranzakciónak" lát.
Ez szíve joga. Csakúgy, mint egykori kollégájának minősítése, ami nem elegáns ugyan - mi speciel kerüljük az efféle újságírói fogásokat -, de nem is róható föl neki.

Ám mivel a Narancs olvasói nem feltétlenül ismerik a Ballai által súlyos vádakkal illetett HVG-cikket, talán nem felesleges felidézni belőle a következőket.

1. A HVG nem minősítette Tocsik-ügynek a földvásárlást, hanem azt írta, hogy "új Tocsik-botrányt emleget néhány gazda", történetesen azok, akik perre mentek, és azt várják a bíróságtól, mondja ki, hogy a szerződések semmisek, és viszszakövetelik a sikerdíjat a földügyletekben közvetítő Best Invest Projekt Hungaria Kft.-től.

2. Az ügyletsorozatot a HVG nem tekintette "óriási panamának", mint azt Ballai a cikkből kiolvassa. Ellenkezőleg, a Best Invest árajánlatáról azt írta, "korrektnek nevezhető", magáról az üzleti megoldásról pedig azt, hogy független szakértők szerint "jogilag jól összerakott konstrukció".

3. Ballai a HVG szerzőjének kioktatására különös gondot fordító dolgozatában megjegyzi, hogy a Best Invest tulajdonosa, Kövesdi Ferenc mintegy másfél száz gazdával kötött opciós szerződést, ám "ezek nem mindegyikét jegyeztette be a földhivatalban (erre jó oka volt: a bejegyzés darabja 12 ezer forint)". A HVG eddig nem merészkedett. Ez ugyanis tipikus zsebszerződés.

4. Nem merészkedett odáig sem a HVG, hogy megállapítsa: amikor a kecskeméti önkormányzat "szokatlan módon ugyan, de nem törvénytelenül" elővételi jogot alapított a beruházáshoz szükséges földterület megvásárlására, azzal - Ballait idézve - a "talán egyetlen jogi kiskaput" nyitotta meg. A HVG nem emlegetett "jogi kiskaput", csupán tényként közölte, hogy az elővételi jogra vonatkozó önkormányzati döntés megszületett. A Best Invest viszont azzal érvelve igyekezett több földtulajdonost a szerződés aláírására rávenni, hogy rosszabbul járhatnak, ha földjüket az önkormányzat sajátítja ki. Utóbbi momentum azonban Ballait nem izgatta.

5. Ballai hosszú passzusokban mentegeti Kövesdi Ferencet, hogy a többmilliárdos sikerdíj megszerzése után azonnal végelszámolásra ítélte a Best Investet, mondván, ennek adózási okai vannak, és az ingatlanos bizniszben ez így szokás. Meglehet. A HVG e magvas levezetéssel szemben a cégadatokból idézett: Kövesdi Ferenc két héttel a vételár utolsó részletének beérkezése után a társaság közgyűlésén a Best Invest jogutód nélküli megszüntetését javasolta, mert egészségének megromlása miatt "a társaság ügymenetének folyamatos fenntartása, ekként a társaság működtetése akadályokba ütközik".

Egy bonyolult ügy két különböző értelmezése, mondhatni, természetes. Az viszont korántsem az - és eddig nem is volt rá példa -, hogy a sztorit másképp megítélő Magyar Narancs újságírója minősítse a HVG újságírójának munkáját. Utóbbira nem találunk magyarázatot.

Farkas Zoltán

rovatvezető, HVG

Lapja - és kollégája - védelmében Farkas Zoltán válaszában megfeledkezik arról, hogy - tényekkel - megcáfolja írásomat. Bárki elolvashatja, mit írt - és mit sugallt - a HVG, online cikkének azt a címet adva: Kecskeméti Mercedes telkek: újabb Tocsik-botrány? Ehhez a prekoncepcióhoz - hogy tudniillik a Tocsik-ügyhöz mérhető panama történt - igazodott minden. Ezen állítás igazolására hadd idézzek egy bekezdést az online - máig olvasható - beharangozóból: "2008 májusában a Best Invest Kft. opciós vételi szerződéseket kötött kecskeméti ingatlantulajdonosokkal, akik ingatlanügynöki szolgáltatásra is szerződtek a céggel. Alig egy hónapra rá jelenti be a Mercedes a kecskeméti beruházás tervét." Világos a sugallat: a Best Invest Kft. bennfentes információk birtokában cselekedett. Jogos lehet tehát a tocsikolás.

A kérdéses terület zöme azonban már évek óta szerepelt a megfelelő adatbázisokban, és éppen erre a tényre alapozva - hogy ti. léteztek a szerződések - merülhetett fel (korábban, mint 2008 májusa) a Mercedes-beruházás lehetséges helyszíneként Kecskemét.

Egy bonyolult ügy két különböző értelmezése, mondhatni, természetes - írja a gazdasági hetilap rovatvezetője. Egyetértek a kollégával. Az egyik értelmezés azonban - nevezetesen az, amit a HVG közreadott - sajnálatos módon nem annyira a tényekre, mint inkább prekoncepcióra támaszkodott, ezért tartottam - és tartom - tendenciózusan elfogultnak. A Mercedes-telkek ügyében Kecskeméten nincs és nem is volt semmiféle "Tocsik-botrány". Se kérdőjellel, se a nélkül. Sehogy.

Ballai József

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.