Pattan a pezsgő az MSZP-ben, miközben a párt a végóráit éli

  • Haskó László
  • 2019.10.31 11:06

Publicisztika

Nem az utódpártiság, nem a rossz hatalomgyakorlás a bűnös, hanem a megalkuvó, gyáva ellenzéki munka.

Az MSZP ifjú elnöke új korszak kezdetét érzi az önkormányzati választások eredménye okán.

Sajnos téved.

Szó sincs új korszakról, mindössze az orbáni önkény megdöntéséhez egy új, jobb helyzet adódott, amit korántsem biztos, hogy ki tudunk használni. És éppen ez a bökkenő az MSZP elnök nyilatkozatával. Ha tévesen értékeljük a viszonyokat, vagy öntömjénezünk, mint az elnök úr és a vezetőség, akkor semmi sem lesz a 2022-es rendszerváltásból.

Ugyanis nem az MSZP (sem a DK, és még a Momentum sem) a választás nyertese, hanem a független civilek. Ők voltak a jelöltek és a szavazópolgárok egyaránt. Ha szigorúan fogalmaznék, azt mondanám: a pártok támogatása ellenére nyertünk. Ezért hökkenünk meg, amikor derék pártifjak döngetik mellkasukat és már bontják is a pezsgőt a 2022-es medve bőrére.

Persze érthető a melldöngetés. Nagy szükségük van rá, hiszen az előző két választáson siralmasan szerepeltek és ennek megfelelően katasztrofális vereségeket szenvedtek.

Sokan gondoljuk, hogy a párt a kihalás közelében van.

Aminek nyilván nem az utódpártiság és nem a rossz hatalomgyakorlás az oka, hanem a megalkuvó, gyáva ellenzéki munka. És a pocsék káderpolitika.

Azt nem tudom, hogy Karácsony Gergely kiválasztása bölcs politikai éleslátáson alapult vagy egyszerűen csak szerencsés volt. Miniszterelnök-jelöltként, csak az MSZP-Párbeszéddel a háta mögött Karácsony még okkal érezhette magát gyengének – annak is bizonyult. Valódi képességeit most sem az MSZP és a többiek támogatása hozta elő, hanem az előválasztások. Abból megérezhette, hogy szeretjük, alkalmasnak tartjuk és bízunk benne. És ez szárnyakat adhatott neki: jó kampányt futott. Nem gondolom, hogy a zuglói szivárogtató jót akart, de

Karácsony MSZP-t bíráló szavai

nemhogy ártottak volna, hanem további szavazókat hoztak. Mert őszintén és igazat beszélt, akkor is, amikor nem kampányolt. (Az MSZP-nek ezen el kellene gondolkozni).

Kényes hangfelvételen fikázza szövetségeseit Karácsony Gergely

A zuglói szocialistákról és a belvárosi ellenzéki jelöltről is cifra dolgokat mond. Több olyan ügyre is reagált, amit korábban a Magyar Narancs derített ki. Egy vélhetően titokban, a főpolgármester-jelölt tudta nélkül készült hangfelvétel jelent meg a Herbal Reality nevű Youtube-csatornán, amit a 444.hu szúrt ki és írt róla először.

A szocialista párt igazi hőstette az volt, hogy kampány közben nem erőltette a harcos önmutogatást. Jól tennék, ha ezt tekintenék új korszaknak és így maradnának, hiszen jelenleg az MSZP-ben nincs több szufla. Botka polgármester sem véletlen hagyta el egykori sikereinek pártját. Aligha vezethetné tovább sikeresen Szegedet velük a hátában.

Ha az MSZP 2022-ben pozitív szerepet akar kapni, ott kéne hagyniuk a fideszes országgyűlést és egy populizmus mentes, modern szociáldemokrata programot kellene csinálniuk. Előbbihez a bátorságuk hiányzik, utóbbihoz képességes embereik nincsenek. Így aztán a szavazóik is eltűnőben vannak.

A szerző sebész.

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.